Bloc personal,

dimecres, 1 de setembre del 2021

Asura (2012)

[1083]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Kei'ichi Sato
Guió: George Akiyama (manga), Ikuko Takahashi
Veus de doblatge: Masako Nozawa, Tesshô Genda, Megumi Hayashibara(voice)

[ Animació, acció, drama ] 1h 16min

Sinopsi

IMDb (6,6):
“Abandonat al desert erm de Kyoto, un orfe salvatge i enfurismat fa tot el que cal per sobreviure a la natura. Quan es creua amb la civilització, ha d’aprendre a domesticar la bèstia de dins.”

Crítica

Una altra meravella que m’estava perdent…

Per què, per què, per què, em preguntaré una i mil vegades. Per què hi han coses tant bones que m’estic perdent?

Resum (amb espòilers)

Al Japó del segle XV, les inundacions, la sequera i la fam van transformar el paisatge de Kyoto en un erm. Més de 80.000 persones van morir entre 1459 i 1461. Aquest estat desolat serveix de teló de fons per al començament de la guerra civil més gran del país. En aquesta nèpoca, un noi neix d’una dona empobrida que l’abandona. Vuit anys després, el noi s’ha convertit en una bèstia caníbal i vaga pel camp sobrevivint en llibertat amb una destral. Ataca un monjo budista, però aquest es defensa fàcilment. El monjo proveeix menjar i refugi temporals i li posa de nom Asura. Ensenya a Asura un cant budista amb l’esperança que algun dia ho entendria. Al cap d’una estona, deixa el noi al costat de la carretera i continua els seus viatges.

Mentrestant, un home anomenat Shichiro amb quatre nois porten un enorme tronc al seu poble. Asura ataca el grup però és repel·lit per Shichiro. Els segueix mentre intenten passar per un poble on són detinguts per un grup de nois que demanen el pagament. Els nois del llançament els llencen pedres i quan Asura també és colpejat, ataca amb ràbia i mata al líder. Més tard, el pare del noi mort, Jito, persegueix a Asura que cau d'un penya-segat sobre un munt de cadàvers. Wakasa, una noia del poble que acull Asura, li dóna refugi i menjar en una barraca abandonada. Torna regularment per portar-li menjar i ensenyar-li a parlar. S’adhereix molt a ella, sovint la segueix secretament al poble.

Una nit plujosa, mentre Asura espera a Wakasa fora, la veu conèixer Shichiro i junts discuteixen de la sortida del poble. En un atac de gelosia i ràbia, Asura ataca Shichiro amb la seva destral. Horroritzat per les accions d'Asura, Wakasa li exigeix que marxi. Una vegada més el noi es veu obligat a vagar sol. Poc després de la seva sortida, el poble és destruït per un enorme lliscament de fang. El monjo és testimoni de la mort i la destrucció al poble i torna a ensopegar amb Asura. Tanmateix, aquesta vegada, Asura parla en la llengua humana que va aprendre de Wakasa, maleint-se i desitjant que no hagués nascut. El monjo es talla el seu propi braç, incitant a Asura que se’l mengi. Tanmateix, Asura no entén les intencions del monjo i, en canvi, fuig.

Mentrestant, el menjar s’ha fet encara més escàs i el pare de Wakasa s’anima a vendre-la per altres vilatans, però ell s’hi nega. Shichiro proporciona el menjar que pugui buscar a Wakasa. Desesperat, recorre a robar altres cases mentre Wakasa i el seu pare estaven morint a casa seva. En veure l'estat de Wakasa, Asura mata un dels cavalls de Jito i li ofereix la carn del cavall a ella i al seu pare, però ella es nega a prendre-la, creient que és carn humana. Jito ofereix una recompensa per capturar Asura i, juntament amb els vilatans, persegueixen amb torxes. Sola i amb por, Asura mata a Jito i després és perseguit per un pont de corda pels vilatans. Van calar foc al pont, enviant Asura al riu molt més avall.

Arriba l’hivern que ho cobreix tot en una manta de neu. Shichiro i alguns nois del poble transporten el cos de Wakasa en un carro, creuant-se sense saber-ho a Asura que d'alguna manera va sobreviure a la caiguda. Temps després, se sent la veu del monjo parlant de la bellesa de la vida mentre Asura, amb un cap afaitat, talla una estàtua de fusta de Buda. En una escena post-crèdit, la terra es torna a veure rica i fèrtil amb coloms blancs sobrevolant una ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada