Bloc personal,

dissabte, 8 de febrer del 2020

Midsommar (2019)

[799]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Ari Aster
Guió: Ari Aster
Actors: Florence Pugh, Jack Reynor, Vilhelm Blomgren

[ Drama, terror, misteri ] 2h 27min

Sinopsi

IMDb (7,2):
“Una parella viatja a Suècia per visitar el festival de mitjan poble d'estiu de la ciutat natal. El que comença com a retirada idíl·lica es converteix ràpidament en una competència cada cop més violenta i estranya a les mans d’un culte pagà.”

Crítica

Una puta merda! :(

Després de tan sentir parlar que era la millor pel·lícula de terror de 2019, que estava tan ben feta i de tot un seguit d’elogis sense sentit, quin gran decepció quan veus això! O serà que no hem vist la mateixa pel·lícula…

Lenta, avorrida i sense cap propòsit. Aquesta és la meva lectura. És que de terror no té res… ni de terror, ni de misteri. No he entés res

Resum (amb espòilers)

L’estudiant universitària Dani Ardor està traumatitzada després que la seva germana Terri se suïcida i assassina als seus pares omplint la seva llar amb monòxid de carboni. L'incident estrena la relació de Dani amb el seu xicot, Christian Hughes, un estudiant graduat en antropologia cultural. L’estiu següent, Dani s’assabenta que Christian i els seus amics, Mark i Josh, han estat convidats per la seva amiga sueca, Pelle, a assistir a una celebració d’estiu a la comuna ancestral de Pelle, la Hårga, de Hälsingland. Pelle explica que aquesta iteració de la celebració només es produeix cada 90 anys. Christian no li havia explicat a Dani el viatge, i els dos discuteixen. En un intent de combatre les coses, Christian convida amb desgana a Dani a acompanyar-los.

El grup vola cap a Suècia i arriba a la comuna, on coneixen a Simon i Connie, una parella anglesa convidada pel germà comunitari de Pelle, Ingemar. Ofereix els bolets psilocibina del grup i, sota la influència del fàrmac, Dani té al·lucinacions de Terri. Les tensions augmenten després que el grup presenciï un ättestupa on dos ancians comuns moren per senicidi saltant d'un clifftop. Quan l’ancià mascle sobreviu a la caiguda, el culte imita les seves agulles agonies i es tritura el crani amb un mazol. El culte Siv explica que es tracta d’una expressió perfectament normal de les opinions d’Hårga sobre la mort, afirmant que tots els membres han de fer el mateix als 72 anys. L’escena pertorba profundament el grup, particularment Dani, però decideixen quedar-se, tant a la el més senzill de Pelle i perquè les tradicions d’estiu són el tema de la tesi de Josh. Simon i Connie, però, decideixen marxar. Mentre Connie va recollint les seves coses, un ancià li diu que Simon ja ha sortit a l'estació de tren sense ella. Confusa i frustrada, Connie decideix marxar pel seu compte. Més tard, se sent un crit de dona a la distància.

Christian també decideix fer la seva tesi sobre l’Hårga, creant una ruptura entre ell i Josh. Josh intenta demanar més informació sobre les antigues pràctiques ròniques de la comuna, que es basen en pintures realitzades per un membre deforme concebut a través d’incest, que consideren un oracle. Després que Mark orina involuntàriament en un arbre ancestral i incita a la fúria del culte, la deixa atraure una membre femenina de la qual ja havia mencionat que estava atreta. Aquella nit, Josh es va enfonsar en un temple per fotografiar el text sacre de la rúnica del culte, tot i que se li va dir que això li era prohibit. És distret per un home parcialment nu que portava la cara i les cames pells de Mark i se li colpeja sobre el cap amb un mall, després el seu cos és arrossegat fora del temple.

L'endemà, Dani es veu obligat a prendre més drogues psicodèliques i participa en una competició de ball de potes. Ella guanya i es corona a May Queen, un títol estimat en el culte. Al mateix temps, Christian pren més drogues psicodèliques i participa en un ritu sexual dissenyat per impregnar a una de les cultistes, Maja, mentre que altres cultistes femenines el miren i l’incentiven. Després de descobrir Christian i Maja, Dani té un atac de pànic i diverses de les dones Hårga lamenten amb ella empàticament. Després del ritu, un cristià nu i desorientat descobreix la cama enterrada de Josh i troba a Simon, que ha estat desmembrat ritualment com a àguila sanguínia. Aleshores, Christian és paralitzat per un ancià.

El culte es reuneix amb el cristià paralitzat i explica a Dani que, per purgar el municipi del seu mal, cal oferir nou sacrificis humans. Les quatre primeres víctimes són forasters (Josh, Mark, Connie i Simon) que li van atreure Pelle i Ingemar. Les quatre víctimes següents són membres del culte: dos ancians sacrificats i dos voluntaris: Ingemar i Ulf. Dani, com a reina de maig, ha de triar la novena i última víctima: sigui Christian o un vilatà, Torbjörn. Ella opta per sacrificar a Christian. Encara paralitzat, es va embolicar en un ós desmembrat i col·locat en un temple al costat dels altres sacrificis. El temple s’encén i, a mesura que es crema, Ulf comença a cridar d’agonia. A l’exterior, el culte s’ofega amb ell. Al principi, Dani plora amb angoixa i horror, però a poc a poc comença a somriure a mesura que el temple ardent s’esfondra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada