Bloc personal,

dimarts, 12 d’octubre del 2021

El garaje hermético - 2 (1979)

[149]

Valoració



Fitxa tècnica

Moebius (guió, dibuix i tinta)
(Le Garage hermétique - Airtight Garage)

[ Còmic europeu ] (ed. 2005)
El País, cómics

62 pàgines b/n - 215 x 292 mm

Sinopsi

Whakoom:
“Reconegut mundialment com un dels més grans artistes del còmic, sobretot per ser el dibuixant de les aventures del Tinent Blueberry, Jean Giraud va crear l'àlies Moebius per cercar formes d'expressió més transgressores i experimentals, començant una sèrie d'històries curtes de ciència ficció amb tocs d'humor negre, com Arzach, La desviació o The long tomorrow, que arriba a El garatge hermètic la major ruptura amb les normes tradicionals del còmic. En col·laboració amb l'escriptor Alejandro Jodorowsky, Moebius ha creat, entre altres títols, la celebrada sèrie L'Incal. Premi ‘Millor artista en arts gràfiques’, un dels més prestigiosos que atorga el Ministeri de Cultura francès, també ha treballat en els dissenys de vestuari, caràcters i conceptes de les pel·lícules Alien i Blade runner, de Ridley Scott; Màsters de l'univers, de Gary Goddard; Willow, de Ron Howard i George Lucas; The abyss, de James Cameron; o El cinquè element, de Luc Besson. El 2005 ha aparegut en Thru the Moebius Strip, el seu llargmetratge en animació per ordinador 3D. Ha realitzat dissenys de conceptes per Disneyland París i, a la fi dels noranta, va participar en la creació de parc d'atraccions meteoron, de Sony, a San Francisco, basat en la seva obra El garatge hermètic.”

Crítica

Flipada fins les últimes conseqüències…

M’ha despistat una signatura de Moebius amb l’any: 1988. A tot arreu on he llegit sempre s’explica que totes les històries van ser publicades fins 1979. Ara no entenc res…

Molt interessant les pàgines del final on s’explica qui és, qui ha estat i què representa Moebius. Tot i que, pel fet de no entendre res, en la lectura actual m’he avorrit –no pas per les il·lustracions–, ara mateix tinc ganes de llegir més. Potser seguiré amb Starwatcher o alguna cosa d’aquesta època.

Resum (amb espòilers)

L'acció es desenvolupa en un asteroide que conté diversos mons superposats, creat pel major Grubert, que segueix la seva evolució des de la nau espacial el Ciguri. L'asteroide es troba en la constel·lació de Leo.

El garatge hermètic es va serialitzar originalment a la revista Métal Hurlant el 1979. Moebius l'escrivia a mesura que es publicava, tenint per això un gran nivell d'improvisació. El resultat és una història desembastada i sovint incoherent, sent per contra un laboratori d'idees, un univers de gran riquesa i matisos, amb múltiples referències a la ciència ficció i els superherois. En aquest relat, l'autor evoca una gran quantitat de detalls sense desenvolupar-los.

Les successives entregues es van reunir, al costat d'altres historietes publicades a France Soir i a Fluide Glacial, en una col·lecció editada el 1979 per Les Humanoïdes Associés amb el títol Major Fatal. El mateix univers va servir com a marc a una altra sèrie, El món de garatge hermètic, publicat per la mateixa editorial entre 1990 i 1992.

El 2008, es va publicar un nou àlbum protagonitzat pel Major Grubert, el títol va ser Le Chasseur déprimé.

Entre 1997 i 2009 dibuixa un diari fictici de el Major Grubert en un format que recorda Inside Moebius sota el títol de Le Major.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada