Bloc personal,

dimecres, 5 de febrer del 2020

Umi ga kikoeru (1993) (Ocean Waves - Puedo escuchar el mar)

[796]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Tomomi Mochizuki
Guió: Saeko Himuro (novel·la), Keiko Niwa
Veus de doblatge: Nobuo Tobita, Toshihiko Seki, Yoko Sakamoto

[ Animació, drama, romanç ] 1h 12min

Sinopsi

IMDb (6,8):
“Un jove torna a casa després del primer any fora a la universitat i recorda el seu any superior de secundària i la noia que va capgirar el seu món.”

Crítica

Una de Ghibli que no havia vist!

Ni la tenia pendent de veure tampoc… com si no hagués existit mai.

Al final, i en un context bastant superficial, podria dir que vista una vistes totes, perquè totes tenen elements comuns marca de la casa. Aquesta, sense ser cap cosa de l’altra món i no està dirigida per cap dels dos fundadors d’Studio Ghibli, està més bé, especialment per l’any de la seva realització. M’ha agradat força, tot i que segurament no és d’aquestes que deixen empremta.

Resum (amb espòilers)

A l’estació de Kichijōji, Tòquio, Taku Morisaki veu una dona familiar a la plataforma de davant. Més tard, quan s’enlaira la fugida cap a la prefectura de Kōchi, narra els esdeveniments que la van portar a la seva vida. La història s’explica en flashback.

A Kōchi, dos anys abans, Taku rep una trucada del seu amic, Yutaka Matsuno, per demanar-los que es reunissin al seu institut. Troba Yutaka a la finestra, observant a una atractiva estudiant de transferència femenina a qui se li va demanar que es mostrés a Yutaka. Els nois discuteixen sobre el seu proper viatge escolar a Hawaii. A les portes de l’escola, Taku és presentat a la nova noia, Rikako Muto. Agraeix a Yutaka que ha proporcionat indicacions a una llibreria. Taku fa malbé a Yutaka sobre la seva infatuació.

Rikako és un talent acadèmic i és bo en l’esport, però també és arrogant. Taku creu que no està contenta de sortir de Tòquio. La seva mare s’assabenta de xafarderies que un divorci va portar la mare de Rikako a Kōchi. En una conversa telefònica amb Yutaka, descobreix que Rikako viu lluny de la casa familiar.

Acaba el curs escolar, anunciant el viatge a Hawaii. Rikako, aturat al vestíbul de l’hotel, Taku, que pateix un malestar estomacal. Explica que ha perdut els diners i li demana demanar prestat. Com que Taku té un treball a temps parcial, li presta 60.000 ¥. Prometent tornar-lo a pagar, adverteix de no dir-ho a ningú. Quan se’n va, Taku veu un Yutaka sever i se sent obligat a explicar. Més tard, Rikako ho amonesta per haver explicat els diners a Yutaka, dient que ell també li va prestar 20.000 ¥.

De tornada a Kōchi, el tercer any comença amb Rikako fent amiga, Yumi Kohama. Rikako no ha tornat els diners de Taku i es pregunta si ella s’ha oblidat. Per fora de perill, un Yumi angoixat truca a Taku, explicant-li que Rikako l’havia enganyat a venir a l’aeroport a la pretensió d’un viatge de concerts, només per descobrir que el seu destí real és Tòquio, amb els diners de Taku. Ell corre cap a l’aeroport, enviant a Yumi a casa, dient que acompanyarà a Rikako.

A l’arribada, sembla que Rikako no ha predich el seu pare, interrompent el viatge previst amb una núvia. El seu pare agraeix a Taku, retorna el préstec i organitza una habitació a l’hotel Hyatt Regency. Més endavant, Rikako explica que quan els seus pares lluitaven, sempre havia tingut cara amb el seu pare, però ara havia descobert que no estava del seu costat. Confortant-la, Taku ofereix el seu llit i intenta dormir a la banyera. L’endemà al matí, Rikako sembla tornar a la seva persona i li fa fora Taku perquè pugui canviar-se de roba per trobar-se amb un amic per dinar. Taku vaga per la ciutat. Després de quedar-se a dormir a l’hotel, Taku rep una trucada de Rikako demanant ser rescatat de l’antic xicot, Okada, que no és com ella ho recordava.

Tornant a casa, Rikako ignora Taku, però no s’amaga dels altres que van passar una nit junts. Taku ho descobreix de Yutaka, que abans s’havia enfrontat a Rikako per confessar els seus sentiments cap a ella, però havia estat refutada. Taku s’enfronta a Rikako a classe per ferir al seu millor amic, cridant-la "El pitjor!". Ella respon donant-li un cop de mà i la dona per la mà.

Arriba el festival cultural de la tardor i Rikako, que ha estat evitant els assaigs de dansa de Yosakoi, s’allunya més de les altres noies, a moltes de les quals li agraden obertament. De cara a ella darrere de l’escola, Rikako es manté ferma com una noia, creient que Rikako coquetejava amb el seu xicot, intenta colpejar-la, però és retinguda. Taku, que ho ha vist tot, s’acosta a Rikako i comenta que està impressionat amb la manera de manejar-se. Ella li dóna una mà, però se’n va amb un penediment. Yutaka s’enfronta a un Taku una mica atordit, que intenta explicar. Yutaka el colpeja a terra anomenant-lo un idiota abans de marxar. Cap de les tres parlen durant la resta de l’any.

En l’actualitat, l’avió de Taku aterra i se li ofereix un ascensor a casa per Yutaka, que explica que el va colpejar perquè va adonar-se que Taku havia retret els seus sentiments pel seu bé. En una reunió de classe, l’ex president de l’alumne Shimizu menciona que havia conegut Rikako anteriorment. Ella explica que quan Rikako assistia a la universitat Kochi, havia volat a Tòquio per la seva pausa escolar, faltant la reunió. Taku s’adona que Rikako era la dona que havia vist a l’estació. Caminant cap a casa, Yumi li diu a Taku que ella també havia conegut a Rikako i li explica que no podia fer-ho a la reunió i que volia conèixer algú, però que no diria qui ... només que ell dormia a les banyeres.

A Tòquio, Taku torna a veure Rikako a través de les plataformes, però aquesta vegada corre a buscar-la. Quan el tren s’allunya, troba Rikako i s’adona que ell sempre havia estat un enamorat d’ella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada