Bloc personal,

diumenge, 26 de setembre del 2021

Zen (2009)

[1093]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Banmei Takahashi
Guió: Banmei Takahashi, Tetsuo Ôtani (novel·la)
Actors: Kankurô Nakamura, Yuki Uchida, Ryushin Tei

[ Biografia, drama ] 2h 7min

Sinopsi

IMDb (7,4):
“El mestre budista Zen Dogen Zenji és una persona religiosa molt important durant el període Kamakura, fa 750 anys. Després de la mort de la seva mare, decideix traslladar-se a la Xina i establir-se com a professor budista. Un matí lluminós, il·luminat, Zenji torna al Japó com a devot evangelista del "nou" budisme. Tanmateix, aquesta nova forma de budisme no s’accepta a totes les comunitats.”

Crítica

Psé… està bé…

Una biopic de Dogen Zenji, un monjo budista que va introduir el budisme zen –meditació sentada– al Japó a principis del segle XIII. Podria haver estat una pel·lícula de la vida de Jesucrist, però ho és en versió budisme zen.

No té res d’especial, però està ben feta i produïda i, tot i que per moments pugui semblar lenta, m’ha semblat interessant.

Explica el seu peregrinatge a Xina per aprendre correctament el budisme, veient que el budisme tradicional es construeix en el poder polític més que en la meditació. Pel que he llegit després, va marxar amb 23 anys i va tornar amb 27, tot i que a la pel·lícula parlen de set anys de meditació fins que aconsegueix la “il·luminació”. Va morir amb 53…

El budisme zen és una “varietat” de budisme que centra la seva activitat en meditar sentat. Simplement. I talment com un mesies, va aconseguir molts seguidors i va fer escola.

Resum (amb espòilers)

La pel·lícula és una biografia de Dōgen Zenji, un professor budista zen japonès. Després de viatjar a la Xina per estudiar, Dogen va fundar l’escola Zen del Sōtō al Japó. La Buddhist Film Foundation la va descriure com “un retrat punyent, profund, reverent i sorprenentment commovedor d'Eihei Dogen”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada