Bloc personal,

dimecres, 29 de setembre del 2021

El almanaque de mi padre - 1: Aquel suelo inundado de sol (1994)

[143]

Valoració



Fitxa tècnica

Jiro Taniguchi (guió, dibuix i tinta)
(Chichi no Koyomi - A Journal of My Father)

[ Manga seinen ] (ed. 2001)
Editorial Planeta-DeAgostini

4 capítols - 96 pàgines - 148 x 210 mm

Sinopsi

Whakoom:
“Al morir el seu pare, que feia anys que no veia, Youchi assisteix al seu funeral amb certa sensació d'allunyament emocional. El seu pare és per a ell un virtual desconegut, pel que mai ha sentit massa afecte i a què ha arribat a considerar com un ésser mediocre i fosc. A través de records borrosos, de comentaris de persones properes del seu pare i de fotografies, el nostre protagonista anirà recomponent una imatge més complexa del seu pare al mateix temps que llançant nova llum sobre la seva relació amb ell i amb la seva mare.”

Crítica

Formalisme Taniguchi…

Tres mini llibrets que podien haver estat un volum normal. Ganes de serialitzar una cosa que no calia, però l’editorial ja fa coses rares d’aquestes.

Havia dit que, de moment, em deixava Taniguchi aparcat, però no he pogut estar-me d’aquests tres mini quaderns.

A hores d’ara, encara no sé del tot segur perquè Taniguchi és publicat sempre amb sentit de lectura occidental. He llegit que havia estat molt seguidor del còmic europeu, especialment del francès. El mateix Moebius li va escriure algun guió. Així doncs, tot i ser un autor japonès i, per tant, publicar manga, és considerat dels més europeus.

Aquest mangaka va nèixer el 1947 i fa quatres dies que ha mort (2017), amb la qual cosa estava publicant manga a Europa des de bon començament. Potser ja des del principi publicava en sentit occidental… és una cosa que encara no sé del tot segur, però sí he llegit que molts autors que publiquen dins el segment seinen, que han de llegir quatre putos boomers, per no complicar-los la vida, emmirallen les publicacions, és a dir, tot el dibuix està al revés de l’original per no haver de començar a llegir-los pel final, el sentit de lectura oriental.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada