Bloc personal,

diumenge, 19 de setembre del 2021

Allegiant (2016)

[1089]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Robert Schwentke
Guió: Noah Oppenheim, Adam Cooper, Bill Collage, Veronica Roth (novel·la)
Actors: Shailene Woodley, Theo James, Jeff Daniels

[ Acció, aventura, misteri ] 2h 0min

Sinopsi

IMDb (5,7):
“Després de les terribles revelacions d’Insurgent, Tris ha d’escapar amb Four més enllà del mur que envolta Chicago, per descobrir finalment la veritat impactant del món que els envolta.”

Crítica

Es veia venir…

Acabo de veure la trilogia completa. Pràcticament no la recordava; només alguns detalls. I, pel que veig, vaig veure en el seu moment la primera part (Divergent (2014) 4/5) en vose i la segona part (La serie Divergente: Insurgente (2015) 3/5) doblada en espanyol, més o menys en el moment de l’estrena, però en cap moment vaig arribar a veure aquesta tercera part. Ara, vista seguida, m’han agradat les tres; la primera més, òbviament.

I pels comentaris que feia en el seu moment i informació que he anat buscant, veig que:
  • 1.- hi han cinc llibres;
  • 2.- es parla sempre de trilogia;
  • 3.- es parla que la tercera part de la trilogia la farien en dues parts: la primera, la que ens ocupa, i una segona que s’hauria de titular The Divergent Series: Ascendant, prevista per 2017, però algú va decidir que en farien una sèrie de televisió i, pel fet d’incomplir el contracte, van ser retirats els drets, per la qual cosa, al final, ni una cosa ni l’altra i es va quedar inconclosa.

Dit tot això, em reafirmo en la idea que em sembla molt millor que The Hunger Games (2012, 2013, 2014 i 2015), l’altra trilogia de temàtica i particions semblant que, malgrat estar millor valorada (penso que, en part, per la millor tirada dels actors), la història de Divergent és més consistent.

I dit això, òbviament aquesta última és la més fluixa de les tres, doncs un cop superat la novetat del canvi de paradigma, la resolució final és massa evident.

El que em quedo amb moltes ganes de saber què passava amb aquesta segona part de la tercera part… l’Ascendant… Poden passar encara més coses?

Resum (amb espòilers)

Després que Evelyn prohibeixi la sortida de qualsevol ciutadà, anuncia que tots els membres erudits implicats en l'anterior intent de cop d'estat seran jutjats i executats si són declarats culpables. Tris i Four rescaten a Caleb de l'execució i intenten escapar de la paret, juntament amb Tori, Peter i Christina. Edgar fa una emboscada al grup i mata a Tori, però els protagonistes principals escapen i passen la paret. No obstant això, els soldats amb armes avançades intercepten el grup i porten els membres a l’Oficina de Benestar Genètic, una ciutat de tecnologia avançada que s’amaga darrere d’un escut encobert. Després de sotmetre's a la descontaminació, el grup s'assabenta que fa anys, l'ONU creia que els problemes de la societat eren causats per "gens danyats". Intentant crear una societat millor, va començar a alterar els gens de la gent, cosa que finalment va conduir a les guerres de la puresa que van destruir la major part del planeta. Per intentar revertir la destrucció, es van crear una sèrie d’experiments per intentar reparar l'error, que va establir ciutats aïllades de les restes del món.

Matthew i Nita posen a prova Tris i Four per verificar i estudiar la seva divergència. Es demostra que Tris és realment divergent i el primer divergent de Chicago que és 100% genèticament pur, però l’estructura genètica de Four indica que els seus gens encara tenen danys. Caleb i Peter estan assignats a equips de vigilància que controlen remotament Chicago, i Christina i Four són assignats als militars. Després, Matthew porta Tris al líder del Bureau, David, que li dóna a Tris un dispositiu que li permet veure els records de la seva difunta mare. Veu que la seva mare havia estat rescatada dels erms quan era petita abans de presentar-se voluntàriament a l’experiment de Chicago per dedicació al projecte. A canvi de la seva ajuda per restablir la pau a Chicago, en què David reclama només que el consell tingui el poder d'intervenir, Tris accepta ajudar David a continuar l'experiment.

Mentrestant, Four i Christina entrenen amb Nita. S'uneixen a l'exèrcit en una missió de rescat a un poble erm proper, però Four desconfia de les intencions de l'Oficina després que s'adoni que simplement segresten nens i s'esborren els records amb gas d'amnèsia. Four també intenta advertir Tris de les intencions de l'Oficina, però una videotrucada de David els interromp. Caleb adverteix a Four d'un conflicte que torna a escalar ràpidament a Chicago entre el grup de leals de Johanna i sense-facció d'Evelyn. Four avisa a Tris perquè torni a Chicago amb ell per acabar amb el vessament de sang. No obstant això, decideix anar amb David, que accepta reinserir Four a Chicago sota l'escorta de Matthew i alguns soldats de l'Oficina. Un cop a l'aire, Matthew revela tranquil·lament a Four que el vol és una trampa i que està destinat a ser assassinat. Es produeix un escamoteig i Four derrota a tots els soldats, però el transport es bloqueja com a resultat. Matthew dona a Four un dispositiu per permetre el pas a través de l'escut d'encobriment i Four es dirigeix a Chicago. Matthew es queda enrere per ser rescatat per l’Oficina i adverteix Tris.

Mentrestant, Tris no està d'acord amb els objectius del consell i critica la seva negativa a aturar la violència a Chicago. El consell respon que David té tot el poder d'intervenir sempre que ho desitgi, revelant les seves mentides. Durant el vol de tornada a l’Oficina, Tris posa fi a la seva associació. Al seu retorn, reuneix Caleb i Christina al cotxe de David per tornar a Chicago. Nita els ajuda a escapar i revela que la regla de David no és popular entre tothom a l’Oficina. Four és capturat pels sense-facció, que s'enfronta a Evelyn per acabar amb la violència. Tris, Caleb i Christina arriben a trobar la ciutat que es trenca a la fase inicial d’un assalt complet dels leals. De tornada a l’Oficina, David manté un acord amb Peter a canvi de la promoció de Peter i l’insereix a Chicago per convèncer Evelyn de desplegar un estoc amagat de gas d’amnesia de l’Oficina per netejar els records dels atacants i forçar una pau al seu favor. Evelyn hi està d’acord, però Peter la porta a una volta oculta.

Després de rescatar Four, Tris i Christina lluiten amb dels sense-facció i arriben a la volta. A la porta de la volta, Four convenç a Evelyn perquè detingui l'atac de gas, ja que ell no la recordaria si la portés a terme. Ella capitula i atura l'alliberament, però un Peter frustrat li dispara a la cama, alegre fins que el mateix gas comença a inundar també la volta. En adonar-se que David l’ha traït, Peter obre la volta perquè Tris i Four puguin aturar l’alliberament del gas. Peter fuig cap a l’escut encobert, ja que Four promet trobar i matar Peter.

Arriba Caleb i ajuda a Tris a destruir el centre de dispersió de gas, que atura l'alliberament. El grup es reuneix al cim de l'edifici erudit mentre observa la llançadora de David, que pilota automàticament cap a l'Oficina i està molt carregada d'explosius. Tris transmet un missatge a tot el món que revela que l'Oficina existeix i que Chicago era un experiment de puresa genètica. El seu missatge a l'Oficina és que Chicago ja no és el seu experiment sinó que ara és la llar dels seus ciutadans. Caleb detona els explosius al final del missatge, que arrencen un forat massiu a través de la paret de la capa i deixen al descobert l’Oficina. Mentre el grup mira, es revela que la imatge de David es troba darrere de Tris a través d’un dispositiu de visualització remota de l’Oficina, just abans que es publiquin els crèdits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada