Bloc personal,

dilluns, 4 d’octubre del 2021

Squid Game (2021) S01

[160]

Valoració



Fitxa tècnica

Creador, direcció i guió: Hwang Dong-hyuk
Actors: Lee Jung-jae, Park Hae-soo, O Yeong-su

[ Acció, aventura, drama ] 9 capítols de 32-63 min

Sinopsi

IMDb (8,3):
“Centenars de jugadors en fallida econònica accepten una estranya invitació a competir en jocs infantils. A l'interior, espera un temptador premi amb altes apostes mortals. Un joc de supervivència que té en joc un enorme premi de 45.600 milions de guanys.”

Crítica

No flipeu que no n’hi ha per tant!

La sèrie està bé? Sí. N’hi ha per tant? No.

He hagut de córrer i acabar-me aquesta sèrie per no quedar-me exclòs socialment del que tothom en parla. La veritat és que em va costar bastant començar-la. El primer capítol el vaig haver de veure en tres parts, fins que comença l’un, dos, tres, pica paret, perquè no m’entrava ni amb calçador. He vist moltes sèries sud-coreanes –i pel·lícules també– i sé que, en general, estan bastant més bé que moltes produccions nord-americanes. Ara bé, aquesta concretament, té un inici bastant difícil d’empassar.

Sí és veritat que, la història, després d’alguns altibaixos, s’anima. El millor moment, per mi, el joc d’estirar la corda. Després ja baixada total d’interés fins just el final.

La sèrie té diverses lectures, des de la crítica social a la violència dramàtica més pura i dura, però jo me l’he mirada des de la comèdia total i absoluta des de bon començament.

Resum (amb espòilers)

Seong Gi-hun no té sort, ja que ha acumulat enormes deutes amb els taurons de préstecs. Mentre estava a una estació de tren, un home ben vestit li demana que faci un joc de ddakji per diners. Després de jugar, l’home li dóna una carta a Gi-hun, convidant-lo a jugar a jocs amb més estaca. Gi-hun accepta i és portat, mentre està inconscient, a un lloc misteriós amb 455 jugadors més que es desperten en un dormitori i s’identifiquen amb números a la roba. La ubicació és gestionada per personal emmascarat i supervisada pel Front Man, també emmascarat. Tots els jugadors es troben en una situació financera de la mateixa manera i se’ls donaran milers de milions de guanys en premis si guanyen sis partits en sis dies. Gi-hun es fa amic del jugador 001, un home gran, i reconeix entre els jugadors a Cho Sang-woo, un antic company de negocis i de classe, i al jugador 067, un carterista que li va robar els diners. El primer joc és Llum Roja, Llum Verda, on els qui perden són afusellats al lloc. Gi-hun, encara que aterrit, és animat per Sang-woo a jugar, i el jugador 199 el salva de caure. Els tres són capaços de completar el joc.

Més de la meitat dels jugadors van morir al primer partit i alguns supervivents demanen que se’n vagin. Segons la tercera clàusula de l'acord del joc, si la majoria accepta acabar els jocs, tots els jugadors seran enviats a casa. Els jugadors voten i el vot decisiu del jugador 001 els ha enviat a casa amb seguretat. En tornar, Gi-hun va a la policia, però ningú creu la seva història, excepte el detectiu Hwang Jun-ho, el germà desaparegut del qual va rebre la mateixa targeta que Gi-hun. El personal del joc dóna als jugadors l'oportunitat de reprendre el joc i molts tornen, inclosos: Gi-hun, la mare de la qual necessita un procediment mèdic; Sang-woo, que està a punt de ser arrestat per frau financer; Jugador 001, que té càncer cerebral terminal; El jugador 067, que vol fer sortir els seus pares de Corea del Nord; Jugador 199, que va atacar el seu empresari per retenció de salaris; i el jugador 101, un gàngster fugit. Jun-ho segueix secretament a Gi-hun quan el personal del joc el recull.

Jun-ho s'amaga entre el personal emmascarat mentre viatja a la ubicació de l'illa del joc. Després de despertar-se als dormitoris, els jugadors estan més preparats i comencen a formar aliances. Gi-hun, Sang-woo, el jugador 001 i el jugador 199 fan equip, i observen que la majoria de jugadors van tornar, inclòs el jugador 212, que va ser el primer a demanar la marxa. El jugador 067 es cola als respiradors i observa els treballadors del personal a la cuina. Al segon joc, els jugadors han de triar una forma estampada d’una dalgona. Sang-woo identifica el joc ràpidament, utilitzant la informació del jugador 067, però no adverteix els seus companys d’equip i escull la forma més senzilla per ell mateix. Gi-hun completa el joc tot i tenir la forma de dificultat més alta, un paraigua, llepant la bresca per fondre-la. El jugador 212 ajuda Deok-su a completar el joc amb un encenedor de contraban. Un jugador pren com a ostatge un membre del personal amb un rang superior abans de matar-se a si mateix; el membre del personal és assassinat i Jun-ho agafa la nova màscara.

Al jugador 111, un metge, se li dóna informació de cada joc prèviament i treballa amb un grapat de personal per collir òrgans dels jugadors morts. S'uneix a l'equip de Deok-su oferint informació sobre el joc. Gi-hun s’adona que Sang-woo podria haver ajudat el seu equip en el partit anterior. El personal fomenta la discòrdia entre els jugadors i Deok-su mata a un altre jugador, cosa que només fa que augmenti el premi. Després d’apagar-se els llums, esclata una revolta i moren nombrosos jugadors. El jugador 067 s’uneix a l’equip de Gi-hun, que la protegeix de la colla de Deok-su. Quan el jugador 001 demana a tothom que s’aturi, el Front Man fa que els soldats acabin el motí. L’equip de Gi-hun intercanvia noms: el jugador 199 és Ali Abdul i el jugador 067 és Kang Sae-byeok. El jugador 001, que té un tumor cerebral, sembla que té problemes per parlar i recordar el seu nom. Després d’apagar-se els llums, el guàrdia de l’habitació al costat de Jun-ho tos en codi Morse. Al tercer joc, es diu als jugadors que formin grups de deu. Deok-su, sabent que el pròxim joc és l'estirada de corda, escull homes forts i rebutja el jugador 212, Han Mi-nyeo, que s'ha d'unir a l'equip de jugadors més febles de Gi-hun.

L’equip de Gi-hun guanya el seu partit d’estira i arronsa utilitzant les estratègies del jugador 001 i Sang-woo, però la majoria d’ells es molesta en haver de matar l’equip contrari. A l’espera d’un altre motí, l’equip de Gi-hun construeix una barricada, que Deok-su es burla fins que Gi-hun assenyala que els companys de Deok-su hauran de recórrer-lo tard o d’hora. Aquella nit, els companys de Gi-hun fan torns de guàrdia, però l’equip de Deok-su no ataca. Jun-ho s'assabenta de la conspiració amb Player 111 per a la collita d'òrgans del mercat negre, però la conspiració acaba quan el Front Man els atrapa. Front Man executa els membres restants de la conspiració, inclòs el jugador 111, i té una caça a mà a Jun-ho. Jun-ho irromp a l'oficina del Front Man i s'assabenta que el joc funciona des de fa més de 30 anys i que el seu germà, Hwang In-ho, va ser el guanyador el 2015.

Jun-ho veu en secret que el Front Man rebi una trucada dient que tot es resoldrà abans que arribin els VIP. Per al quart joc, es diu als jugadors que s’aparellin. Sang-woo és amb Ali, Gi-hun amb el jugador 001 i Sae-byeok amb el jugador 240. Com que hi ha un nombre imparell de jugadors, Mi-nyeo és l'última dona de peu i emportada. Al joc, es diu a tothom que faci un joc de marbre que triï contra la seva parella i guanyarà qui obtingui tots els marbres de la seva parella en un termini de 30 minuts. Sae-byeok i el jugador 240, Ji-yeong, accepten jugar un simple joc de tot o res, però després de parlar de les seves vides, Ji-yeong decideix que Sae-byeok té més per viure i la deixa guanyar. Sang-woo gairebé perd, però enganya a Ali perquè renunciï als seus marbres i guanyi. Gi-hun, a punt de perdre un joc d'apostes contra el jugador 001, li dóna la volta fent servir la memòria fallida del jugador 001 contra ell. El jugador 001 revela que sabia que Gi-hun el feia enganyar tot el temps malgrat el seu estat fallit, però permet que Gi-hun guanyés igualment. Abans de ser assassinat, el jugador 001 diu que es diu Oh Il-nam.

Els jugadors tornen al dormitori on espera Mi-nyeo, després que se’ls hagi permès sortir al joc. El jugador 069, que va vèncer la seva dona en el joc del marbre, mor per suïcidi. Els VIP arriben i són rebuts pel Front Man en nom del seu cap, l'amfitrió. Els VIP són mecenes rics que es juguen als jocs. Jun-ho ocupa el lloc d'un treballador i un dels VIP intenta agredir-lo sexualment, però Jun-ho interroga el VIP per obtenir informació i escapa de l'illa amb un kit de busseig. En el cinquè joc, els jugadors, en un ordre predeterminat, tenen 16 minuts per creuar un pont amb panells de vidre temperat o normal. Els jugadors de la part davantera s’apaguen a mesura que es proven els panells. Quan Deok-su arriba al capdavant de la línia, es nega a moure’s; Mi-nyeo l’agafa i cauen junts. Quan queden quatre jugadors, Sang-woo empeny el jugador 017 i el mata per revelar l’últim panell de trucs. Gi-hun, Sang-woo i Sae-byeok completen el joc.

Com a finalistes, a Gi-hun, Sang-woo i Sae-byeok se’ls dóna un canvi de roba, un sopar elegant i un ganivet. Després d’apagar-se els llums, Gi-hun demana a Sae-byeok que s’uneixin contra Sang-woo, però Sae-byeok va resultar ferit en el joc de les pedres i suggereix que prometen ajudar els seus éssers estimats si guanyen la partida. Les ferides de Sae-byeok empitjoren i Gi-hun corre a buscar ajuda, però quan arriba el personal, Sae-byeok ha mort; Sang-woo va aprofitar per apunyalar-la quan Gi-hun era fora. Jun-ho arriba a una altra illa i truca al seu cap, però la recepció és pobra. Front Man i els seus soldats cacen Jun-ho, i Front Man es revela com a In-ho, el germà de Jun-ho. In-ho dispara a Jun-ho i el deixa caure al mar.

El sisè i últim joc és el joc Squid, amb Gi-hun en atac i Sang-woo en defensa. Gi-hun guanya Sang-woo, però es nega a completar el joc. Invoca la tercera clàusula per acabar el joc, però Sang-woo es clava a si mateix i li demana a Gi-hun que faci servir el premi per ajudar la mare de Sang-woo. Gi-hun torna a casa per trobar que la seva mare ha mort. Un any després, Gi-hun encara està traumatitzat per la seva experiència i amb prou feines ha tocat els seus diners. Una nit rep una targeta d’invitació d’or, i en respondre troba al jugador 001, Oh Il-nam, encara viu però moribund. Il-nam és un dels VIP, l '"amfitrió" (que va co-dirigir el joc al costat de Front Man, In-ho) i el cervell darrere de l'operació del joc, que es va fer per entretenir als avorrits súper rics com ell. Il-nam explica que tant els pobres com els uber-rics porten vides monòtones i que estava intentant trobar una manera d’obtenir el gaudi de la vida. També estava comprovant si a la humanitat li quedava alguna bondat innata, recordant a Gi-hun que, tot i ser testimoni del vessament de sang en el joc inicial, ell i la resta de participants encara van tornar i es van sacrificar les vides per guanyar els diners del premi per ells mateixos. . Els jocs específics es basen en els records de la infància d’Il-nam i va decidir participar ell mateix per motius de nostàlgia. Il-nam demana a Gi-hun que faci un darrer joc amb ell, una altra prova per veure si a la humanitat li queda bondat: si algú ajudarà un home borratxo al carrer abans de mitjanit; Gi-hun guanya, però Il-nam mor, encara que presumiblement no abans que sigui testimoni de la seva pèrdua. Gi-hun es treu de la seva estupor i compleix les seves promeses: treu el germà de Sae-byeok de l'orfenat i dóna a la mare de Sang-woo la part del premi. Gi-hun està a punt de sortir del país per retrobar-se amb la seva filla, però de camí veu com algú juga a ddakji amb el mateix reclutador de jocs que el va convidar. Gi-hun agafa la targeta de l'home i truca al número, ara decidit a saber qui són.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada