Bloc personal,

dijous, 17 de setembre del 2020

Tesla (2020)

[924]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Michael Almereyda
Guió: Michael Almereyda
Actors: Ethan Hawke, Eve Hewson, Eli A. Smith

[ Biografia, drama ] 1h 42min

Sinopsi

IMDb (5,0):
“Una versió de la vida del llegendari visionari Nikola Tesla i les seves interaccions amb Thomas Edison i Anne, la filla de J.P.Morgan, durant els seus descobriments, que van conduir a la domesticació de l'electricitat.”

Crítica

Doncs a mi m’ha agradat…

Avisat per una crítica que era un pastel, a mi m’ha agradat. És clar que no n’esperava més. També entenc el perquè, potser, no acaba d’agradar a la majoria de gent. En canvi, ara, trobo genial la utilització de iPhones per part d’Edison, fons pintats i altres llicències totalment anacròniques. Sí trobo a faltar una mica més de profunditat en les coses que va fer i deixar de fer.

Resum (amb espòilers)

El narrador explica com Nikola Tesla, de petit, veia electricitat quan acariciava el seu gat. El 1884 a la ciutat de Nova York, l’adult Nikola Tesla (Ethan Hawke) treballa per a Thomas Edison (Kyle MacLachlan), que sembla que no considera que Tesla sigui massa alta. Un altre company de feina li diu que potser és perquè l’esposa d’Edison acaba de morir. Quan entren en una confrontació laboral acalorada, es trenquen cons de gelat a la cara dels altres.

El narrador revelat que és Anne Morgan (Eve Hewson), apareix amb un ordinador portàtil, dient que probablement no sigui així. Ella explica com quan google a Tesla només trobareu un parell de fotografies i aneu detallant més informació sobre el seu passat i com va tenir el seu primer flaix del motor que acabaria inventant. Ella assenyala que quan feu google a Edison, obteniu el doble de resultats.

El narrador continua explicant els seus problemes anteriors i la seva pobresa financera fins que finalment és capaç de presentar la seva idea a aquells que li pagaran molt més que Edison. El narrador explica com Edison coneix la seva segona esposa Mina (Hannah Gross) el 1885. Tesla continua treballant en el seu motor d’inducció, ajudat pel seu amic Anthony Szigeti de Budapest (Ebon Moss-Bachrach).

Revelen el seu motor sense espurna a grans elogis, i Tesla finalment coneix a Anne, la filla de JP Morgan (Donnie Keshawarz). Tesla presenta les seves conclusions i George Westinghouse (Jim Gaffigan) compra les patents per a les invencions de Tesla i porta Tesla a Pittsburgh per supervisar la producció. Westinghouse actualitza Tesla sobre la rivalitat entre les troballes d’Edison i les de Tesla, Edison insisteix en la seva per a les qüestions d’execució. Edison diu que el corrent continu és millor i descarta el corrent altern de Tesla.

Szigeti mostra a Tesla un invent que ha descobert, una brúixola, que només li ha explicat Tesla, que un altre inventor l’ha colpejat i surt de la ciutat per buscar altres fortunes. Mentrestant, William Kemmler es converteix en la primera persona a ser executada amb inducció elèctrica, però és completament fallida i horrible. Edison culpa els metges. Tesla comença a sortir amb Anne, tot i que el seu pare és un dels finançadors increïblement rics d’Edison.

Després que la Fira Mundial del 1983 estigui impulsada per màquines de Westinghouse / Tesla, tothom veu que el corrent altern de Tesla és molt viable. Edison es troba amb Tesla i admet que es va equivocar i li demana que treballi junts, insistint que passats passessin. El narrador s’acosta i diu que la reunió no va succeir mai i que Edison mai no va admetre que s’havia equivocat i que mai no es van reconciliar.

Westinghouse li diu a Tesla que Edison està enfonsat, però que el seu negoci continua fracassant i que necessiten una fusió similar a JP Morgan. Si Westinghouse paga a Tesla el que li deu, quedarà en fallida. L'única fusió que va aconseguir requereix que Tesla renunciï a la seva clàusula de potència, però tot el país utilitzarà les seves màquines. Tesla decideix trencar el seu contracte per seguir endavant amb la fusió.

La famosa actriu ambulant Sarah Bernhardt (Rebecca Dayan) interpreta el seu acte i tothom surt a veure-la. Després de la representació, Tesla sembla atret per Sarah, pel que fa a Anne. Tesla i Edison tenen una incòmoda i tensa intervenció on Edison sembla millor i ressentit de l'èxit de Tesla, i Edison se'n va amb el grup de Sarah.

Després de discutir la feina de Tesla amb el seu pare, ell pregunta si Tesla busca un inversor o una dona. Poc després, Tesla li diu a Anne que té previst traslladar-se a Colorado, bastant lluny. Allà comença a desenvolupar la bobina Tesla. El seu primer debut és impressionant i inquietant, fent explotar el generador local, que Tesla s’ofereix a pagar.

Tesla torna a veure Sarah quan la seva gira arriba per la ciutat i els dos tenen una atracció. Tesla presenta els seus descobriments a JP Morgan mostrant-li tots els avantatges que les seves màquines poden proporcionar al món. És escèptic i no li agrada molt Tesla, però inverteix cent mil dòlars en l’obra de Tesla.

El narrador revela que Edison va sortir del negoci de l'electricitat i va a la mineria, que acaba sent un fracàs complet que li perd quatre milions de dòlars. Després que Tesla doni una entrevista dient que el seu equip està captant senyals que podrien ser de Mart, Anne li confronta aquesta idea i observa que el seu pare llegeix les entrevistes que li fa.

Tesla va a Morgan per demanar més diners, que és escèptic que la investigació de Tesla vagi realment a qualsevol lloc. Tesla explica que està desenvolupant tecnologia per cartografiar les ones cerebrals del cervell. Morgan, que juga a tennis amb Anne, l’acomiada. En una seqüència fantàstica, Tesla canta "Tothom vol governar el món".

La narradora Anne li pregunta a Tesla si recorda la seva cara quan es va adonar que entre ells no tenia esperança. Es trasllada al camp francès i comença a treballar per crear serveis de salut i campaments per a nens. Ella explica que Tesla sobreviu a Edison, Westinghouse, Bernhardt i Morgan i mor sol als 87 anys. Ella diu que potser va exagerar, o potser el món en què vivim és el que Tesla va somiar primer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada