Bloc personal,

dissabte, 15 de febrer del 2020

Dumb and Dumber (1994)

[800]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Peter Farrelly, Bobby Farrelly
Guió: Peter Farrelly, Bennett Yellin, Bobby Farrelly
Actors: Jim Carrey, Jeff Daniels, Lauren Holly

[ Comèdia ] 1h 47min

Sinopsi

IMDb (7,3):
“Després que una dona abandoni un maletí a la terminal de l’aeroport, el conductor d’una limusina i el seu amic comencen un hilarant viatge cap a Aspen per retornar el maletí a la seva propietària.”

Crítica

Perd molt amb el pas dels anys…

No coincideix el record que en tenia amb el que he vist. Recordava un riure sense parar i, vista ara, és bastant ensopida. Només té alguns moments de riure, però no porta bé el pas del temps… és un humor que, a dia d’avui, és políticament incorrecte en molts casos. I també que no n’hi ha per tant: el nom amb que és coneguda, “Dos tontos muy tontos”, ha superat al contingut real de comèdia.

Resum (amb espòilers)

Lloyd Christmas (Jim Carrey) i Harry Dunne (Jeff Daniels), dos homes amables però intensament estúpids i desgraciats, són els millors amics i companys d’habitació que viuen a Providence, Rhode Island. Tots dos treballen estranys per estalviar prou diners per iniciar la seva pròpia botiga de mascotes especialitzada en granges de cucs (semblants a les granges de formigues). Lloyd, un conductor de limusina dentada amb xip, s'enamora immediatament quan coneix a Mary Swanson (Lauren Holly), una dona que condueix a l'aeroport. Ella deixa un maletí al terminal. Lloyd, desconeix que conté diners de rescat que deixava per als segrestadors del seu marit Bobby (Brad Lockerman), recupera el maletí i intenta tornar-lo. Tanmateix, ja ha sortit l’avió de Mary-Aspen, que Lloyd descobreix el camí més difícil mentre circula i cau de la via fluvial.

Aliat de la seva feina per haver estavellat la seva limusina, Lloyd torna al seu apartament i s’assabenta que Harry també ha estat acomiadat de la seva feina de preparació de gossos després d’entregar els gossos tard a un programa i haver-los embrutat accidentalment. Els segrestadors, Joe "Mental" Mentalino (Mike Starr) i J. P. Shay (Karen Duffy), segueixen Lloyd cap a casa des de l'aeroport a la recerca del maletí. Confundint els escamots dels cobradors de la seva factura de gas, el duo va fugir de l’apartament i torna més tard a trobar el periquito de Harry, Petey, ara mort després que Mental el decapités (suposen que el seu cap va caure a causa de la vellesa). Llençats de la seva situació, Lloyd suggereix que es dirigeixin a Aspen per trobar a Mary i tornar el maletí, amb l'esperança que pugui "connectar-los al conducte social". Inicialment, Harry s’oposa a la idea, però finalment està d’acord i el duet surt al dia següent a la furgoneta Mutt Cutts de Harry.

Mental i Shay s’enfilen al duo en un motel aquella nit. Harry i Lloyd són escollits per mentalitat, mentre que Shay els segueix en secret. Durant una parada per dinar, el duo broma Mental posant pebrots de calor atomicament a la seva hamburguesa, sense saber de la seva úlcera. Quan Mental reacciona adversament, el maten accidentalment amb algunes pastilles de verí de rata (que Mental tenia pensat utilitzar en elles), confonent-les amb la seva recepta mèdica. A prop de Colorado, Lloyd pren un error equivocadament i acaba conduint tota la nit cap a la direcció en què provenien, mentre la policia que esperava a la carretera de Colorado espera que aparegui després d’assabentar-se de la mort de Mental. En despertar-se i adonar-se del contratemps de Lloyd, Harry abandona el viatge i decideix marxar cap a casa, però Lloyd després el persuadeix perquè continuï després de comercialitzar la furgoneta amb una minibique, que obté un gran quilometratge de gas.

Els dos trepitgen l’hivern de Colorado per arribar a Aspen, però no són capaços de localitzar a Mary a les pàgines grogues, ja que Lloyd recorda el seu cognom incorrectament després de llegir l’etiqueta de la maleta. Els dos passen la nit en un parc, on després d’un breu escorcoll, s’obre el maletí i descobreixen els diners. Accepten només "prendre prestat" una petita quantitat per allò que necessiten per obtenir (amb tota la intenció de pagar-lo), però de seguida gasten la major part en una suite hotelera presidencial, roba cara, maquillatges i un Lamborghini Diable. Aprenen que Maria i la seva família organitzen una gala i es preparen per assistir-hi. A la gala, Harry, que intenta atraure Mary a Lloyd, de mala gana accepta anar a esquiar amb ella l'endemà i li diu a Lloyd que li posés una cita. L’endemà, Lloyd s’assabenta que Harry li va mentir després d’esperar tot el dia a Maria al bar de l’hotel.

Sentint-se traït, Lloyd posa a Harry en represàlia servint-li un te amb laxants, provocant que Harry defecés espontàniament en un lavabo trencat a casa de Mary. Lloyd arriba a casa de Mary i li informa que té el maletí. La porta a l'hotel, li mostra el maletí i li confessa el seu amor per ella, però ella el rebutja, sorprenentment, perquè està casada. De sobte, Nicholas Andre (Charles Rocket), un vell amic dels Swansons i la ment principal que hi havia darrere del segrest de Bobby, arriba amb Shay i, en assabentar-se que Lloyd i Harry ja havien gastat la major part dels diners del rescat i els van reemplaçar per IOUs que no valen la pena, agafa Lloyd. i Mary com a ostatge, així com Harry quan torna. Un argument entre Harry i Lloyd porta a Nicholas a disparar a Harry. Abans que Nicholas els pugui matar, un equip de l'FBI liderat per Beth Jordan (Victoria Rowell), a qui Harry va conèixer anteriorment en una benzinera, ataca la suite i arresta a ell i a Shay. Es revela que Harry es viu gràcies a una armilla a prova de bales que li quedava atrapada abans que entrés a l'habitació i Mary i Bobby es retroben. Lloyd, envejós que no pot estar amb Mary perquè està casada, fantasieja amb disparar a Bobby mort, però en canvi, fa la seva felicitat per la parella.

L’endemà, a Harry i Lloyd se’ls veu caminant cap a casa. Tots els articles que van comprar van ser confiscats per la policia i el seu microbús s'ha desglossat. Les dues denuncien sense saber-ho la possibilitat de ser nois de petroli per a un grup de noies biquini, després de les quals Harry li diu a Lloyd que un dia tindran el seu "descans".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada