Bloc personal,

dimecres, 13 de gener del 2021

WolfWalkers (2020)

[968]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Tomm Moore, Ross Stewart
Guió: Will Collins, Tomm Moore
Veus de doblatge: Honor Kneafsey, Eva Whittaker, Sean Bean

[ Animació, aventura, familiar ] 1h 43min

Sinopsi

IMDb (8,1):
“Una jove aprenent de caçador i el seu pare viatgen a Irlanda per ajudar a acabar amb l’últim grup de llops. Però tot canvia quan es fa amiga d’una noia d’esperit lliure d’una misteriosa tribu que es rumoreja que es transformarà en llops de nit.”

Crítica

Gràfica potent…

M’ha agradat molt la gràfica de les il·lustracions, barrejant perspectives medievals, és a dir, sense cap sentit de la perspectiva, amb els gravats fets amb punxó. L’animació en moviment també és brutal.

Resum (amb espòilers)

El 1650 a Irlanda, els residents de la ciutat de Kilkenny estan treballant per netejar els boscos propers per cultivar sota les ordres de l'autoritari Lord Protector Oliver Cromwell, posant-los en desacord amb un grup de llops que hi viuen. El caçador anglès Bill Goodfellowe, amb la seva jove filla rebel Robyn, ha estat convocat a Kilkenny pel Lord Protector per exterminar els llops. No li agrada la naturalesa confinada de Kilkenny i vol ajudar a Bill, un dia Robyn s’escapa de la ciutat i el segueix amb el seu falcó mascota, Merlyn. Després de disparar accidentalment a Merlyn amb la seva ballesta mentre intentava matar un llop, Robyn observa com una misteriosa noia porta Merlyn al bosc amb els llops en retirada. El Lord Protector renya a Robyn per no treballar a la cuina de la ciutat i li dóna dos dies a Bill per matar els llops.

Mentre els guàrdies del Lord Protector l'escorten de tornada a la ciutat, Robyn aconsegueix fugir de nou al bosc. En trobar a Merlyn, curada miraculosament, se li acosta un jove llop, que la fa ensopegar amb una trampa. Quan el llop allibera a Robyn, ella intenta atacar-lo, fent que el llop es mossegi el braç. Merlyn i el llop condueixen Robyn al cau dels llops, on descobreix que el llop és la mateixa misteriosa noia d’abans. La noia, Mebh, cura màgicament la ferida de Robyn i explica que és una "camina de llops", l'esperit del qual es converteix en un llop quan dorm. Les dues noies es relacionen ràpidament amb el seu desig de llibertat. Robyn també s’assabenta que la mare llopera de Mebh, Moll, encara no ha tornat a la recerca d’una casa nova per a la seva manada. De tornada a casa, Robyn intenta convèncer Bill de l'existència de caminants de llops, però Bill la renya per haver anat al bosc.

L’endemà al matí, mentre treballava el seu primer dia a la platja, la veu misteriosa la deixa atraure a les cambres del Lord Protector, trobant una gran gàbia oculta, però la serventa capdavantera la fa sortir ràpidament. Aquella nit, mentre dorm, Robyn descobreix que la seva ànima ha abandonat el seu cos i s’ha convertit en un llop com a conseqüència de la mossegada de Mebh, convertint-la així en ella mateixa. Fugint de Kilkenny, torna al bosc on Mebh, extàtica per assabentar-se de la seva transformació, ajuda a Robyn a acostumar-se a la seva nova forma.

En tornar a Kilkenny, Robyn és atret per la casa senyorial del Protector. S’infiltra al senyoriu i troba a Moll dins de la gàbia. Moll li diu a Robyn que Mebh ha de deixar el bosc amb el paquet, ja que ja no estan segurs. Incapaç d’alliberar Moll, Robyn s’escapa del Lord Protector i torna a la seva forma humana just quan Bill torna a casa. El Lord Protector, que busca restablir el control de la ciutat, assegura a la gent enutjada que pot domesticar el llop que ha capturat i, per extensió, la mateixa natura. Ignora les súpliques de Robyn per deixar anar Moll i retrocedeix Bill a un soldat de peu per no haver eliminat els llops.

Per por de separar-se els uns dels altres, Robyn i Bill acostumen a complir els seus deures. Mebh, després d'haver esperat que Robyn tornés a fer una promesa de la nit anterior, s'infiltra en la mateixa Kilkenny. Troba a Robyn, que intenta transmetre el missatge de Moll de marxar amb la manada, però Mebh, ferida per la negativa de Robyn a ajudar a rescatar la seva mare, decideix fer-ho sola. Mebh i Robyn observen com Lord Protector presenta un Moll embussat i encadenat davant la gent de la ciutat. Un Mebh enfurismat assalta l'escenari per alliberar-la i, quan Bill intenta frenar-la, Moll es trenca el morrió i es mossega el braç. Moll es torna a posar a la gàbia, obligant Mebh a fugir, però promet tornar amb la seva bossa per rescatar la seva mare. El Lord Protector ordena a Bill que maten a Moll i condueix el seu exèrcit a cremar el bosc i destruir els llops. Robyn protegeix Moll de Bill abans d'alliberar-la i reunir-la amb Mebh abans que ella i la seva manada puguin atacar Kilkenny, obtenint el perdó de Mebh.

Bill arriba i dispara a Moll al pit, fent que la forma de llop de Moll es converteixi en un esperit i torni a la seva forma humana al cau, amb Mebh i els llops que la segueixen. Robyn es transforma en la seva forma de llop i segueix abans que el Lord Protector i el seu exèrcit arribin i comencin a arrasar el bosc. Mentre Mebh treballa per curar un Moll ferit greument, Robyn dirigeix el grup per aturar l'exèrcit. Mebh convoca a Robyn i la seva manada, adonant-se que els necessita presents per curar Moll, però Robyn queda enrere i queda inconscient després de desactivar el canó de l'exèrcit. Abans que el Lord Protector la pugui matar, Bill, a causa de la mossegada de Moll, es converteix en un passejador de llops i domina el Lord Protector en la seva forma de llop, mantenint-lo amb les dents sobre la vora d'un penya-segat. En lloc de deixar-se matar, el Lord Protector se suïcida alliberant-se el cinturó i caient a la mort.

Robyn i Bill tornen al cau i ajuden a Mebh i el grup a reviure Moll i accepten la seva invitació per quedar-se amb el grup i abraçar les seves noves identitats com a caminants de llops. Més tard, Robyn, Mebh, Bill i Moll van marxar a l'oest amb el seu equip per trobar una nova casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada