Bloc personal,

dijous, 21 d’octubre del 2021

Dersu Uzala (1975)

[1106]

Valoració



Fitxa tècnica

  • Oscar 1976
  • • a la millor pel·lícula en llengua estrangera.

Direcció: Akira Kurosawa
Guió: Akira Kurosawa, Yuriy Nagibin, Vladimir Arsenev (novel·la Dersu, okhotnik)
Actors: Maksim Munzuk, Yuriy Solomin, Mikhail Bychkov

[ Aventura, biografia, drama ] 2h 22min

Sinopsi

IMDb (8,3):
“L’exèrcit rus envia un explorador a una expedició al desert nevat de Sibèria on es fa amic d’un experimentat caçador local.”

Crítica

Un pèl excessiva, potser?

He tardat gairebé un mes en acabar-me-la, perquè tenia una còpia amb els subtítols desincronitzats. Un cop he acabat “la feina” de pel·lícules, sèries i còmics pendents me l’he acabada amb aquell regust d’estar presenciant una obra mestra i, al mateix temps, aguantar aquella lentitud que tan agrada a alguns directors, amb plans llargs sense que passi res més que resaltar la futilitat de la vida humana.

Resum (amb espòilers)

La pel·lícula s’obre a un bosc que s’està netejant per al desenvolupament, i Arsenyev busca una tomba no marcada d’un amic que diu que va enterrar fa tres anys. La pel·lícula torna a la memòria de l'expedició topogràfica d'Arsenyev a la zona de Shkotovo a la regió d'Ussuri el 1902. Una tropa d'expedició topogràfica, dirigida pel capità Arsenyev (Yury Solomin), es troba amb un caçador nòmada Goldi anomenat Dersu Uzala (Maxim Munzuk) que accepta guiar per la dura frontera. Inicialment vist com un vell excèntric i incult, Dersu es guanya el respecte dels soldats gràcies a la seva gran experiència, instints precisos, poderosos observadors i profunda compassió. Repara una barraca abandonada i deixa provisions en un contenidor de bedolls perquè un futur viatger sobrevisqui al desert. Dedueix les identitats i situacions de les persones mitjançant l’anàlisi de les pistes i articles que han quedat enrere.

Dersu Uzala salva la vida del capità Arsenyev per primera vegada quan els dos es perden en un llac gelat i una sobtada tempesta de neu els sobrepassa. Dersu li mostra a Arsenyev com construir ràpidament una barraca de palla per abrigar-se amb herba i, després, quan Arsenyev col·lapsa a causa de l'esgotament, Dersu el porta al refugi. Els dos homes eviten la congelació fins a la mort i són descoberts per la resta dels seus companys quan la tempesta de neu s’acaba. Llavors, l'expedició, que lluita per sobreviure a la tundra glaçada, es troba amb una família Nani que els convida a casa seva, proporcionant als homes menjar i calor molt necessaris. En aquest moment, Dersu pregunta on anirà Arsenyev al costat de la qual Arsenyev li diu "tornar a la ciutat" i convida Dersu a venir amb ell. Dersu li diu que el seu lloc és al bosc i que demà seguirà el seu camí. L’endemà deixa els soldats per les vies del ferrocarril i torna al desert.

Cinc anys després, el 1907, Arsenyev es troba en una altra expedició a Ussuri. Fa mesos que cartografia les cadenes muntanyenques, tot el temps mantenint l’esperança de topar-se amb el seu vell amic Dersu. Una nit, quan al campament, un dels seus homes va dir que van topar amb un vell caçador al bosc que preguntava sobre la seva unitat. Immediatament esperançat, Arsenyev demana saber on va veure l’home i es precipita al bosc ple d’esperança de veure el seu vell amic. Buscant uns minuts al bosc, veu com Dersu s’allunya més cap al bosc. Cridant per ell, es veu superat per l'alegria mentre Dersu crida i els homes corren l'un a l'altre. Els homes s’abracen i Arsenyev torna a Dersu al campament amb ell, on els dos seuen al costat d’un foc i parlen del seu temps separats. Dersu torna a assumir la feina de guia d’expedicions. L’expedició es trenca quan Arsenyev, Dersu i uns quants homes creuen un gran riu amb balsa, i la resta continua intentant trobar un gual per creuar amb els cavalls. Arsenyev i Dersu queden atrapats a la bassa mentre embarcen els altres i es precipiten ràpidament riu avall. Dersu salva de nou la vida d'Arsenyev empenyent-lo de la bassa i dient-li que nedés cap a la costa. Dersu queda atrapat a la bassa a mesura que les condicions del riu es fan traïdores. Moments abans que Dersu i la bassa xoquen contra els ràpids, Dersu salta a una branca al mig del riu. Llavors dirigeix ​​a la festa que talla un arbre que pugui arribar a ell abans que no s’ofegui. Passa algun temps i els homes semblen estar de bon humor. Fan diverses fotos amb Dersu i sembla que tot va bé. Arsenyev escriu al seu diari que alguns dels seus records més agradables de Dersu es van produir a principis d’aquella tardor.

Poc temps després, la festa de l’expedició fa una travessa pel bosc quan Dersu s’adona que un tigre siberià els persegueix. Dersu intenta en va espantar el tigre siberià dient-li que els soldats el dispararan amb les seves armes. El tigre continua acostant-se a Dersu i Arsenyev fins que Dersu es veu obligat a disparar al tigre. Dersu es mostra instantàniament inquiet per disparar un tigre, afirmant que Kanga, que és un esperit forestal que venera el seu poble, estarà infeliç i li enviarà un altre tigre per ell. Dersu es torna cada vegada més irritable, cridant als membres del partit i distanciant-se d’Arsenyev. La vista de Dersu i altres sentits comencen a esvair-se amb l'edat fins que ja no és capaç de caçar, de manera que no pot viure sol al bosc.

El capità Arsenyev decideix portar Dersu amb ell a la ciutat de Khabarovsk. Dersu descobreix ràpidament que no se li permet picar fusta ni construir una barraca i una xemeneia al parc de la ciutat, ni tampoc se li permet disparar dins dels límits de la ciutat. Tot i el seu amor per Arsenyev i la família d'Arsenyev, Dersu s'adona que el seu lloc no és a la ciutat i li pregunta a Arsenyev si pot tornar a viure als turons. Com a regal de separació, Arsenyev li fa un nou rifle.

Un temps després, Arsenyev rep un telegrama que l'informa que s'ha trobat el cos d'un Goldi, sense identificació, excepte la targeta telefònica d'Arsenyev, i se li demana que identifiqui el cos. Arsenyev troba que, de fet, és Dersu. L'oficial que va trobar Dersu especula que algú podria haver matat Dersu per obtenir el nou fusell que Arsenyev li va donar. Quan els enterradors acaben la seva feina, Arsenyev troba el bastó de Dersu a prop i el planta al terra al costat de la tomba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada