Bloc personal,

diumenge, 15 de setembre del 2024

Wall Street (1987)

[1260]

Valoració



Fitxa tècnica

  • • Oscar 1988: millor actor protagonista
    (Michael Douglas)

Direcció: Oliver Stone
Guió: Oliver Stone, Stanley Weiser
Música: Stewart Copeland
Producció: American Entertainment Partners, Amercent Films
Distribució: 20th Century Fox
Actors: Michael Douglas, Charlie Sheen, Daryl Hannah
Estrena: 11/12/87
Títol original: Wall Street

[ Drama, crim, finances ] 2 h. 6 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,3) (167K):
“Un jove agent de borsa impacient està disposat a fer qualsevol cosa per arribar al cim, inclòs el comerç d'informació privilegiada il·legal presa a través d'un avançador corporatiu despietat i cobdiciós que pren el jove sota la seva ala.”

Crítica

Ni Oliver Stone, ni Oscar al millor actor: no em va agradar en l’estrena i no m’ha agradat ara…

Curiosos els papers de pare i fill del Martin Sheen i el Charlie Sheen. Per suposat, la poca estona que apareix el Martin Sheen en pantalla, li fot mil voltes al fill i al Michael Douglas.

La primera vegada que ha aparegut la Daryl Hannah al moment l’he reconegut, però també simultàniament he vist un trasvestit amb perruca molt lleig. No recordava aquesta mandíbula tan marcada… I, a tot això, què hi pinta aquesta noia al cartell de la pel·lícula?


Resum (amb espòilers)

El 1985, Bud Fox és corredor de borsa júnior de Jackson Steinem & Co. a la ciutat de Nova York. Vol treballar amb el seu heroi, Gordon Gekko, un llegendari jugador de Wall Street. Després de trucar a l'oficina de Gekko 59 dies seguits per intentar aconseguir una cita, Bud visita Gekko el dia del seu aniversari amb una caixa dels cigars cubans de contraban preferits de Gekko. Impressionat per la seva persistència, Gekko concedeix una entrevista a Bud. Bud li llança accions, però Gekko no està impressionat. Desesperat, Bud li proporciona informació privilegiada sobre Bluestar Airlines, que ha après en una conversa casual amb el seu pare, Carl, líder del sindicat de treballadors de manteniment de la companyia. Intrigat, en Gekko li diu a Bud que hi pensarà. Un Bud abatut torna al seu despatx. No obstant això, Gekko fa una comanda d'accions Bluestar i es converteix en un dels clients de Bud.

Després de guanyar una quantitat considerable de diners amb la punta de Bluestar, Gekko dóna a Bud una mica de capital per gestionar, però les altres accions que Bud selecciona mitjançant una investigació honesta i l'assessorament del respectat corredor sènior Lou Mannheim perden diners. Gekko ofereix a Bud una altra oportunitat i li diu que espiï l'inversor britànic Sir Lawrence Wildman. Dedueixen que Wildman està fent una oferta per Anacott Steel. Gekko compra un gran bloc d'accions d'Anacott, que Wildman es veu obligat a comprar-li a un preu alt, per completar l'adquisició.

Bud es fa ric, gaudint dels avantatges promesos de Gekko, inclòs un àtic a l'East Side de Manhattan. També es guanya una núvia, la consultora d'art i ex-amant de Gekko, Darien, un decorador d'interiors. Bud és promogut com a conseqüència de les grans comissions que està aportant i se li ofereix un despatx amb vista. Continua maximitzant la informació privilegiada i utilitzant els amics com a compradors de palla per proporcionar més ingressos a ell i a Gekko. Desconegut per Bud, diverses de les seves operacions criden l'atenció de la SEC.

Bud presenta una nova idea a Gekko: comprar Bluestar Airlines i ampliar la companyia, amb Bud com a president, utilitzant els estalvis aconseguits per les concessions sindicals i la pensió sobrefinançada. Tot i que Bud és incapaç de convèncer el seu pare perquè el doni suport a ell i a Gekko, és capaç d'aconseguir que els sindicats impulsin l'acord. Poc després, Bud s'assabenta que en Gekko planeja dissoldre l'empresa i vendre els actius de Bluestar per accedir a diners en efectiu al pla de pensions de l'empresa, deixant en Carl i tot el personal de Bluestar a l'atur. Tot i que això deixaria en Bud un home molt ric, s'enfada per l'engany de Gekko i s'enfonsa amb la culpa per ser un accessori de la imminent destrucció de Bluestar, sobretot després que el seu pare pateix un atac de cor. Bud decideix interrompre els plans d'en Gekko i trenca amb Darien quan ella es nega a anar contra Gekko, el seu antic amant.

Bud i els presidents dels sindicats es reuneixen en secret amb Wildman i acorden que compri les accions i una participació de control de Bluestar, amb un descompte important, amb la condició que salvi l'empresa. Bud idea llavors un pla per filtrar notícies de l'adquisició de Gekko per augmentar el preu. Això obliga a Gekko a comprar les accions a un preu més alt, ja que intenta aconseguir una participació de control. Bud convenç aleshores els sindicats perquè rebin el seu suport, posant fi a qualsevol perspectiva que Gekko completi l'adquisició i fent que el preu caigui en picat. Això obliga a Gekko a descarregar les seves accions amb una pèrdua considerable. Quan Gekko s'assabenta a les notícies del vespre que en Wildman està comprant Bluestar, s'adona que Bud ha dissenyat tot el pla. Bud torna triomfant a treballar a Jackson Steinem l'endemà, només per ser arrestat per tràfic d'informació privilegiada per part de la SEC, que havia estat rastrejant el comerç il·lícit de Bud.

Més tard, Bud s'enfronta a Gekko a Central Park. Gekko dóna cops de puny a Bud diverses vegades, recriminant-lo pel seu paper amb Bluestar, i l'acusa d'ingratitud per diversos dels seus oficis il·lícits. Més tard, es revela que Bud portava un cable per gravar la seva trobada amb Gekko per a les autoritats, que suggereixen que podria obtenir una condemna més lleugera a canvi de proporcionar proves contra Gekko. Més tard, els pares de Bud el condueixen per FDR Drive cap al Palau de Justícia del Comtat de Nova York, dient-li a Bud que "va fer el correcte" cooperant amb el govern i retornant-li els seus guanys il·lícits, i instar-lo a acceptar l'oferta de Wildman d'una feina a Bluestar una vegada. ha complert la seva pena de presó. Després de suggerir a Bud que "creï, en comptes de viure de la compra i venda d'altres", en Carl deixa en Bud al jutjat, on puja les escales, disposat a fer front a la justícia pels seus crims.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada