Bloc personal,

dijous, 6 de febrer del 2020

Ghostbusters (1984)

[797]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Ivan Reitman
Guió: Dan Aykroyd, Harold Ramis
Actors: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver

[ Acció, comèdia, fantasia ] 1h 45min

Sinopsi

IMDb (7,8):
“Tres antics professors de parapsicologia van establir una botiga com a servei exclusiu d’eliminació de fantasmes.”

Crítica

Vista amb el pas del temps, ridícula!

La tenia mitificada, però vista ara, és molt dolenta i molt mal feta. Em sorprén moltíssim la imatge que tenia guardada d’aquesta pel·lícula. Els efectes especials són realment de pena… potser per això, com a les pel·lícules de sèrie B dels anys cinquanta i seixanta, s’ha acabat mitificant.

Resum (amb espòilers)

Peter Venkman, Ray Stantz i Egon Spengler són científics de la Universitat de Columbia que investiguen el paranormal. Després de la seva primera trobada amb un fantasma manifestant-se a la Biblioteca Pública de Nova York, el degà els acomiada i descarta la credibilitat de les seves investigacions. En resposta, creen "Ghostbusters", un servei d'investigació i eliminació paranormal. Converteixen un fogó en desús, desenvolupen equips d’alta tecnologia per capturar i contenir fantasmes, i converteixen un cotxe combinat en “Ectomòbil” per donar suport al seu negoci.

Veient el seu anunci de televisió, una violoncel·lista escèptica, Dana Barrett, és inicialment desconcertant, però les retreu amb força després d'una trobada paranormal a la seva cuina. En narrar l’esdeveniment, descriu obrir el seu refrigerador i veure una criatura que pronuncia una sola paraula: "Zuul". Venkman la tranquil·litza i s’interessa romànticament, mentre que Ray i Egon investiguen les seves afirmacions. Els negocis són lents fins que són contractats per treure un fantasma de l'Hotel Sedgewick. Allà, Egon adverteix al grup que mai no travessi els fluxos d’energia de les seves armes de protons, ja que això podria provocar una explosió catastròfica. Captenen el seu primer fantasma i el dipositen en una unitat especial de contenció al foc.

Aviat el seu negoci augmenta a mesura que augmenta l'activitat paranormal a la ciutat de Nova York. Per fer front a la demanda, contracten un quart membre, Winston Zeddemore. Sospitós del seu funcionament, Walter Peck, inspector de l'Agència de Protecció del Medi Ambient, demana que avalui el seu equipament, però surt després que Venkman l'insulti. Egon adverteix a l’equip que l’augment de l’activitat sobrenatural està fent perillós i els seus equips corren el risc de fracassar l’estrès.

Venkman es reuneix amb Dana. Comparteix que Zuul era un semidéu venerat per ser "Gozer el Gozerian", un déu que va canviar de forma. Ell convenç a Dana perquè discuteixi el seu cas més endavant durant el sopar. Tanmateix, quan Dana torna a casa, és agredida sobrenaturalment i posseïda per Zuul. En un apartament proper, es manifesta una entitat gairebé idèntica, després persegueix i posseeix el seu veí, Louis Tully. Venkman arriba i troba a la posseïda Dana / Zuul que diu ser "el Porter". Louis, també posseït, és trobat per agents de policia i afirma que és "Vinz Clortho, el Keymaster de Gozer". Els Ghostbusters estan d’acord que necessiten reagrupar-se, però mantenen la parella separada.

Peck torna amb els agents de la llei i els funcionaris de la ciutat per arrestar als fantasma i ordenar la desactivació del seu sistema de contenció de fantasmes. Subratllat per sobre de la capacitat, l’aturada provoca una explosió que allibera els fantasmes capturats i els Ghostbusters són detinguts. Louis / Vinz aconsegueix escapar de la confusió i es dirigeix ​​cap a l’edifici d’apartaments on coneix a Dana / Zuul. A la presó, Ray i Egon revelen que l'edifici de Dana és la veritable font de l'augment sobrenatural. L'arquitecte era un líder genial i culte dels adoradors de Gozer, que el va dissenyar per canalitzar fantasmes amb la finalitat que acabés amb el món. Davant del caos a la ciutat, els Ghostbusters convencen l'alcalde perquè els alliberi de les protestes de Peck.

Al terrat de l’edifici d’apartaments, Dana / Zuul i Louis / Vinz obren la porta entre dimensions i es transformen en criatures sobrenaturals tal i com arriben els Ghostbusters. Arriba Gozer, en forma de dona, i Ray intenta raonar amb ella primer. Quan això falla, Gozer ataca, obligant els Ghostbusters a intentar atrapar-la, però desapareix. La seva veu desmembrada exigeix ​​als fantasmadors "triar la forma del destructor". Raymond recorda inadvertidament una estimada mascota corporativa des de la seva infantesa, i Gozer reapareix en la forma d'un gegant, "Stay Puft", un malamasse que procedeix a atacar la ciutat. Egon diu a l'equip que ignori els seus consells anteriors i travessi els fluxos d'energia de protons al portal de Gozer. L’explosió resultant destrueix la forma d’home marshmallow de Gozer, la desterra d’aquesta dimensió i tanca el portal. Els Ghostbusters rescaten Dana i Louis del sinistre i són rebuts al carrer com a herois.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada