Bloc personal,

diumenge, 26 de setembre del 2021

All Quiet on the Western Front (1930)

[1092]

Valoració



Fitxa tècnica

  • Oscar 1930
  • • a la millor pel·lícula,
  • • al millor director.

Direcció: Lewis Milestone
Guió: Erich Maria Remarque (novel·la), Maxwell Anderson, George Abbott
Actors: Lew Ayres, Louis Wolheim, John Wray

[ Drama, guerra ] 2h 32min

Sinopsi

IMDb (8,1):
“Un jove alemany entra amb ganes en la Primera Guerra Mundial, però el seu entusiasme disminueix a mesura que té una visió directa de l’horror.”

Crítica

M’ha agradat!

Després de veure l’oscaritzada The Broadway Melody (1929) que m’ha semblat terriblement dolenta, aquesta m’ha semblat magnífica. M’han agradat molt com estan treballades les escenes de guerra. No m’han agradat gens les escenes d’hospital. Està molt bé el missatge antibel·licista que, suposo, després han anat copiant en moltes altres pel·lícules.

Resum (amb espòilers)

El professor Kantorek fa un discurs apassionat sobre la glòria de servir a l'exèrcit i "salvar la pàtria". A punt de convertir-se en homes, els nois de la seva classe, dirigits per Paul Bäumer, són traslladats a unir-se a l’exèrcit com a nova 2a companyia. Els seus enganys romàntics es trenquen ràpidament durant la seva breu però rigorosa formació sota l'abusiu caporal Himmelstoss, que els informa sense embuts: "Seràs soldat, i això és tot".

Els nous soldats arriben amb tren a la zona de combat, que és caos, amb soldats a tot arreu, petxines entrants, vagons rodats de cavalls i pluja prolongada. Un del grup és assassinat abans que els reclutes puguin arribar al seu lloc, amb l’alarma d’un dels nous soldats (Behn). Els nous soldats estan assignats a una unitat composta per soldats més antics, que no són exactament complaents.

Els joves soldats troben que no hi ha aliments disponibles en aquest moment. No mengen des de l’esmorzar, però els homes als quals s’han unit no porten menjar des de fa dos dies. Un d'ells, "Kat" Katczinsky, havia anat a buscar alguna cosa per menjar i torna amb un porc sacrificat que ha robat d'una cuina del camp. Els joves soldats "paguen" el sopar amb sabons i cigarrets.

El primer viatge dels reclutes a les trinxeres amb els veterans, per tornar a encadenar filferro espinós, és una experiència angoixant, especialment quan Behn és encegat per una metralla i histèricament es dispara amb metralladores. Després de passar diversos dies en un búnquer sota bombardeig, finalment es traslladen a les trinxeres i rebutgen amb èxit un atac enemic; després contraatacen i prenen una trinxera enemiga amb fortes baixes, però han d'abandonar-la. Es tornen a les cuines de camp per obtenir les seves racions; cada home rep doble ajuda, simplement pel nombre de morts.

Senten que haurien de tornar al front l'endemà i iniciar una discussió semiseriós sobre les causes de la guerra i de les guerres en general. Especulen sobre si les entitats geogràfiques s’ofenen mútuament i si aquestes desavinences les impliquen. Tjaden parla familiarment de si mateix i del Kaiser; Kat fa broma que en comptes de tenir una guerra, els líders d'Europa s'haurien de despullar de la roba interior i obligar-los a "lluitar contra els clubs".

Un dia, el caporal Himmelstoss arriba al front i és rebutjat immediatament per la seva mala reputació. Es veu obligat a passar per sobre amb la 2a companyia i és assassinat ràpidament. En un atac contra un cementiri, Paul apunyalava un soldat francès, però es troba atrapat en un forat amb el moribund durant tota una nit. Intenta desesperadament ajudar-lo durant tota la nit, portant-li aigua, però no aconsegueix impedir-li la mort. Plora amargament i demana al cadàver que parli perquè pugui ser perdonat. Més tard, torna a les línies alemanyes i Kat es consola.

Tornant a la primera línia, Paul és greument ferit i portat a un hospital catòlic, juntament amb el seu bon amic Albert Kropp. La cama de Kropp és amputada, però no ho sap fins un temps després. En aquesta època, Paul és conduït a la sala de vendes, de la qual, segons la seva reputació, ningú no ha tornat mai viu. Tot i així, més tard torna a les habitacions normals triomfant, només per trobar a Kropp en depressió.

A Paul se li dóna un furlough i visita a la seva família a casa. El sorprèn el desinformat que tothom té sobre la situació real de la guerra; tothom està convençut que aviat es produirà una última "empenta per a París". Quan Paul visita l’aula on va ser reclutat originalment, troba que el professor Kantorek parla del mateix fervor patriòtic a una classe d’estudiants encara més joves. El professor Kantorek demana a Paul que detalli la seva experiència, en què aquest revela que la guerra no era en absolut com ell havia previst i esmenta la mort dels seus companys.

Aquesta revelació molesta el professor, així com els joves estudiants que de seguida anomenen Paul un "covard". Desil·lusionat i enfadat, Paul torna al front i es troba amb una altra 2a Companyia plena de nous joves reclutes que ara estan desil·lusionats; llavors és feliçment rebut per Tjaden. Va a buscar Kat i parlen de la incapacitat de la gent per comprendre la inutilitat de la guerra. La canella de Kat es trenca quan una bomba llançada per un avió cau a prop, així que Paul el porta de tornada a un hospital de campanya, només per trobar que una segona explosió ha matat Kat. Triturat per la pèrdua del seu mentor, Paul se’n va.

A l’escena final, Paul torna a estar a primera línia. Veu una papallona just més enllà de la seva trinxera. Somrient, busca la papallona. En arribar, però, és assassinat per un franctirador enemic. La seqüència final mostra la 2a Companyia que arriba per primera vegada al front, desapareixent a la imatge d’un cementiri.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada