Bloc personal,

dimecres, 25 de setembre del 2024

Imawa no Kuni no Arisu (2020) S01
(Alice in Borderland)

[538]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Shinsuke Sato
Guió: Yoshiki Watabe, Yasuko Kuramitsu, Shinsuke Sato (manga: Haro Aso)
Música: Yutaka Yamada, Benson Taylor
Producció: Akira Morii
Distribució: Netflix
Actors: Kento Yamazaki, Tao Tsuchiya, Yūki Morinaga
Emissió: 10/12/20 (Netflix)
Títol original: 今際の国のアリス (Imawa no Kuni no Arisu)

[ Drama, ciència ficció, thriller, ] 8 capítols de 41-80 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,7) (101K):
“L'Arisu, un jove apagat, sense feina i obsessionat amb els videojocs, es troba de sobte en una versió estranya i buidada de Tòquio en la qual ell i els seus amics han de competir en jocs perillosos per sobreviure.”

Crítica

La precursora del joc del calamar (Squid Game)

Basada en el manga shōnen de Haro Aso ja conclòs, publicat entre 2010 i 2016 amb un total de divuit volums. Del mateix autor de Zom 100: Zombie ni Naru made ni Shitai 100 no Koto (2023) S01 (Zom 100: Bucket List of the Dead). Hi han tres spin-offs, Alice in Borderland: Side Stories (2012-15), Alice on Border Road (2015-18, 8 vol., Takayoshi Kuroda il.) i Alice in Borderland: Retry (2020-21, 2 vol.), i un anime de tres capítols (2014-15).


Hi va haver un moment en què va esclatar la bombolla de la moda del Joc del calamar (Squid Game o Ojingeo Geim, 2021)… però és que aquesta sèrie és anterior (2020) i el manga encara més (2010-16).

De totes maneres, veig que, especialment els japonesos, sense haver-se inventat res de l’altre món, s’han apropiat d’un subgènere anomenat High Stakes Game (jocs d’apostes altes) o el que s’hi juguen generalment és la vida, i ho podem veure en bona quantitat de manga i anime. Particularment detesto aquest subgènere, però si està ben realitzat em deixo portar…

En el manga, Ryohei Arisu és un jove que lluita per connectar amb la seva família i passa temps amb els seus amics, Daikichi Karube i Chōta Segawa. L'Arisu i la Chota sovint són immadurs i no ho intenten a l'escola, mentre que Karube gestiona un bar i insta els dos a viure junts. El trio es troba a una estació de tren quan veuen focs artificials tan encegadors que s'han de tapar els ulls, i quan els obren es troben de nou al bar de Karube, que ara està abandonat i tots els edificis coberts de vegetació. El trio s'emborratxa i juguen junts, però Karube es preocupa i insta la parella a prendre les coses seriosament. Després d'entrar en el que sembla ser un festival buit, són rebuts per Saori Shibuki que els diu que ja "han entrat al seu joc". El joc és 'Tres de clubs' anomenat 'Good Fortune Bad Fortune' on han de respondre preguntes obscures i, si s'equivoquen, se'ls disparen fletxes en flames. Karube i Shibuki discuteixen, fent que Chota hagi d'endevinar la resposta ràpidament i que els disparin fletxes. Les preguntes continuen, i la cama de la Chota està molt cremada, però a part d'això, els quatre escapen. Shibuki els revela que, a Borderland, han de jugar per sobreviure, amb el nombre de cada joc el nombre de dies que tenen fins que han de jugar un altre joc. Shibuki va arribar a Borderlands uns quants dies abans on va interpretar "Two of Hearts" i va ser l'única supervivent, traumatitzant-la. A causa de la lesió de Chota, en Shibuki s'ofereix per quedar-se enrere per atendre'l, mentre que els altres dos entren al "Cinc de piques", altres jugadors inclouen l'escalador Yuzuha Usagi i el jugador astut Shuntaro Chishiya. Només aquests quatre sobreviuen al joc, amb Arisu i Usagi aconseguint completar-lo junts. Arisu, Karube, Chota i Shibuki entren al joc "Set of Hearts" on es revela que només un pot sobreviure, els altres tres decideixen sacrificar-se per l'Arisu. Mentre l'Arisu continua desesperada, torna a trobar-se amb Usagi, ella s'apiada d'ell i decideixen fer parella.

La parella va començar a buscar la "platja", que era un lloc que Karube havia descobert abans de la seva mort. Descobreixen i es veuen obligats a unir-se a les files de la "Platja", que és un gran hotel habitat per jugadors dirigits pel "Barrerer Boig", que vol recollir totes les cartes de la baralla del joc i creu que recollir-les les portaria. tornar al seu món. Diversos jocs més tard, però, el Sombrerer Boig és assassinat i la platja es converteix en l'escenari de joc del Ten of Hearts, el joc final de la primera etapa. Després de l'autorització del joc, els directors de joc es revelen i anuncien una segona etapa, on hauran de competir en jocs de cartes de cara per completar els Borderlands.






Resum (amb espòilers)

Episodi 1.- A Tòquio, l'Arisu, obsessionat amb els videojocs, surt amb els seus amics Chōta i Karube. Després de provocar un altercat a Shibuya Crossing, el trio s'amaga de la policia al bany de l'estació, però torna a sortir per trobar la ciutat buida. A la nit, segueixen les instruccions d'una cartellera cap a un "camp de joc". Troben una pila de telèfons, que mostren el nivell de dificultat del joc, il·lustrat amb una carta de joc. Al grup s'uneixen una noia de secundària i una altra dona anomenada Shibuki, que els informa que un cop un jugador entri a una pista, no poden sortir, ja que un làser els dispararà si ho intenten. En aquest joc, un nivell de dificultat "Tres de maces" titulat "Viu o mort", el grup es veu obligat a triar entre dues portes dins d'un límit de temps: una que conté una entrada a una altra habitació amb la mateixa opció, i l'altra, mort segura. El trio original i Shibuki surten amb vida, amb Chōta malferit. A l'exterior, el grup reben "visats" individuals, que s'amplien com més juguen i resulten en execució un cop vençuts.

Episodi 2.- Sense cap manera d'escapar de la ciutat abandonada, Arisu i Karube decideixen jugar un altre joc per ampliar els seus visats, deixant en Shibuki atendre un Chōta ferit. L'Arisu i la Karube troben una altra pista de jocs en un complex d'apartaments i es troben amb diversos jugadors nous, com ara el misteriós Usagi, l'amable Tatta, el fort Aguni i l'astúcia i tranquil·la Chishiya. Arisu també aprèn el significat de cada carta: les piques representen jocs físics, les maces són jocs basats en el treball en equip, els diamants són una batalla d'enginy i intel·lecte, i els cors es correlacionen amb jocs de confiança i traïció. Aquest joc, un nivell de dificultat "Five of Spades" titulat "Tag", obliga els jugadors a amagar-se a l'edifici de dos atacants armats alhora que busquen una habitació que contingui dos botons que s'han de prémer al mateix temps per aturar una bomba. de matar-los a tots. L'Arisu, la Chishiya i l'Usagi treballen junts per trobar l'habitació i guanyar, tot i que Arisu més tard se sent culpable quan veu executar els atacants. Karube troba una ràdio que els diu "Torna a la platja".

Episodi 3.- Arube parla de la ràdio al seu grup. Per ampliar els visats de Shibuki i Chōta, van junts a una pista de jocs en un jardí botànic. Allà, entren en un nivell de dificultat "Set de cors" titulat "Amaga i cerca" com a únics participants, però aviat aprenen que només un d'ells pot sobreviure. Se'ls donen auriculars de reconeixement facial i se'ls assignen animals, tres d'ells són "ovelles" i el quart un "llop". Per jugar, un jugador canvia d'animal cada vegada que tanca els ulls amb un altre, amb el llop al final guanyant la partida i l'ovella morint. L'Arisu es converteix finalment en el llop i es passa la resta del joc buscant els seus amics, que han decidit sacrificar-se per ell. Es comuniquen a través dels auriculars i passen els últims minuts junts dient adéu; L'Arisu crida de dolor mentre està cobert per la sang de Karube.

Episodi 4.- Usagi troba un Arisu desanimat i decideix ajudar-lo. Visiten un camp de joc dins d'un autobús, situat en un pas subterrani, i entren al joc amb tres jugadors més. En un nivell de dificultat "Quatre de maces" titulat "Distància", se'ls diu que "assoleixen l'objectiu". Deduint que la porteria ha d'estar al final del túnel, l'Arisu, l'Usagi i dos jugadors més corren cap a ella, deixant enrere un altre jugador amb un esquinç a la cama. A mig camí, els quatre jugadors són atacats per una pantera, que en mata un. Al final del túnel, l'Arisu troba gasoil en una moto i decideix tornar per l'altre jugador. Un cop torna, però, s'assabenta que l'autobús té la paraula "objectiu" escrita a sobre i que estaven fugint de l'objectiu. L'aigua brolla des del final del túnel, i mentre l'altre jugador mor, Usagi aconsegueix tornar a l'autobús i guanyar, al costat de l'Arisu i el jugador ferit.

Episodi 5.- L'Arisu i l'Usagi, buscant "la platja", segueixen en secret un grup de jugadors amb etiquetes de canell semblants a un hotel que allotja molts jugadors. Són trobats i portats al líder del lloc, Hatter, que confirma que ho han aconseguit. Hatter diu que la missió de la platja és recollir totes les cartes, que creuen que els permetran sortir de la ciutat, però que les cartes de cara encara no han aparegut. Arisu i Usagi tenen l'encàrrec d'unir-se a grups de jugadors per recollir les cartes restants. Més tard, Hatter revela a un grup de "membres executius", inclòs l'Arisu, que va participar en un joc com a "prova" d'Ann, que l'única targeta de número que queda per recollir és el "Deu de cors".

Episodi 6.- Per ampliar el seu visat, Hatter marxa per participar en un joc, però els seus secuaces el porten de tornada a la platja mort, afirmant que va morir durant el joc. Un militant viciós, Niragi, obliga els membres de l'executiu a votar Aguni com el nou líder de la platja, i rep el codi d'una caixa forta que conté la baralla de cartes de Hatter. Chishiya elabora el codi i convenç a l'Arisu de robar la baralla. Arisu no sap que està sent utilitzat com a peó prescindible. Quan el codi no aconsegueix obrir la caixa forta i s'activa una alarma, Chishiya el traeix a Aguni per protegir-se. En Niragi tanca l'Arisu, per assegurar-se que morirà quan el seu visat expiri a mitjanit, i turmenta a Usagi, amb la intenció de violar-la. Chishiya dedueix on és la caixa forta real i obté les cartes. Ell i el seu còmplice Kuina intenten marxar amb la coberta robada, gairebé morint-se quan un mur de làsers s'aixeca al voltant de la platja per evitar que ningú se'n vagi. Un anunci convoca els cinquanta-vuit residents al vestíbul. Es revela que la platja és un escenari per a un joc titulat "Witch Hunt", amb un nivell de dificultat il·lustrat pel "Ten of Hearts".

Episodi 7.- Una noia anomenada Momoka és trobada apunyalada a mort, i s'estableixen les regles del joc: els jugadors han de treballar junts per trobar la "bruixa" que va assassinar Momoka, llançant el sospitós a una foguera per guanyar. Amb només dues hores per buscar l'assassí, Aguni i els seus seguidors, coneguts com a "militants", decideixen llençar tothom al foc per recollir la carta final. A mesura que desenes són assassinats, Usagi s'uneix amb un grup de jugadors i rescata l'Arisu. Ann descobreix que Hatter va ser assassinat i busca empremtes dactilars al cos de Momoka. L'edifici s'encén, Kuina mata un perillós militant conegut com l'Últim Cap, i Chishiya fereix greument en Niragi. Després de pensar en la logística del joc, Arisu diu al grup que coneix la identitat de la bruixa amagada. Ann s'assabenta de la identitat de l'assassí, abans de quedar inconscient.

Episodi 8.- En un flashback, la Momoka vaga per la ciutat buida amb la seva amiga Asahi, gravant vídeos amb un mòbil. En el present, l'Arisu s'enfronta a l'Aguni que, creient que és la "bruixa", confessa haver disparat al seu millor amic Hatter en defensa pròpia. La veritable bruixa és Momoka, que es va suïcidar. Mentre Aguni intenta matar en Niragi,[8] que encara té la intenció d'assassinar tots els presents, els jugadors restants llencen Momoka a la foguera i guanyen el joc. Chishiya recull la carta final. L'endemà, l'Arisu i l'Usagi miren els vídeos gravats per l'Asahi, que s'havia sacrificat durant el joc. En ells, Asahi i Momoka revelen que són "distribuïdors", jugadors que organitzen jocs per ampliar els seus visats.[9] En un vídeo, la parella visita un cau subterrani ple de "mestres del joc". Arisu i Usagi aconsegueixen localitzar el cau però troben els "mestres del joc" morts. Chishiya i Kuina apareixen i aprenen que els "mestres del joc" eren en realitat jugadors. Mira, que va ser un dels membres executius de la Platja, apareix a les pantalles de la ciutat i presenta un nou conjunt de jocs per recollir cartes de cara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada