Bloc personal,

divendres, 20 de març del 2020

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019)

[807]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: J.J. Abrams
Guió: Chris Terrio, J.J. Abrams
Actors: Carrie Fisher, Mark Hamill, Adam Driver

[ Acció, aventura, fantasia ] 2h 22min

Sinopsi

IMDb (6,8):
“Els membres supervivents de la resistència s’enfronten una vegada més al Primer Ordre, i el llegendari conflicte entre els Jedi i els Sith arriba al seu punt àlgid portant la saga Skywalker al seu final.”

Crítica

Doncs a mi m’ha agradat, què carai!

Mal valorada a IMDb… i a mi m’ha agradat! Història ben filada i ben explicada, sense complicacions. No m’ha semblat, ni de lluny, que duri més de dues hores.

Resum (amb espòilers)

Després d'una amenaça de venjança per l'emperador Palpatine ressuscitat, Kylo Ren obté un cercador Sith, conduint-lo al planeta no reconegut Exegol. Allà, troba a Palpatine, que revela que va crear Snoke com a titella per controlar el Primer Ordre i atraure Kylo al costat fosc. Palpatine presenta l'Ordre Final, una armada secreta de Destroyers Star, i li diu a Kylo que trobi i mati a Rey, que continua la seva formació Jedi sota la líder de la Resistència Leia Organa. Finn i Poe Dameron lliuren intel·ligència d’un espia que Palpatine es troba a Exegol; Rey ha après de les notes de Luke Skywalker que un cercador de Sith els pot portar. Rey, Finn, Poe, Chewbacca, BB-8 i C-3PO surten al Falcó Mil·lenari cap a Pasaana, on s’amaga una pista d’un cercador.

Kylo inicia un vincle de Force amb Rey per descobrir la seva ubicació; viatja a Pasaana amb els seus subordinats guerrers, els cavallers de Ren. Amb l'ajuda de Lando Calrissian, Rey i els seus amics troben la pista -un punyal inscrit amb el text de Sith, que la programació de C-3PO li prohibeix interpretar- i les restes d'un caçador Jedi anomenat Ochi i el seu vaixell. Al sentir que Kylo és a prop, Rey es va enfrontar a ell. El Primer Ordre captura el falcó, Chewbacca i el punyal; Tractant de salvar Chewbacca, Rey destrueix accidentalment un transport de Primera Ordre amb un llamp de la Força. Creient que es va matar Chewbacca, el grup s’escapa al vaixell d’Ochi.

Poe suggereix viatjar a Kijimi per extreure el text Sith de la memòria de C-3PO; el procés revela coordenades a un cercador de ruta. Rey intueix que Chewbacca està viu, i el grup fa una missió de rescat. Mentre Kylo busca Rey, el grup s’infiltra en el seu Destroyer Star amb l’ajuda de Zorii Bliss, un antic conegut de Poe’s. Rey recupera el punyal i té visions d'Ochi matant els seus pares amb ell. Kylo li informa que és la neta de Palpatine; el Senyor Sith havia ordenat a Ochi que recuperés a Rey quan era un nen, però els seus pares la van amagar a Jakku per protegir-la. El general Hux salva a Poe, Finn i Chewbacca de l'execució, revelant-se com l'espia. Permet que el grup escapi sobre el Falcon, però és descobert i executat.

El grup arriba en una lluna al sistema Endor, on Rey localitza el cercador a les restes de la segona Estrella de la Mort; quan toca l'artefacte, té una visió de si mateixa com un Sith. Després d'haver-ne realitzat un seguiment, Kylo destrueix el cargol de Rey i la duel. Morint, Leia crida a Kylo a través de la Força, distreient-lo mentre Rey l'empenya. Sentint la mort de Leia, Rey cura Kylo i porta el seu vaixell per exiliar-se a Ahch-To. Allà, l’esperit de Luke Force anima a Rey a enfrontar-se a Palpatine i li dóna la saba de llum de Leia. Rey surt cap a Exegol en el combat de les ales X de Luke, utilitzant el cercador del vaixell de Kylo. Mentrestant, Kylo conversa amb un record del seu pare, Han Solo; llença el sabre lluminós i reivindica la seva identitat com a Ben Solo. Palpatine té un dels seus destructors Star Destroyers equipats amb superlares Kijimi.

Rey transmet les seves coordenades a R2-D2, permetent que la Resistència la segueixi a Exegol, on s'enfronta a Palpatine; ell demana que el mati per transferir el seu esperit en ella. Lando aporta reforços de tota la galàxia per unir-se a la batalla. Ben domina els cavallers de Ren i s’uneix a Rey, però Palpatine drena el seu poder per rejovenir-se. Ataca la flota de Resistència amb la llampec Force i incapacita a Ben. Afeblit, Rey sent les veus del passat Jedi, que li donen la seva força. Palpatine l'ataca amb llamps, però Rey la desvia fent servir els llums Skywalker, matant ell i ella mateixa. Ben utilitza la Força per reviure-la a costa de la seva pròpia vida; Rey fa un petó a Ben abans de morir. La Resistència derrota l'armada de Palpatine, mentre que persones de tota la galàxia s'alcen contra el Primer Ordre. La Resistència torna a la seva base per celebrar.

Després de la celebració, Rey visita la casa infantil abandonada de Luke a Tatooine i enterra els llums Skywalker, havent construït la seva. Un transeünt demana el seu nom; Segons veuen els esperits de Luke i Leia, ella respon: "Rey Skywalker".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada