Bloc personal,

divendres, 10 de setembre del 2021

Un zoo en invierno (2008)

[133]

Valoració



Fitxa tècnica

Jiro Taniguchi (guió, dibuix i tinta)
(Fuyu no Dôbutsen - A Zoo in Winter)

[ Slice of life, romanç ] (ed. 2009)
Ponent Mon

7 capítols - 232 pàgines - 170 x 240 mm

Sinopsi

Whakoom:
“Kyoto, 1966. El jove Hamaguchi treballa en una fàbrica de tèxtils. Cansat de no poder satisfer la seva passió pel dibuix, s'acomiada i se'n va a Tòquio. Allà, un estudi de mànga li ofereix una oportunitat, a el mateix temps que descobreix la vida nocturna i els ambients artístics de la ciutat. Però el treball d'ajudant de mangaka és extenuant i Hamaguchi aviat s'adona de la dificultat de trobar temps i energia per a dedicar-se a la seva pròpia obra.

Per primera vegada, Jiro Taniguchi recorda els seus primers passos com a mangaka i la seva joventut en el Tòquio dels anys 60. Una magnífica història sobre l'aprenentatge, on tota la delicadesa i elegància de l'autor s'uneixen per il·lustrar les primeres emocions de l'edat adulta.”

Crítica

Serenor i tranquil·litat de dibuixos i equilibri d’històries.

Quin gran descobriment aquest Taniguchi (1947-2017). Desconegut per mi fins el moment i que hauré d’anar seguint perquè és el tipus de dibuix i guió que m’agrada. Molt formal… potser massa i tot? Aniré veient amb altres obres més conegudes i premiades.

Set capítols amb set històries autoconclusives i autobiogràfiques amb aquesta sobrietat i formalitat de dibuix que el caracteritza, sobre els seus inicis en el món laboral i, per suposat, del manga, amb aquesta melaconia pròpia de la gent que fa una mirada enrera el temps. Un zoo en invierno és el títol de la primera història que dona nom al volum.

De tot plegat, malgrat tot, a part d’aquesta formalitat del dibuix, el que més m’ha sorprès ha estat llegir un manga amb sentit de lectura occidental. M’ha costat…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada