Bloc personal,

dissabte, 16 d’octubre del 2021

Troy (2004)

[1102]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Wolfgang Petersen
Guió: Homer (La Ilíada), David Benioff
Actors: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom

[ Drama, història ] 2h 43min

Sinopsi

IMDb (7,3):
“Adaptació de la gran epopeia d'Homer, la pel·lícula segueix l'assalt a Troia per part de les forces gregues unides i narra les sorts dels homes implicats.”

Crítica

Èpica?

Recordo haver-la anat a veure al cinema, tot i que, aquí, encara no la tenia anotada. La primera escena de batalla, quan agafa carrera i mata el “gegant”, se’m va quedar gravat a la memòria per sempre. Si penso en Troia, penso en aquella escena. La resta, ni fu ni fa.

L’he tornat a veure, primer perquè és una pel·lícula ben feta, és clar, tot i que veig ara que la puntuació d’IMDb ha baixat amb el pas dels anys. Però també l’he vista perquè està coincidint que estic escoltant un podcast de mitologies, entre les que inclou la grega, i justament han començat a relatar la Ilíada.

El podcast és superdivertit –Que los dioses hicieron qué…, és el títol–, perquè la noia que el fa interpreta la mitologia des del punt de vista modern i, és clar, es fa tot irreverent pel masclisme i misogínia que desprèn –la mitologia, s’entén–, a part de les atrocitats que feien el déus que suposadament havien de venerar els humans.

La qüestió és que la pel·lícula narra bastant fidedignament la Ilíada, sinó fos perquè omet totes les accions referents als déus que en són ben bé tres quartes parts. Amb tot, la pel·lícula sensacional. Tampoc calia que vingués jo a dir-ho…

Resum (amb espòilers)

Una batalla entre els exèrcits grecs del rei Agamèmnon de Micenes i el rei Triopas de Tessàlia s'evita ràpidament quan el gran guerrer Aquil·les, que lluita per Agamèmnon, derrota fàcilment Boagrius, el campió de Triopas, en combat individual després que Aquil·les inicialment fos absent de la batalla. Tessàlia s'uneix a la solta aliança d'Agamèmnon que comprèn tots els regnes grecs.

El príncep Hèctor de Troia i el seu germà petit París negocien la pau amb Menelau, rei d'Esparta. No obstant això, París té una aventura amb l'esposa de Menelau, la reina Helena, i la contrabanda a bord del seu vaixell amb destinació a casa, per a consternació d'Héctor. En saber-ho, Menelau es troba amb Agamèmnon, el seu germà gran, i li demana que ajudi a destruir Troia i recuperar la seva dona. Agamèmnon està d'acord, ja que la conquesta de Troia li donarà el control del mar Egeu. Agamèmnon fa que Odisseu, rei d’Ítaca, persuadi Aquil·les perquè s’uneixi a ells. Aquil·les, a qui no li agrada molt Agamèmnon, finalment decideix anar-hi, després que la seva mare Thetis li digui que, tot i que morirà, serà glorificat per sempre.

A Troia, el rei Príam queda consternat quan Héctor i París presenten Helena, però la dóna la benvinguda i decideix preparar-se per a la guerra. Els grecs finalment envaeixen i prenen la platja de Troia, gràcies en gran part a Aquil·les i els seus mirmidons. Aquil·les té saquejat el temple d’Apol·lo i té un breu enfrontament amb Hèctor. Afirma que Briseis, sacerdotessa i cosina de París i Hèctor, és presonera després. Tanmateix, Agamèmnon pren malament Briseis d'Aquil·les, i Aquil·les decideix que no ajudarà encara més Agamèmnon al setge.

L'endemà, els exèrcits troians i grecs es reuneixen fora de les muralles de Troia; durant un discurs, París s'ofereix a duelar personalment Menelao per la mà d'Helena a canvi que la ciutat es perdoni. Agamèmnon, amb la intenció de prendre la ciutat independentment del resultat, accepta. Menelau fa ferides a París, provocant que s'acobli als peus d'Hèctor. Quan Menelau intenta matar París malgrat la seva victòria, és assassinat per Héctor. A continuació, Agamèmnon lidera un atac contra l'exèrcit de Troia que és inferior a dos per un. Els exèrcits xoquen violentament i molts cauen a banda i banda. Héctor veu i mata l'Ajax després d'un breu però ferotge duel, i molts soldats grecs cauen als arquers i infanters troians amb Aquil·les i els mirmidons que observen la batalla des de la distància. A la insistència d'Odisseu, Agamèmnon dóna l'ordre de recular. Després que Àjax i Menelau siguin incinerats al camp grec, Agamèmnon i Odisseu discuteixen per què van perdre la batalla. Agamèmnon dóna Briseis als soldats grecs per a la seva diversió, però Aquil·les la salva d'ells. Més tard, aquella nit, Briseis es cola a la cambra d’Aquil·les per matar-lo; en canvi, ella s’enamora d’ell i es converteixen en amants. Aquil·les decideix abandonar Troia, per a la consternació de Patrocle, el seu cosí i protegit.

Malgrat les objeccions d'Hèctor, Príam li ordena recuperar la platja de Troia a l'alba i obligar els grecs a tornar a casa. Els troians ataquen a la nit disparant fletxes de foc davant del campament grec mentre rodaven grans boles de fenc cap al campament. L'atac desperta els grecs que es reuneixen abans del campament. Aquil·les reuneix els grecs i els mirmidons carreguen l'exèrcit de Troia juntament amb la resta de grecs. Hector talla molts grecs i duela un home que creu que és Aquil·les i el mata, només per descobrir que en realitat era Patrocle. Angoixats, tots dos exèrcits accepten deixar de lluitar pel dia. Aquil·les és informat de la mort del seu cosí per Eudor i promet venjar-se després de copejar-lo. Desconfiat que Aquil·les segurament es venjarà, Héctor mostra a la seva dona Andròmaca un túnel secret sota Troia; en cas de morir i la ciutat caigui, li instrueix que porti el seu fill i els supervivents fora de la ciutat al mont Ida.

L’endemà, Aquil·les arriba fora de Troia i desafia a Héctor. Sabent que la mort l’esperaria, Héctor s’acomiada dels seus éssers estimats, inclosos la seva dona i el seu fill. Els dos duels fora de les portes i inicialment semblen igualats, però Héctor es va desgastant lentament fins que Aquil·les llança una punta de llança a l’espatlla d’Hèctor, abans d’apunyalar-lo al cor amb l’espasa. Aquil·les arrossega el seu cadàver a la platja de Troia. Príam, disfressat, es cola al campament i implora a Aquil·les que torni el cos d'Hèctor per a un funeral adequat. Vergonyat de les seves accions, Aquil·les està d'acord i també afirma que Hèctor va ser el millor que mai havia lluitat. Permet que Briseis torni a Troia amb Príam, prometent una treva de 12 dies perquè els ritus funeraris d'Héctor es puguin celebrar en pau. Llavors demana perdó a Eudorus per fer-li mal i li ordena que porti els seus homes a casa sense ell.

Agamèmnon declara que prendrà Troia independentment del cost. Preocupat, Odisseu prepara un pla per infiltrar-se a la ciutat. Després de veure tallat un cavall per un soldat grec, fa que els grecs construeixin un gegantesc cavall de fusta com a ofrena de pau i abandonin la platja de Troia, amagant els seus vaixells en una cala propera. Malgrat les objeccions de París, que demana que el cremin, Príam ordena que el cavall sigui portat a la ciutat després que Arqueptolemus el vegi com un regal destinat a calmar els déus. Un explorador troià troba més tard els vaixells grecs amagats a la cala, però és ràpidament afusellat abans de poder alertar la ciutat. Aquella nit, sorgeixen els grecs que s’amagaven dins del cavall, inclòs Aquil·les, atacant els troians adormits i obren les portes de la ciutat a l’exèrcit grec, començant el saqueig de Troia. Mentre Andròmaca i Helena guien els troians cap a la seguretat a través del túnel, París dóna l'Espasa de Troia a un noi anomenat Enees, que li instrueix que protegeixi els troians i els trobi una nova casa. Quan l'exèrcit grec penetra a la ciutat alta, Glaucus lidera els defensors restants en una valenta última posició. Els defensors de fora del palau van resistir heroicament, però no coincideixen amb el nombre de grecs. Quan es trenquen les portes del palau, els pocs soldats de Troia que queden maten a molts grecs, però en última instància es troben aclaparat i assassinat mentre París escapa a l’instància de Glauc que dóna la vida pel príncep duelant Odisseu que el mata. Agamèmnon troba i mata Príam empalant-lo amb una llança. Més tard, intenta capturar Briseis, que després mata Agamèmnon clavant-li un ganivet amagat al coll. Aquil·les s’obre camí per la ciutat i es reuneix amb Briseis després de rescatar-la dels dos soldats grecs d’Agamèmnon. París, intentant venjar el seu germà, dispara una fletxa pel taló d'Aquil·les i després diverses al seu cos. Aquil·les treu totes les fletxes menys la del taló. Després s’acomiada de Briseis i la veu fugir amb París abans de morir.

Després de això, Troia és finalment presa pels grecs i se celebra un funeral per Aquil·les. Odisseu incinerà personalment el seu cos mentre els troians supervivents fugen al mont Ida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada