Bloc personal,

divendres, 1 d’octubre del 2021

El almanaque de mi padre - 3: Una fotografía (1994)

[145]

Valoració



Fitxa tècnica

Jiro Taniguchi (guió, dibuix i tinta)
(Chichi no Koyomi - A Journal of My Father)

[ Manga seinen ] (ed. 2001)
Editorial Planeta-DeAgostini

4 capítols - 96 pàgines - 148 x 210 mm

Sinopsi

Whakoom:
“Al morir el seu pare, que feia anys que no veia, Youchi assisteix al seu funeral amb certa sensació d'allunyament emocional. El seu pare és per a ell un virtual desconegut, pel que mai ha sentit massa afecte i a què ha arribat a considerar com un ésser mediocre i fosc. A través de records borrosos, de comentaris de persones properes del seu pare i de fotografies, el nostre protagonista anirà recomponent una imatge més complexa del seu pare al mateix temps que llançant nova llum sobre la seva relació amb ell i amb la seva mare.”

Crítica

Per moments, molt identificat amb el protagonista…

He anat puntuant cadascun dels tres volums amb tres estrelles sobre cinc, però penso que el conjunt dels tres volums es mereix sobradament una quarta estrella. M’ha meravellat la manera que té de relatar la història que s’explica i justifica en la seva globalitat. Sap racionalitzar-ho tot tan bé…

Per moments m’he quedat una mica astorat pel gran tema que no es parla pràcticament en la història: la relació amb la seva mare. Per moments he pensat ‘potser ho ha explicat de passada i no he estat al cas’. Però no, no n’ha parlat expressament en tota la història. Era el gran elefant blanc enmig del menjador… fins que finalment apareix en el moment de la incineració. M’ha faltat una mica de justificació, però només que ho hagi tancat, ja m’ha servit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada