Bloc personal,

dimarts, 14 de setembre del 2021

Nausicaä del Valle del Viento - 6 (1994)

[136]

Valoració



Fitxa tècnica

Hayao Miyazaki (guió, dibuix i tinta)
(Kaze no Tani no Naushika - Nausicaä of the Valley of the Wind)

[ Aventura, fantasia, ciència ficció ] (ed. 2001)
Planeta deAgostini

9 capítols(?) - 200 pàgines - 182 x 255 mm

Sinopsi

Whakoom:
“Una civilització tecnològicament molt avançada va desaparèixer, deixant una Zona Contaminada, coberta per un bosc de microbis que produïen gasos verinosos. Els éssers humans es van agrupar en petits regnes situats fora de l'abast d'aquesta zona. La Vall del Vent està habitada per unes 500 persones, protegides dels gasos per un fort vent que impedeix que els arribin directament.”

Crítica

Apoteòsic!

Cadascun dels volums que he anat llegint els he qualificat amb quatres estrelles sobre cinc. Ara bé, el conjunt dels sis volums –set en la versió original– té per mi un cinc sobre cinc. M’ha agradat molt i m’ha enganxat moltíssim.

Però… sempre hi ha un però… no m’ha agradat gens el fragment en que Nausicaä queda atrapada en la hidra superior canviaformes i distorsionadora de la realitat. He vist massa evident l’illa de les temptacions dels lotòfags –cant IX de l’Odissea–. Massa obvi i massa diferent de la resta, tot i que justament l’hidra que el custodia és clarament el gos Cèrber –la dotzena prova d’Hèracles–.

Casualment, aquests dies que he anat tornant a veure algunes de les pel·lícules més emblemàtiques de Ghibli, he estat prenent consciència que Miyazaki no sap acabar les històries. Totes les pel·lícules tenen una gran història, de la que poc o molt sempre acabaràs recordant alguna cosa passin els anys que passin, però tenen una mala resolució. Particularment no recordava com acabava cap història; em refereixo al final de tot de la pel·lícula. Així doncs, em sembla que amb aquest manga li passa el mateix que li passen a totes les pel·lícules: no sap com acabar-les.

Hi ha un troç molt important que Nausicaä té un diàleg amb l’ens –que és la pròpia basílica de Shua, una altra hidra–, en el que sembla anar en contra del que ha anat aprenent al llarg de tot el viatge –amb el que pots estar més o menys d’acord– i sorprenentment actua en conseqüència a això i, tot i que no sigui el més pacifista ni ecològic, decideix destruir l’ens de la basílica amb l’ajut del déu de la guerra que està pràcticament descompost i greument maltret per l’atac del propi ens. El que penso és que aquesta resolució de la història no té lògica amb la resta de la lectura dels volums i pot no agradar-te, com a mi mateix, però és una bona resolució de la història. Però després d’això hi ha una precipitació en tancar-ho i lligar-ho tot que no té cap sentit.

És a dir, hi ha una bona resolució de la història (la que a mi no m’ha agradat), però no té un final com cal. Amb quatre pàgines més ho podria haver deixat resolt… en la meva opinió.

De totes maneres, em reafirmo amb el cinc sobre cinc pel conjunt dels sis volums (en espanyol).


Col·lecció

Nausicaä del Valle del Viento - 1 (1983)
Nausicaä del Valle del Viento - 2 (1983)
Nausicaä del Valle del Viento - 3 (1984)
Nausicaä del Valle del Viento - 4 (1991)
Nausicaä del Valle del Viento - 5 (1993)
Nausicaä del Valle del Viento - 6 (1994)

(* Originalment, la publicació eren set volums i corresponien als anys 1982, 1983, 1984, 1987, 1991, 1993 i 1994. No sé el perquè aquí s’ha publicat en sis volums i, imagino que per fer-los tots iguals en pàgines, hauran redistribuit els capítols. Per això la diferència de dates de publicació que he posat segons el criteri que m’ha sortit a mi dels collons.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada