Bloc personal,

dissabte, 28 de març del 2020

Joker (2019)

[815]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Todd Phillips
Guió: Todd Phillips, Scott Silver
Actors: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz

[ Crim, drama, thriller ] 2h 2min

Sinopsi

IMDb (8,5):
“A la ciutat de Gotham, el comediant amb problemes mentals Arthur Fleck és menyspreat i maltractat per la societat. Després s'inicia en una espiral descendent de revolució i de cruenta sang. Aquest camí el porta cara a cara amb el seu alter ego: el Joker.”

Crítica

Molt dura… per ser “només” entreteniment.

Al final la cosa se suavitza, però el cos principal de la pel·lícula és molt dur. La història d’una depressió ben fosca, d’una malaltia mental mal portada, la d’una successió de fets que aboquen a una tempesta perfecta.

M’ha agradat molt, però entenc que res té a veure amb una pel·lícula de superherois… o supermalvats.

Resum (amb espòilers)

El 1981, el pallasso de festa i l’aspirant comediant stand-up Arthur Fleck viu amb la seva mare, Penny, a la ciutat de Gotham. Gotham té una gran criminalitat i desocupació, deixant empobrits i empobrits els pobles de la població. Arthur pateix un trastorn mèdic que li fa riure en moments inapropiats; depèn dels serveis socials per a la medicació. Després que una colla de delinqüents ataca Arthur en un carreró, el seu company de feina, Randall, li dóna una arma per a la seva protecció. Arthur coneix la seva veïna, la mare soltera Sophie Dumond, i la convida a la seva propera rutina de parada en una discoteca.

Mentre s’entreté a un hospital infantil, la pistola d’Arturo li cau de la butxaca. Randall es mostra a la direcció que Arthur va comprar la pistola i Arthur va ser disparat. Al metro, encara amb el seu maquillatge de pallasso, Arthur és colpejat per tres empresaris embriagats Wayne Enterprises; dispara dos en autodefensa i executa el tercer. Els assassinats són condemnats pel candidat a l'alcaldessa multimilionari Thomas Wayne, que crida els "encerts" dels envejosos de persones amb més èxit. Comencen les demostracions contra els rics de Gotham, amb manifestants amb màscares de pallasso a la imatge d'Arthur. Les retallades de finançament obturen el programa de serveis socials, deixant a Arthur sense la seva medicació. Tot això es tradueix en que Arthur va patir una fractura mental, el que el va portar a trucar a la porta de Sophie i a besar-lo apassionadament, donant lloc a una relació en cinta.

Sophie assisteix a la rutina d’art de Arthur, que va malament; riu sense control i té problemes per emetre els seus acudits. Murray Franklin, presentadora de xerrades populars, es burla de Arthur mostrant clips de la rutina de la comèdia del seu programa. Arthur intercepta una carta escrita per Penny a Thomas, al·legant que ell és el fill il·legítim de Thomas i fa valer a la seva mare per ocultar la veritat. Arthur es dirigeix ​​a Wayne Manor, on coneix al fill petit de Thomas, Bruce, però fuig després d'una baralla amb el majordom de la família Alfred Pennyworth. Després de la visita de dos detectius del departament de policia de la ciutat de Gotham que investigaven la implicació d'Arthur en els assassinats del tren, Penny pateix un ictus i és hospitalitzat.

En un acte públic, Arthur es confronta amb Thomas, que li diu que Penny és delirant i no la seva mare biològica. En negació, Arthur visita l’hospital estatal d’Arkham i roba el cas de Penny; el fitxer diu que Penny va adoptar Arthur com a nadó i va permetre al seu nuvi maltractador perjudicar a tots dos. Tot i això, Penny diu que Thomas va utilitzar la seva influència per fabricar l'adopció per ocultar la seva aventura. Distret, Arthur torna a casa i entra a l’apartament de Sophie sense avisar. Atemorida, Sophie li diu que marxi i les seves trobades anteriors es revelen que són deliris de Arthur. L’endemà, Arthur mata Penny a l’hospital.

Es convida a Arthur a aparèixer al programa de Murray a causa de la popularitat inesperada dels clips de la seva rutina de comèdia. Mentre ell prepara, Arthur la visita Randall i el seu ex-col·lega Gary. Arthur assassina Randall però deixa a Gary il·lès ja que el tractava bé en el passat. En ruta cap a l'estudi, els dos detectius són perseguits per Arthur en un tren ple d'alguns dels manifestants del pallasso. Un detectiu dispara accidentalment a un manifestant i incita a un motí, deixant a Arthur escapar.

Abans que el programa es faci en directe, Arthur demana que Murray el presenti com a Joker, una referència a les burles anteriors de Murray. Arthur surt als aplaudiments, però comença a explicar acudits morbosos, confessa els assassinats al tren i s’interpreta sobre com la societat abandona la situació de baixa i la seva malaltia mental, ja que Murray el critica i el públic es posa en perill. Arthur mata a Murray i és arrestat mentre esclaten disturbis a tot Gotham. Un antidisturbista voreja la família Wayne en un carreró i assassina Thomas i la seva dona, Martha, escarmentant Bruce. balla a les alegres de la multitud.

A Arkham, Arthur es riu amb una broma i li diu al seu psiquiatre que no ho entendria. Corre de forma ordenada, deixant un rastre d’empremtes sagnants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada