Bloc personal,

divendres, 7 de febrer del 2020

The Road to El Dorado (2000)

[798]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Bibo Bergeron, Don Paul
Guió: Terry Rossio, Ted Elliott
Veus de doblatge: Kevin Kline, Kenneth Branagh, Rosie Perez

[ Animació, aventura, comèdia ] 1h 29min

Sinopsi

IMDb (6,9):
“Dos estafadors es posen les mans en un mapa de la fabulosa ciutat d’or El Dorado.”

Crítica

En el fons no està malament, però em semblen totes massa iguals…

No és de les pitjors. És més, és força entretinguda, però em cansa tant estereotip mediocre.

Resum (amb espòilers)

El 1519, Espanya, dos artistes contes, Miguel i Tulio, van guanyar un mapa a la llegendària Ciutat d’Or, El Dorado, en un joc de daus tan rigorós (encara que irònicament guanyen el mapa de forma justa). Després de la seva exposició, els dos s’evadeixen als guàrdies i s’amaguen dins de bótes, que després es carreguen en un dels bucs per ser dirigits pel conquistador Hernán Cortés cap al Nou Món. Durant el viatge, són atrapats com a escarpadors i empresonats, però es deixen alliberar i agafen una barca a rem amb l'ajuda del cavall de Cortés, Altivo.

El seu vaixell arriba a la terra, on Miguel comença a reconèixer les fites del mapa, portant-les a un marcador de tòtem a prop d’una cascada que Tulio creu que és un punt mort. Quan es preparen per sortir, es troben amb una dona nativa, Chel, sent perseguida per guàrdies. Quan els guàrdies veuen a Tulio i Miguel muntant a Altivo representats al tòtem, els escorten i Chel fins a una entrada secreta darrere de les caigudes, a El Dorado. Els porten als ancians de la ciutat, al capdavanter Tannabok i al gran sacerdot Tzekel-Kan. La parella s'equivoca amb déus i se'ls proporciona uns barris luxosos, juntament amb el càrrec de Chel. Descobreix que els dos estan connectant la gent, però promet restar en silenci si la porten amb ells quan marxen de la ciutat. Els dos es dutxen amb regals d'or de Tannabok, però rebutgen Tzekel-Kan que intenta sacrificar un civil com el ritual dels déus.

Tulio i Miguel encarreguen a Tannabok que els construeixi un vaixell perquè puguin sortir de la ciutat amb tots els regals que se'ls ha donat. Durant els tres dies que passaran, Miguel explora la ciutat i Chel s’acosta romànticament a Tulio. Miguel arriba a apreciar la vida tranquil·la que abraçaven els ciutadans; aleshores, replanteja que marxa, sobretot després d’haver escoltat a Tulio dient-li a Chel que li agradaria que vingués amb ells a Espanya, abans d’afegir que li agradaria que vingués amb ell i que s’oblidés de Miguel, estrenyent la relació entre tots dos.

Quan Tzekel-Kan veu Miguel jugant un joc de pilota amb nens, insisteix que els "déus" demostren els seus poders contra els millors jugadors de la ciutat del mateix joc. Tulio i Miguel estan superats, però Chel és capaç de substituir la pilota amb un armadillo, cosa que els permet guanyar. Miguel salva el ritual de sacrificar l’equip perdedor i castiga a Tzekel-Kan, molt a l’aprovació de la multitud. Tzekel-Kan adverteix que Miguel va rebre un tall petit i s'adona que els dos no són déus, ja que els déus no sagnen. Ben aviat conjura un jaguar de pedra gegant per perseguir-los a tota la ciutat. Tulio i Miguel aconsegueixen sobrepassar el jaguar, provocant que Tzekel-Kan caigui en un remolí gegant, pensat pels nadius com l’entrada a Xibalba, el món de l’esperit. Tzekel-Kan surt a la selva, on es troba amb Cortés i els seus homes. Pensar que Cortés és un déu, ofereix oferir-los a El Dorado.

Amb el vaixell completat, Miguel decideix quedar-se a la ciutat. Quan Tulio i Chel s’embarquen al vaixell, veuen fum a l’horitzó i s’adonen que Cortés és a prop. Sabent què passarà si Cortés descobreix la ciutat, Tulio suggereix utilitzar el vaixell per arrambar pilars de roca sota la cascada i bloquejar l’entrada principal de la ciutat. El pla té èxit amb els ciutadans que treuen una estàtua a l'estona del vaixell per donar-li prou velocitat. Com que l'estàtua comença a caure massa ràpidament, Tulio té dificultats per preparar la vela del vaixell. Desitjant d'estar a la ciutat, Miguel i Altivo salten a la barca per desenrotllar les veles, assegurant que el vaixell neteja l'estàtua a temps. El grup es va estavellar amb èxit contra els pilars, provocant una caverna però va perdre tots els regals durant el procés. S'amaguen a prop del tòtem de la mateixa manera que arriben els homes de Cortés i Tzekel-Kan. Quan troben que l’entrada està bloquejada, Cortés marca Tzekel-Kan un mentider i el fa presoner quan marxen.

Tulio i Miguel, tot i que decebuts van perdre l’or (desconeixen que Altivo encara porta les ferradures daurades amb les quals va ser equipat a El Dorado), es dirigeixen en una altra direcció cap a una nova aventura amb Chel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada