Bloc personal,

divendres, 4 de setembre del 2020

Marie Antoinette (2006)

[916]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Sofia Coppola
Guió: Sofia Coppola
Actors: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Rip Torn

[ Biografia, drama, història ] 2h 3min

Sinopsi

IMDb (6,4):
“Un nova versió de la vida de l'emblemàtica reina Maria Antonieta, des de la seva promesa a Lluís XVI als 15 anys fins a la caiguda de Versalles.”

Crítica

Em sembla una genialitat…

El que em sorprèn és que no hagi tingut mai curiositat en veure-la.

El detall de les vambes m’ha trencat el cap fins que he conegut la història. Fantàstic.

Resum (amb espòilers)

Maria Antonia, de catorze anys, és la bella, encantadora i ingènua arxiduquessa d’Àustria, la més jove de les filles de l’emperadriu Maria-Teresa. El 1770, l'única que queda soltera entre les seves germanes, és enviada per la seva mare per casar-se amb el Delfí de França, el futur Lluís XVI, per segellar una aliança entre els dos països rivals. Marie-Antoinette viatja a França, renunciant a totes les connexions amb el seu país d'origen, inclosa la seva mascota pug "Mops", i coneix el rei Lluís XV de França i el seu futur marit, Louis-Auguste. Els dos arriben al palau de Versalles, que va ser construït pel rei Sol, Lluís XIV. Es casen alhora i se’ls anima a produir un hereu al tron ​​tan aviat com sigui possible, però l’endemà s’informa al rei que “no va passar res” la nit de noces.

Amb el pas del temps, Marie-Antoinette troba sufocant la vida a la cort de Versalles. Els cortesans del seu marit la menystenen com a estrangera i la culpen per no haver produït un hereu, tot i que la culpa la té realment el seu marit, ja que el matrimoni continua sense consumar-se durant un temps desmesurat. La cort francesa està plena de xafarderies, i Marie-Antoinette constantment esborra les plomes desafiant la seva formalitat ritual. Marie-Antoinette també es nega a reunir-se o parlar amb Jeanne Bécu, comtessa del Barry, la mestressa de Lluís XV. Amb el pas dels anys, Maria-Teresa continua escrivint a la seva filla, donant consells sobre com impressionar i seduir el Dauphin. Els intents de Marie de consumar amb el seu marit fracassen i el matrimoni roman sense fills. Marie passa la major part del temps comprant roba extravagant i apostant. Després d'una bola de mascarades, Marie i Louis tornen a trobar que el rei s'estava morint de verola; ordena a du Barry que marxi de Versalles. Després de la seva mort, el 10 de maig de 1774, Lluís XVI és coronat rei de França als 19 anys, amb Maria Antonieta com a reina als 18 anys.

El germà de Maria Antonieta, Josep II, emperador del Sacre Imperi Romanogermànic, ve a visitar-la, aconsellant-la contra les seves constants parts; consells que li resulta fàcil ignorar. Joseph es troba amb Lluís XVI al Zoo Reial i li explica la "mecànica" de les relacions sexuals en termes de "fabricació de claus", ja que una de les aficions preferides del rei és el serralleria. Després, el rei i Maria Antonieta mantenen relacions sexuals per primera vegada i, el 19 de desembre de 1778, Maria Antonieta dóna a llum una filla, la princesa Marie Thérèse Charlotte de França. Quan el nen madura, Marie-Antoinette passa bona part del seu temps al Petit Trianon, un petit castell al parc de Versalles. També és en aquest moment quan comença una aventura amb Axel Fersen. A mesura que la crisi financera de França empitjora, l’escassetat d’aliments i els aldarulls augmenten, la seva imatge pública s’ha deteriorat completament en aquest punt: el seu estil de vida luxós i la seva aparent indiferència davant les lluites del poble francès li van valer el títol de "Dèficit de senyora".

A mesura que la reina madura, se centra menys en la seva vida social i més en la seva família i fa el que considera ajustos financers significatius. Un any després de la mort de la seva mare, el 29 de novembre de 1780, Maria Antonieta dóna a llum un fill, Louis-Joseph, Dauphin de França, el 22 d'octubre de 1781. També dóna a llum un altre fill, Louis-Charles, el 27 de març de 1785 , i una altra filla, la princesa Sophie el 9 de juliol de 1786, que mor el 19 de juny de 1787, un mes abans del seu primer aniversari. Mentre la Revolució Francesa esclata amb l’assalt de la Bastilla, la família reial decideix quedar-se a França, a diferència de la majoria de la cort. Els revolucionaris parisencs obliguen la família a deixar Versalles per a París. La pel·lícula acaba amb el trasllat de la família reial a les Tuileries. La darrera imatge és un pla del dormitori de Maria-Antonieta a Versalles, destruït per disturbis enfadats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada