Bloc personal,

dimarts, 24 de setembre del 2024

Coma (1978)

[1262]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Michael Crichton
Guió: Michael Crichton (novel·la: Robin Cook)
Música: Jerry Goldsmith
Producció: Metro-Goldwyn-Mayer
Distribució: United Artists
Actors: Geneviève Bujold, Michael Douglas, Elizabeth Ashley
Estrena: 06/01/78
Títol original: Coma

[ Drama, misteri, thriller, conspiració, mèdic ] 1 h. 53 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (6,9) (22K):
“La millor amiga d'una metgessa jove i ambiciosa cau en un coma inexplicable després d'un procediment mèdic rutinari. Al notar un nombre inusualment elevat de comes similars que es produeixen al seu hospital, està decidida a descobrir la causa.”

Crítica

Trobo molt a faltar aquest tipus de narrativa en les pel·lícules actuals…

Basada en la novel·la Coma (1977) de Robin Cook.

No recordava el Magnum (Tom Selleck) fent de pacient.

Conspiracions i una única actriu fent de protagonista. El Michael Douglas només és la “cara bonica” que adorna la pel·lícula.


Resum (amb espòilers)

La doctora Susan Wheeler, resident quirúrgica a l'Hospital Memorial de Boston, està devastada quan la seva amiga, Nancy Greenly, una dona jove i sana, es veu amb mort cerebral després de sotmetre's a un procediment rutinari allà. Les seves sospites es desperten quan, poc després, un altre pacient jove i d'altra banda sa també cau en coma durant la cirurgia del genoll.

La Susan investiga i descobreix que durant l'any anterior, un nombre inusual d'altres convulsions, pacients joves han patit la mateixa sort i que totes les cirurgies van tenir lloc al quiròfan número 8. A aquests pacients també se'ls va prendre una mostra de teixit abans de ser traslladats a l'Institut Jefferson, un centre d'atenció remota. El xicot de la doctora Susan, el Mark Bellows, creu que és només una coincidència.

La Susan ofen el cap d'anestesiologia, el doctor George, demanant que revisin les fitxes rellevants dels pacients. Cada cop més aïllada i sota la pressió creixent dels superiors i col·legues, Susan també comença a dubtar de la fiabilitat de Mark. Visita la morgue de l'hospital on s'està fent una autopsia a Nancy, que des d'aleshores ha mort. La Susan pregunta als patòlegs sobre les maneres en què algú podria posar-se deliberadament en coma sense ser detectat. Un patòleg suggereix una intoxicació per monòxid de carboni.

El Dr. Harris, el cap de cirurgia, ha retret dues vegades a Susan el seu comportament recent i la seva interacció amb el Dr. George. Ell adverteix que podria ser acomiadat i insisteix que parla amb un psiquiatre com a condició perquè es quedi; ell és simpàtic, però, i la fa prendre el cap de setmana lliure per fer front al seu dolor i estrès per la mort de Nancy. Ella i Mark passen un cap de setmana relaxant a la vora del mar. Mentre condueix de tornada a Boston, la Susan veu un senyal d'autopista per al Jefferson Institute i vol anar-hi. Mark espera al cotxe mentre Susan entra a l'edifici auster. La infermera Emerson saluda la Susan i explica que la instal·lació està tancada als visitants, però diu que dimarts hi ha una visita de metges.

Poc després, Kelly, una treballadora de manteniment de l'hospital que va informar a Susan que les seves sospites sobre el quiròfan número 8 són correctes, és electrocutada mortalment per un home desconegut. Basant-se en les seves afirmacions, la Susan busca al soterrani de l'hospital i troba un tanc amb una línia que condueix des d'aquest, a través del sistema de ventilació, a l'OR #8. L'home que va matar Kelly ha estat perseguint la Susan. Una nit tarda, intenta atacar-la a l'hospital. Després d'una breu lluita, Susan amb prou feines s'escapa i el atrapa a la nevera de cadàvers del laboratori d'anatomia.

La Susan s'uneix a la gira per al que aparentment és un centre assistencial avançat i de baix cost per a pacients en coma. Ella abandona la gira per investigar en secret les àrees restringides. Susan descobreix que l'institut és un front per a un mercat negre internacional d'òrgans humans. Els òrgans dels pacients es venen al millor postor. Boston Memorial indueix deliberadament coma en pacients seleccionats els òrgans dels quals coincideixen amb els compradors potencials. Els pacients tenen mort cerebral mitjançant el bombeig de monòxid de carboni des d'un dipòsit ocult al soterrani fins a l'equip d'anestèsia del quiròfan número 8. La línia està controlada per un senyal de ràdio.

La seguretat de Jefferson veu la Susan a les càmeres de vigilància, però ella s'escapa dalt d'una ambulància quan surt del recinte per transportar els òrgans recollits a l'aeroport. Susan, creient que el doctor George és el cervell de l'operació, s'afanya a trobar el doctor Harris per compartir el que ha descobert. La doctora Harris ofereix a Susan una copa, i ràpidament es queda incapacitada i experimenta un dolor abdominal sever que imita l'apendicitis. La Susan s'adona que ha estat drogada i que el "Dr. George" és en realitat el Dr. George Harris. Susan, amb prou feines conscient, és traslladada d'urgència a una cirurgia on el doctor Harris li farà una apendicectomia. Mentre la Susan està preparada per a la cirurgia, el personal informa al Dr. Harris que l'OR #7 està a punt. La seva insistència vehement a utilitzar OR #8 desperta les sospites de Mark. Mark localitza la línia de gas que va des del soterrani fins a l'OR 8 i la destrueix. Per a sorpresa del Dr. Harris, Susan es desperta després de la cirurgia. Dos agents de policia trucats per Mark estan esperant fora per arrestar el doctor Harris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada