Bloc personal,

diumenge, 31 d’octubre del 2021

Dune: Part One (2021)

[1109]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Denis Villeneuve
Guió: Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth, Frank Herbert (novel·la)
Actors: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya

[ Acció, aventura, drama ] 2h 35min

Sinopsi

IMDb (8,3):
“Adaptació de la novel·la de ciència ficció de Frank Herbert, sobre el fill d'una família noble encarregada de la protecció del bé més valuós i l'element més vital de la galàxia.”

Crítica

Que siguin totes com aquesta!

No sé com serà la segona part, però només que mantingui una mica el nivell, per mi acomplirà totes les expectatives.

Sí. Vaig veure la versió de 1984 i, com tants d’altres i com tantes altres pel·lícules “de culte”, no vaig entendre una merda, tot i que, si fa no fa, em va agradar. No he llegit la novel·la, ni tampoc en tinc ganes…

Exce·lent càsting. Minimalisme visual fins on cal i tots els detalls i explicacions per qui ho vulgui, sense ser intrusiu. No abusen de les batalles, cosa que s‘agraeix.

Portava una bona estona rumiant en el molt que s’assemblen The Mandalorian i Dune: Part One, i ara he llegit que comparteixen el mateix director de fotografia. Tot i això, no és només la fotografia en el que s’assemblen: és el to general.

Resum (amb espòilers)

L'any 10191, el duc Leto de la casa Atreides, governant del planeta oceànic Caladan, és assignat per l'emperador Padishah Shaddam Corrino IV per substituir la casa Harkonnen com a governants del feu d'Arrakis. Arrakis és un planeta desert dur i l'única font d'"espècia", una substància valuosa que amplia la vitalitat humana i és fonamental per als viatges interestel·lars. En realitat, Shaddam té la intenció de fer que la Casa Harkonnen faci un cop per recuperar el planeta amb l'ajuda de les tropes Sardaukar de l'Emperador, eradicant la Casa Atreides, la influència de la qual amenaça el control de Shaddam. Leto està aprensiu, però veu els avantatges polítics de controlar el planeta de les espècies i una aliança amb la seva població nativa, uns combatents hàbils coneguts com els Fremen.

La concubina de Leto, Lady Jessica, és una acòlita de la Bene Gesserit, un ordre exclusivament femení amb habilitats físiques i mentals avançades. Tot i que la Bene Gesserit va ordenar a Jessica que tingués una filla el descendent de la qual es convertiria en el Kwisatz Haderach, en canvi va tenir un fill, Paul. Al llarg de la seva vida, Paul és entrenat pels ajudants de Leto, Duncan Idaho, Gurney Halleck i el Mentat Thufir Hawat, mentre que Jessica entrena Paul en disciplines Bene Gesserit. Paul confia a Jessica i Duncan que està preocupat per visions del futur. A causa d'aquestes visions, la Reverenda Mare Gaius Helen Mohiam visita Caladan i sotmet a Paul a una prova mortal per avaluar el seu control d'impulsos, que supera. Més tard, Mohiam ordena al patriarca de la Casa, baró Vladimir Harkonnen, que no mati Paul i Jessica durant el seu cop. Accepta no fer-los mal, però té la intenció de provocar la seva mort indirectament per acabar amb la línia Atreides.

La casa Atreides arriba a Arrakeen, el bastió de la fortalesa d'Arrakis, on Duncan i un grup avançat han estat aprenent sobre el món i els Fremen. Leto negocia amb el cap dels Fremen, Stilgar, i es troba amb el planetòleg i jutge imperial Dr. Liet-Kynes. Kynes informa a Leto, Paul i Halleck dels perills de la collita d'espècies, inclosos els cucs de sorra gegants que viatgen sota el desert. Durant un vol, veuen un cuc de sorra que s'acosta a una recol·lectora d'espècies activa amb una tripulació encallada. Leto i el seu equip rescaten els treballadors moments abans que el cuc de sorra se l'empassi. L'exposició de Paul a l'aire carregat d'espècies desencadena intenses premonicions.

Després d'un atemptat contra la vida de Paul per part d'un agent Harkonnen, Leto posa els seus soldats en alerta màxima. El doctor Wellington Yueh de Suk desactiva els escuts protectors d'Arrakeen i permet que les tropes Harkonnen i Sardaukar aclaparan les forces Atreides. Yueh incapacita a Leto i li diu que va fer un tracte per lliurar-lo al baró a canvi d'alliberar la seva dona captiva. Yueh substitueix una de les dents de Leto per una càpsula de gas verí i és assassinat després de lliurar el Duc. Leto allibera el gas verí, matant els membres de la cort del baró i ell mateix, però el baró sobreviu. Duncan escapa i roba un ornitòpter, però Paul i Jessica són capturats. Els Harkonnen els porten al desert per morir, però els superen utilitzant una habilitat Bene Gesserit coneguda com "Veu", un mitjà per controlar els altres verbalment. Trobant un equip de supervivència que els va deixar Yueh, Paul i Jessica passen la nit en una tenda de campanya. Paul experimenta visions d'una "guerra santa" que s'estén per l'univers sota el seu nom.

El baró lliura el comandament d'Arrakis al seu nebot brutal Rabban i li ordena que vengui reserves d'espècies i reiniciï la producció per recuperar el cost del cop. Paul i Jessica són trobats per Duncan i Kynes i es dirigeixen a una antiga estació d'investigació, però Sardaukar els localitza ràpidament. Duncan i diversos Fremen es sacrifiquen per permetre a Jessica, Paul i Kynes escapar de la instal·lació. Kynes, emboscada per les tropes de Sardaukar, atrau un cuc de sorra que els devora juntament amb ella. Paul i Jessica arriben al desert profund i es troben amb els Fremen, entre ells Stilgar i Chani, la noia de les visions de Paul. El guerrer Fremen Jamis protesta per la seva admissió i és assassinat per Paul en un duel ritual fins a la mort. En contra dels desitjos de Jessica, Paul afirma que romandran a Arrakis amb els Fremen per recuperar el planeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada