Bloc personal,

divendres, 27 de març del 2020

El hoyo (2019)

[814]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Galder Gaztelu-Urrutia
Guió: David Desola
Actors: Ivan Massagué, Zorion Eguileor, Antonia San Juan

[ Terror, ciència ficció, thriller ] 1h 34min

Sinopsi

IMDb (7,0):
“Una presó vertical amb una cel·la per nivell. Dues persones per cèl·lula. Una única plataforma d’aliments i dos minuts al dia per alimentar-se de dalt a baix. Un malson interminable atrapat a The Pit.”

Crítica

Molt interessant…

La gran pena és que, per entendre l’àudio en espanyol, hagi d’activar els subtítols per falta de vocalització i d’un nivell mínim d’àudio. De totes maneres, no és fàcil fer una pel·lícula mínimament interessant amb tants pocs actors, decorats i banda sonora… i ho aconsegueix.

Resum (amb espòilers)

Goreng es desperta en una cel·la de formigó marcada amb el número 48. El seu company de cel·la, Trimagasi, explica que es troben en una presó en forma de torre en la qual s’entrega menjar a través d’una plataforma que viatja de dalt a baix pels grans forats dels pisos i sostres. ; els que estan a nivells baixos només poden menjar el que els de dalt els deixen. Cada habitació es reescalfa fatalment o es refreda si els presoners intenten recollir menjar després que la plataforma hagi deixat el nivell. Cada mes, els presoners són assignats a un nou nivell i es permet que cada pres porta un article amb ells; Goreng va triar una còpia de Don Quixot, Trimagasi, un ganivet autoafilant. Un dia, una dona amb sang anomenada Miharu va baixar a la plataforma i Trimagasi explica que baixa cada mes a la fossa a la recerca del seu fill.

Els companys de cel·la es diuen els uns als altres per què es troben a la fossa: Goreng es va oferir voluntari per passar sis mesos a la fossa a canvi d’un diploma i Trimagasi compleix una condemna d’un any per matar-se. Es fan amics amb el pas del mes, però el dia de l'habitació, Goreng es desperta emmordassat i lligat al llit. Han estat reassignats al nivell 171, on la plataforma està completament buida de menjar quan arriba, i Trimagasi explica que té previst menjar tires de carn de Goreng per sostenir-se. Al vuitè dia, Trimagasi es talla a la cama de Goreng, però Miharu l'ataca per la plataforma. Ella talla a Goreng i mata a Trimagasi. Miharu es menja i se li alimenta una mica de carn de Trimagasi abans de continuar baixant.

Al mes següent, Goreng es desperta al nivell 33 amb una dona, Imoguiri, com a company de cel·la. La reconeix com a funcionària que el va interrogar abans d’enviar-lo a la fossa. Ella explica a Goreng que hi ha 200 pisos en total i que desconeixia les horribles condicions del Pit i es va oferir voluntàriament per intentar arreglar les coses quan li van diagnosticar un càncer terminal. Imoguiri raciona el seu menjar i intenta convèncer els que hi ha a sota perquè ho facin també, però la ignoren fins que Goreng amenaça de defecar el seu menjar.

Goreng es desperta al mes següent al nivell 202 i troba que s'ha penjat a ella mateixa. Es menja la seva carn per sobreviure, experimentant al·lucinacions d’ella i Trimagasi abans de despertar-se el mes següent al nivell 6. El seu company d’habitació, Baharat, intenta pujar i escapar pel nivell superior amb l’ajuda d’aquells de dalt fent servir la corda que va portar a la fossa, però la parella que viu al nivell 5 l'empeny cap enrere mentre puja i es defeca a la cara amb la corda caient al forat. Goreng diu a Baharat que estima que hi ha uns 250 nivells en total, aconseguint que Baharat acabi amb ell per eliminar el menjar.

A mesura que baixen, reparteixen porcions als presos, atacant els que resisteixen o intenten menjar més. Ells són testimonis, però no poden impedir que Miharu sigui assassinat per un intern a un nivell inferior, tots dos que sofreixen lesions mentre intentaven defensar-la. Goreng i Baharat continuen descendint i descobreixen que la plataforma no s’atura en nivells on ningú està viu, passant finalment el nivell 250 i arriba al nivell 333 on la plataforma finalment s’atura. Suposen que ha de ser l’últim nivell i baixar, però la plataforma continua baixant, encallant-los. Descobreixen una petita nena, el fill de Miharu era real i, en realitat, la seva filla, a l’habitació i li donen menjar a la paneta cotta intocada que havien guardat com a "missatge" per als xefs de la part superior. Goreng passa i somia amb Baharat dient-li que "la noia és el missatge". L’endemà, Goreng troba Baharat mort després d’haver sucumbit a les seves ferides i porta el nen amb ell quan arriba la plataforma, baixant fins al fons de la fossa on torna a veure a Trimagasi, que li diu que “el missatge no requereix cap portador. " Goreng surt de la plataforma i marxa amb Trimagasi, tots dos girant-se per veure com la noia és transportada a la fossa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada