Bloc personal,

dimecres, 22 de setembre del 2021

The Broadway Melody (1929)

[1090]

Valoració



Fitxa tècnica

  • Oscar 1930
  • • a la millor pel·lícula.

Direcció: Harry Beaumont
Guió: Edmund Goulding (història), Norman Houston, James Gleason
Actors: Bessie Love, Anita Page, Charles King

[ Drama, musical, romanç ] 1h 40min

Sinopsi

IMDb (5,7):
“Una parella de germanes del circuit de vodevil intenten passar-ho bé a Broadway, però les qüestions del cor compliquen l’intent.”

Crítica

No sé ni com he aguantat fins el final per acabar-la…

Recordem que aquesta pel·lícula té un Oscar com a millor pel·lícula de 1930… no me’n sé avenir! Ni els Pastorets ho fan més malament!

No sé si entrar en el tema de les protagonistes de la història que ho són per mèrits propis i, pel simple fet de ser dones, passen a segon terme en el cartell. De la mateixa manera la imatge i tracte que es dona de les dones en general, a ulls d’ara, és totalment esperpèntic.

Resum (amb espòilers)

Eddie Kearns canta "The Broadway Melody", i explica a algunes noies del cor que va portar l'acte de vodevil de Mahoney Sisters a Nova York per interpretar-lo amb ell en l'última revista produïda per Francis Zanfield. Harriet "Hank" Mahoney i la seva germana Queenie Mahoney esperen l'arribada d'Eddie al seu apartament. Hank, la germana gran, s’enorgulleix del seu sentit i talent empresarial, mentre que Queenie és elogiada per la seva bellesa. Hank confia que ho faran gran, mentre que Queenie té menys ganes de posar-ho tot en línia per convertir-se en una estrella. Hank declina l'oferta del seu oncle Jed per unir-se a un programa itinerant de 30 setmanes, però accepta pensar-ho bé.

Eddie, que està promès amb Hank, arriba i veu a Queenie per primera vegada des que era una nena i es porta amb ella a l'instant. Els diu que vinguin a un assaig per a la revista de Zanfield per presentar el seu acte. Una dona rossa sabota la seva interpretació col·locant una bossa al piano, cosa que provoca una baralla amb Hank. A Zanfield no li interessa, però diu que podria tenir un ús per Queenie, que li prega que també li doni una part a Hank, dient que tots dos treballaran per un salari. Ella també el convenç per fingir que les habilitats empresarials de Hank el van guanyar. Eddie és testimoni d’aquest intercanvi i s’enamora encara més de Queenie per la seva devoció per la seva germana. Durant un assaig general de la revista, Zanfield diu que el ritme és massa lent per a "The Broadway Melody" i retalla a Hank i Queenie del número. Mentrestant, una altra dona queda ferida després de caure d'un puntal fixat i Queenie és seleccionada per substituir-la. Gairebé tothom està captivat per Queenie, especialment pel famós playboy Jacques "Jock" Warriner. Mentre Jock comença a atrapar Queenie, Hank està molest perquè Queenie construeixi el seu èxit en la seva aparença en lloc del seu talent.

Durant les setmanes següents, Queenie passa molt de temps amb Jock, cosa que Hank i Eddie desaproven fervorosament. Li prohibeixen veure'l, cosa que fa que Queenie els aparti i el deteriorament de la relació entre les germanes. Queenie només està amb Jock per lluitar contra els seus creixents sentiments per Eddie, però Hank creu que es prepara per fer-se mal. Finalment, Eddie i Queenie es confessen el seu amor mútuament, però Queenie, que no vol trencar el cor de la seva germana, fuig cap a Jock una vegada més.

Hank, després de presenciar el ferotge esclat de Queenie cap a Eddie i la seva devastada reacció, s'adona que estan enamorats. Ella denuncia a Eddie per haver deixat fugir Queenie i li diu que vagi a buscar-la. Afirma que no l’havia estimat mai i que només l’havia utilitzat per avançar en la seva carrera. Després que marxi, ella es trenca i alterna sanglots i rialles histèriques. Es compon prou per trucar a l’oncle Jed per acceptar la feina amb el programa de 30 setmanes.

Hi ha una festa descarnada a l'apartament que Jock havia comprat recentment per Queenie, però insisteix que passin temps sols. Quan ella resisteix els seus avenços, ell diu que és el mínim que podria fer després de tot el que ha fet per ella. Comença a fer-se físic, però Eddie irromp i intenta lluitar contra Jock, que el truca per la porta amb un cop de puny. Queenie corre cap a Eddie i deixa enrere a Jock i la festa.

Temps després, Hank i l’oncle Jed esperen el retorn de Queenie i Eddie de la seva lluna de mel. La relació entre les germanes està en procés de reparació, però hi ha un malestar evident entre Hank i Eddie. Queenie anuncia que ha acabat amb el negoci de l'espectacle i s'instal·larà a la seva nova casa a Long Island. Insisteix que Hank viurà amb ells quan acabi la seva feina. Després que Hank marxi amb la seva nova parella i l’oncle Jed, Queenie lamenta el fet que no ha estat capaç d’ajudar a la seva germana a trobar la felicitat que es mereix. Irònicament, la nova parella de Hank és la rossa que va intentar sabotejar l’acte quan les germanes van arribar a Nova York per primera vegada. L’escena final mostra a Hank quan es dirigia a l’estació de tren. Ella promet al seu nou company que tornaran a Broadway d'aquí a sis mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada