Bloc personal,

diumenge, 3 de març del 2019

The Favourite (2018)

[696]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Yorgos Lanthimos
Guió: Deborah Davis, Tony McNamara
Actors: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

[ Biografia, comèdia, drama ] 1h 59min

Sinopsi

IMDb (7,7):
“A principis del segle XVIII Anglaterra, una fràgil reina Anne ocupa el tron i la seva amiga, Lady Sarah, regeix el país en el seu lloc. Quan una nova criada, Abigail, arriba, el seu encant aparta lady Sarah a un segon pla.”

Crítica

Aquesta sí val la pena…

Tot i que estava nominada a deu òscars, només se n’ha emportat un –actriu protagonista– pel paper de reina (en la meva opinió, aquí hi havien tres actrius protagonistes).

Aquesta sí està ben feta i es mereixia molt més… no com Bohemian Rhapsody (2018) que, a mi, no m’ha fet el pes…

Ei… i un “ole” per la banda sonora: aquelles notes de corda i piano que van en crescendo. Amb què ben poc es pot fer tant!

Resum (amb espòilers)

La reina d’Anglaterra, després de disset avortaments, governa sola com un titella, sota la directriu de la seva cuidadora/amant que és qui acaba fent i desfent a la cort. Una cosina seva que ha estat desposeïda de tots els bens materials, arriba a la cort per treballar de criada, però una afecció de la reina als peus i cames –gota, suposo–, sabent ella la manera de tractar-lo amb plantes medicinals, fa que canvïi la seva sort dins la cort i, finalment, és acollida per la cosina manipuladora.

En el dia a dia de la cort, acaba veient les intimitats de la seva cosina amb la reina i com acaben fent l’amor i petonejant-se d’amagatotis. Així que pot, intenta aconseguir apropar-se a la reina i, mica en mica, sense que la cosina se n’adoni massa, l’acaba apartant. Fins que hi ha un dia que la reina i la nouvinguda s’enlliten i la cosina ho descobreix. En aquell moment l’envia de nou a baix de tot a encarregar-se de la neteja, però ella simula que l’han pegat i aconsegueix convertir-se en criada de la reina.

En una lluita de gelos per aconseguir els favors de la reina, la nova criada de la reina enverina la seva cosina, que cau del cavall i és arrastrada pel terra fins acabar amb el rostre malmès. En el temps que s’intenta recuperar de les ferides del cavall i del verí, la nova criada orquestra, a través de favors entre uns i altres, com assegurar-se un lloc fixe a la cort al mateix temps que decideix el futur d’Anglaterra.

Quan la seva cosina torna amb una cicatriu ostentosa a la cara per tornar a posar la criada al seu lloc, la reina ja ha canviat d’opinió i no en vol saber res més, fins el punt que la desterra. Finalment la nouvinguda és qui governa, però aquest cop la reina no es deixa fer tan fàcilment, tot i que la gota s’ha escampat pel seu cos fins provocar-li paràlisi a la meitat del seu cos i s’endevina que no li queden gaires dies de vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada