Bloc personal,

divendres, 1 d’octubre del 2021

Ukikusa monogatari (1934) (A Story of Floating Weeds)

[1096]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Yasujirô Ozu
Guió: Yasujirô Ozu (història), Tadao Ikeda
Actors: Takeshi Sakamoto, Chôko Iida, Kôji Mitsui

[ Drama ] 1h 26min

Sinopsi

IMDb (7,8):
“La mestressa d’un actor kabuki trama una trama gelosa per fer caure el fill del seu amant.”

Crítica

Excel·lent rodatge, gran il·luminació…

Si obviem que és tremendament masclista i misògina, com ho és encara l’heteropatriarcat global i el japonès especialment, està força bé. M‘ha sorprès que sigui muda. També m‘ha sorprès que per llegir els diàlegs, alguns llargs, s’hi estigui tan poc temps, entenent que no tothom devia saber llegir en l’època… o potser és una apreciació errònia diferenta de la que teníem aquí.

Evidentment, la còpia que he vist ha estat restaurada i digitalitzada a alta resolució, però no per això deixa de sorprendre l’excel·lent qualitat de la imatge, l’enfoc i el mestratge en la il·luminació.

El que no m’ha agradat són el càsting amb edats errònies (no pot ser que el noi sembla més gran que el seu pare, per exemple), ni els rols masclistes incrustats especialment a la societat japonesa de l’època (em sembla que alguns tics encara es mantenen) de servitud per part de la dona que ha de servir l’home per beure (ella no beu), ni les accions violentes pel mateix motiu.

S’ha donat la casualitat que l’altra pel·lícula que recentment he vist Tôkyô kazoku (2013) (Tokyo Family) també passa més o menys el mateix, igual que en el manga El almanaque de mi padre (1994). En la pel·lícula, que és un remake de la versió de Tôkyô monogatari (1953) (Tokyo Story), pots raonar que aquests rols es mantenen perquè el guió original és de 1953, però em sembla que no…

Resum (amb espòilers)

La pel·lícula comença amb una companyia kabuki ambulant que arriba en tren a una ciutat costanera provincial. Kihachi Ichikawa (Takeshi Sakamoto), el cap de la companyia, és un actor molt popular. Es pren un temps lliure per visitar una ex amant Otsune (Chouko Iida), amb qui va tenir un fill anys abans. El seu fill, ara estudiant, no sap que Kihachi és el seu pare, pensant que és un oncle. Kihachi i el seu fill, Shinkichi, passen una fructífera tarda pescant dace en un riu proper.

Quan la gira d'actuació de la companyia es posposa per la pluja constant a la regió, un dels membres de la companyia revela sense voler un secret: que Kihachi veu una dona cada dia. Otaka (Rieko Yagumo), una de les actrius de Kihachi i la seva actual amant, decideix visitar el forat d’Otsune amb la seva actriu Otoki (Yoshiko Tsubouchi). Kihachi s’enfada, adverteix a Otaka que no vingui mai a assetjar la mare i el fill i trenca la seva relació amb ella.

Per tornar a Otsune i Kihachi, Otaka li suggereix a Otoki que intenti seduir Shinkichi i li ofereix uns diners. Otoki espera a Shinkichi en un arbre a la carretera un dia i ofereix reunir-se després de la seva actuació al mateix lloc. Shinkichi accepta la reunió i els dos inicien una història d’amor clandestina.

Amb el pas del temps, Otoki s’adona que s’ha enamorat de Shinkichi. Ella li diu a Shinkichi que l’oblidi perquè només és una actriu ambulant. Kihachi descobreix la seva aventura, s'enfronta a Otoki i la dóna una bufetada, exigint saber què vol. Otoki revela la configuració d'Otaka, però li diu que ara estima Shinkichi i que no ho fa per diners. Kihachi colpeja a Otaka, però s'adona que ja no té cap control sobre l'assumpte.

Kihachi decideix dissoldre la companyia, venent tots els seus vestits i accessoris. Els actors kabuki en tenen una anit junts. Kihachi visita Otsune i li explica la ruptura de la seva tropa. Ella el convida a quedar-se definitivament amb ella, i decideixen explicar-li a Shinkichi el seu secret de paternitat. Shinkichi i Otoki tornen, però Shinkichi i Kihachi entren en una violenta disputa quan Kihachi colpeja Otoki repetidament.

Otsune ara li diu a Shinkichi que Kihachi és el seu pare, però Shinkichi es nega a reconèixer-lo per haver-los abandonat. Otsune raona que Kihachi no vol que Shinkichi es converteixi en un actor viatger com ell. Shinkichi se'n va cap a la seva habitació. Kihachi decideix reiniciar una altra companyia, adonant-se que no pot quedar-se. Otoki demana unir-se a ell, però Kihachi la deixa sota la cura d'Otsune i demana a Otoki que ajudi el seu fill a ser un gran home.

Shinkichi baixa a buscar el seu pare, però ell ha marxat a la carretera. A l’estació de ferrocarril, Kihachi es troba amb Otaka que ajuda a encendre el cigarret amb llumins. La convida a començar una nova companyia ambulant amb ell a Kamisuwa. Otaka va a comprar un bitllet extra per acompanyar-lo. La pel·lícula acaba amb la foto d’un tren que viatja cap a Kamisuwa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada