Bloc personal,

dissabte, 1 de febrer del 2020

The Breadwinner (2017)

[792]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Nora Twomey
Guió: Anita Doron, Deborah Ellis
Veus de doblatge: Saara Chaudry, Soma Chhaya, Noorin Gulamgaus

[ Animació, drama, familiar ] 1h 34min

Sinopsi

IMDb (7,7):
“L’any 2001, l’Afganistan es troba sota el control dels talibans. Quan el seu pare és capturat, una jove decidida es disfressa de noi per tal d’ajudar la seva família.”

Crítica

Sorprenent…

Una petita obra mestra d’aquelles que, tot i no haver-ne sentit parlar, m’ha sorprés la seva gran qualitat. No és només el tema que tracta, sinó també la manera en que ho mostra i un dibuix que particularment m’agrada molt.

Està basada en una novel·la molt premiada i venuda de Deborah Ellis que també participa en l’adaptació al guió.

Resum (amb espòilers)

Parvana és una nena d’11 anys que viu a Kabul, a l’Afganistan, sota el control dels talibans. El seu pare Nurullah, que és professor de l'escola, es va veure afectat físicament durant la guerra soviètica i afganesa; a causa de la guerra, va perdre la cama esquerra i es va convertir en falcó. Un temps després durant el sopar, és arrestat injustament després que un jove volàtil dels talibans, Idrees, pensés que el va insultar abans mentre els dos venien productes al mercat de Kabul. La família de Parvana es queda sense un parent masculí adult, ja que el seu germà gran Sulayman va morir fa anys, deixant-la, la seva mare Fattema, la seva germana gran Soraya i el germà petit Zaki sense mitjans per donar suport a la família, ja que no se'ls permet sortir. sense un parent masculí, tot i que Parvana i la seva mare intenten anar a la presó, es veuen obligats a tornar quan un membre dels talibans pega a Fattema i amenaça d'arrestar-los si són atrapats de nou. Després que Parvana intenta sense èxit comprar menjar mentre surt de nena, decideix tallar-se els cabells i vestir-se de noi i fingir ser el nebot de Nurullah, "Aatish", per donar suport a la família. Parvana s’entreté amb freqüència a Zaki explicant la història d’un jove en un viatge per recuperar les llavors robades pel malvat Elefant Rei.

La planxa funciona i Parvana és capaç d’aconseguir menjar i diners. Segons el consell de Shauzia, una altra jove que es vesteix de noi per donar suport a la seva família, Parvana va a la presó on es manté el seu pare per intentar subornar els guàrdies per deixar-la veure. El pla falla cada cop i Parvana és allunyat. Ella treballa per estalviar més diners per aconseguir un suborn més gran, assumint feines laborals dures amb Shauzia, que intenta estalviar prou diners per escapar del seu pare maltractador. Mentrestant, Fattema es veu obligada a escriure a un familiar de Mazar-i-Sharif, oferint-li a Soraya un matrimoni concertat amb un dels seus cosins més joves a canvi de protecció i protecció. Parvana també es troba amb Razaq, que estava amb Idrees quan el seu pare va ser arrestat; l’analfabet Razaq la paga per llegir-li una carta que revela que la seva dona, Haala, va ser assassinada per una mina en el camí d’un casament. Ell fa amistat amb ella i continua trobant-se amb ella perquè pugui ensenyar-li a llegir i escriure.

Parvana i Shauzia tenen un treball dur, on també hi participen Idrees. La reconeix i, després de ser atropellada bruscament per Parvana amb un maó, intenta matar-la mentre fuig amb Shauzia. Parvana i Shauzia aconsegueixen amagar-se, i Idrees és cridat bruscament a lluitar en una guerra que acaba de començar, per no tornar-se a veure mai més. Quan Parvana torna a casa, Fattema demana una crida per detenir la perillosa trucada, dient-li que els seus familiars acceptaven Soraya i que seran recollits l'endemà següent. Parvana està d’acord amb la condició de que visiti Nurullah a la presó per informar-lo d’on sortiran, ja que Razaq té un cosí que treballa allà que la deixarà entrar. Es llueix adéu de Shauzia, prometent que es compliran 20 anys a partir d’aleshores. . Tanmateix, a mesura que Parvana viatja a la presó, el cosí de Fattema arriba d’hora i els obliga a venir amb ell sense Parvana, ja que la guerra s’inicia i aviat es bloquejaran les carreteres. Finalment, Fattema es posa de costat amb el seu cosí de manera furiosa, refusant-se de deixar-los portar més lluny i deixa la família encallada a la carretera.

Parvana arriba a la presó, on troba Razaq. Després que Parvana reveli que ella és la filla de Nurullah, Razaq li informa que el seu cosí ha marxat a lluitar, però ell recuperarà Nurullah; la presó està alliberada de presos febles que no poden lluitar i Parvana és testimoni de la seva execució. Una Parvana terrorífica recull el seu coratge per quedar-se acabant el conte del noi, que ella converteix en Sulayman, revelant que va morir després d’agafar una "joguina" al carrer, que en realitat era una mina terrestre que va explotar. Razaq va ser disparat a l'espatlla mentre rescata al feble Nurullah, però va resultar ferit antipàticament i va reunir el pare i la filla. Parvana es lleva el seu pare, on aviat es retrobaran amb la resta de la família, ja que els dos continuen la història que li explicaven al principi de la pel·lícula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada