Bloc personal,

dimarts, 28 de setembre del 2021

Alpha: Abiyán-Estación París Norte (2014)

[142]

Valoració



Fitxa tècnica

Bessora (guió), Barroux (il·lustracions)
(Alpha: Abidjan-Gare du Nord)

[ Còmic europeu ] (ed. 2017)
Norma Editorial

128 pàgines - 190 x 260 mm - tapa dura

Sinopsi

Whakoom:
“Alpha viu sol a Abidjan, Costa d'Ivori, des que la seva dona i fill partissin sense visat cap a l'estació de París Nord. Alpha decideix deixar-ho tot per trobar-los, ja que la incertesa pel que passi sempre serà millor que romandre en aquest lloc. Ni els traficants de persones deshonestos ni els camins pel desert, els camps de refugiats o les barcasses sobrecarregades faran desistir a Alpha de seguir el seu camí cap a París Nord.

Bessora i Barroux ens porten una obra commovedora i vibrant, guardonada amb el Premi Metges Sense Fronteres 2015. Un relat impactant i un dibuix fort i expressiu que es donen la mà per mostrar el patiment i les il·lusions dels emigrants.”

Crítica

Desgarradora història!

Quina bestiesa d’història si no fos perquè és real com la vida mateixa. I això que no hi ha violència implícita en cap moment. Les il·lustracions minimalísticament genials perquè la història ja és prou forta.

El mapa del final, bàsic per conèixer els països i ciutats per on passa. Reconec que era incapaç de situar amb concreció la majoria de països…

Resum (amb espòilers)

El còmic relata la història d’Alpha, un ebanista de Costa d’Ivori que es prepara per retrobar-se amb la seva dona i el seu fill que, segons ell, l’esperen a París.

Narra el sorprenent viatge que, com molts d’altres, ha de fer per fugir de la misèria d’Àfrica i arribar a Europa, malgrat tots els impediments i dificultats que posen les administracions del primer món, traficants de persones, camps de refugiats i barcasses suïcides. Com travessa tota Àfrica per, finalment, pujar en una embarcació on la vida és cara o creu i arribar a les illes Canàries: oh, Europa! I gràcies a l’ajuda humanitària aconsegueix arribar a la seva destinació final.

I, en un epíleg demolidor, adonar-se que tot el patiment després de divuit mesos no ha servit per res perquè la seva família mai ha arribat a la destinació final, probablement ha mort pel camí, com altres acompanyants del viatge d’Alpha i finalment és repatriat al seu país. Divuit mesos d’anada, milers d’euros i moltes vides desperdiciades, per un viatge de vuit hores de tornada en un avió que, agafant-lo d’anada probablement no hauria costat més de mil cinc-cents euros…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada