Bloc personal,

diumenge, 5 de setembre del 2021

Nausicaä del Valle del Viento - 1 (1983)

[129]

Valoració



Fitxa tècnica

Hayao Miyazaki (guió, dibuix i tinta)
(風の谷のナウシカ - Kaze no Tani no Naushika - Nausicaä of the Valley of the Wind)

[ Aventura, fantasia, ciència ficció ] (ed. 2001)
Planeta deAgostini

10 capítols(?) - 176 pàgines - 182 x 255 mm
Wikipedia   |   MyAnimeList (8,81) (17.451)

Sinopsi

Whakoom:
“Una civilització tecnològicament molt avançada va desaparèixer, deixant una Zona Contaminada, coberta per un bosc de microbis que produïen gasos verinosos. Els éssers humans es van agrupar en petits regnes situats fora de l'abast d'aquesta zona. La Vall del Vent està habitada per unes 500 persones, protegides dels gasos per un fort vent que impedeix que els arribin directament.”

Crítica

D’obligada lectura! Moltes coses a descobrir…

Fa cosa de quatre anys, en el moment que vaig voler a tornar a connectar amb la lectura de còmics, vaig veure a la biblioteca que hi havia aquesta peça d’en Miyazaki. Primer de tot haig de dir que en desconeixia la seva existència: havia vist diverses vegades la pel·lícula, però desconeixia que tot s’iniciava en un manga. Ara finalment me l’he emportat a casa en prèstec: de moment els dos primers volums de sis en total.

Hi han moltes coses que no acabo d’entendre. Primer llegeixo que l’obra es va publicar originalment en japonés en set volums (en anglès també), però en espanyol només n’hi han sis… què passa aquí? Veig que l’obra està dividida capítols, que corresponen als que va anar publicar originalment a la revista mensual Tokuma Shoten, però no hi ha cap separador a la història que indiqui on acaba un capítol i en comença un altre. La conclusió a la que he arribat, veient la data de la publicació espanyola (2001), any de l’estrena de Chihiro (Sen to Chihiro no Kamikakushi - Spirited Away), assumint que la publicació a l’espanyol del manga es va produir pel resó de la oscaritzada pel·lícula, és que cada volum té 10 capítols (1-10, 11-20, 21-30, 31-40, 41-50 i 51-59 = 6 volums) en comptes de la numeració original (1-8, 9-14, 15-21, 22-27, 28-35, 36-46 i 47-59 = 7 volums) passant-se pel forro qualsevol altre criteri…

Una altra cosa que no entenc és que Miyazaki estava etiquetat com animador i, després d’un projecte fracassat, va rebre aquest encàrrec de manga amb la condició de no fer-ne cap pel·lícula… sense més comentaris al respecte.

El manga es va publicar entre 1982 i 1994, però la pel·lícula es va estrenar el 1984 després de la publicació de només 16 capítols. WTF! Va fer la pel·lícula abans d’acabar el manga? Hi ha més història al manga que a la pel·lícula? Ja us ho diré quan hi arribi, però ja avanço que segurament sí.

Al final d’aquest primer volum en espanyol (potser seria l’inici del segon volum en japonès?) hi ha un canvi en el dibuix molt bèstia. Dona la sensació que no ho hagi dibuixat la mateixa persona. Ajudants potser?

Miyazaki i Métal Hurlant (Moebius, Druillet…):

Més coses: ara mateix estic rellegint per enèssima vegada El Incal de Moebius i Jodorowsky (vaig llegir la història original en el moment de la seva publicació: 1981, 1982, 1984… i fa quatre anys vaig comprar l’edició integral) i no sé si són coses meves, però li trobo moltes semblances en el tipus de dibuix. De moment tampoc he llegit ningú que comparteixi aquesta opinió…

I el gunship i el meve (planejador) de la Nausicäa són la montura de l’Arzach (t. Arzak) i els castells de la Vall del Vent són les fortificacions d’Arzach també.

Arzach (1975), de Moebius
Kaze no Tani no Naushika (1983), de Miyazaki

Semblances també amb l’art de Philippe Druillet.

Vuzz (1974), de Druillet
Kaze no Tani no Naushika (1983), de Miyazaki




Col·lecció


(* En l’edició original japonesa –també en l’anglesa– la publicació eren set volums i corresponien als anys 1982, 1983, 1984, 1987, 1991, 1993 i 1994. No sé el perquè aquí s’ha publicat en sis volums i, imagino que per fer-los tots iguals en pàgines, hauran redistribuit els capítols. Per això la diferència de dates de publicació que he posat segons el criteri que m’ha sortit a mi dels collons. També hi ha una col·lecció anomenada “perfect” de només quatre volums i una altra “deluxe” de dos.)



Resum (amb espòilers)

En aquest primer volum, els fets arriben fins que, enmig de lluites fraticides, els oms comencen a atacar en manada, seguint el rastre de la cria d’om penjada de l’olla voladora i acaba en el moment en que els om arrassen la gent que s’estava enfrontant entre sí.

La història relatada al manga és subtilment diferent del de la pel·lícula. Per començar, Nausicaä té poders “espirituals” que la fan diferenta. De moment, descobrim que és telepàtica; primer no queda clar si és perquè l’ull de l’om fa de receptor dels pensaments dels oms, però després es fa evident que pot projectar-se telepàticament també a persones.

Nausicaä sap pràcticament des del principi que la zona contaminada no la produeix les espores i gasos de la vegetació, doncs és la terra que està contaminada i la vegetació i els insectes són els que estan netejant la terra.

El déu de la guerra no està en un fetus dins un avió: està sota runes de civilitzacions antigues ben dret, a punt per ser despertat. Però en aquest primer volum no torna a aparèixer.

Una altra diferència remarcable respecte la pel·lícula és que en el manga es detallen infinitats de conflictes entre els diferents regnes i un que ni tan sols apareix a la pel·lícula és el dels Durku, amb un idioma propi, que disposen d’una mena de sistema clerical amb una santedat, telepàtica també, al capdavant.

No s’anomenen tampoc a la pel·lícula els domadors, persones que controlen bestioles petites i són utilitzades com armes. Tampoc del dispositiu que dona la princesa de Pejite a Nausicaä pel seu germà bessó.

Pel que he pogut veure en aquest primer volum, bona part de l’acció són els combats aeris amb una vasta descripció de naus i on queda més clar que és una situació postapocal·líptica, en la que sembla no són capaços de construir nous enginys, però sí s’aprofiten d’una tecnologia mil·lenària creada amb anterioritat. De la mateixa manera es descriuen un quantitat molt gran d’insectes ben diferents. No hi han tancs i sí montures del tipus estruç.

Tot i que el color en la pel·lícula ajuda molt, a mi personalment m’agrada molt més aquest dibuix. En la pel·lícula els bigotis semblen pastilles de color enganxades a la cara; en el manga, el traç ho fa més seriós. De la mateixa manera, els personatges que fan de pallaso, aquí no ho semblen tant.

Resumint, podria dir que és més un manga de lluites i batalles (aèries majoritàriament), sense arribar a ser gore, amb bastanta sang, mutilacions, decapitacions, cossos de persones destrossades caient des dels avions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada