Bloc personal,

diumenge, 10 de maig del 2020

Concussion (2015)

[849]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Peter Landesman
Guió: Peter Landesman, Jeanne Marie Laskas (article original)
Actors: Will Smith, Alec Baldwin, Albert Brooks

[ Biografia, drama, esport ] 2h 3min

Sinopsi

IMDb (7,1):
“A Pittsburgh, el doctor patòleg Bennet Omalu descobreix la veritat sobre els danys cerebrals als jugadors de futbol que pateixen repetides complicacions durant el joc normal.”

Crítica

Osti! Molt ben feta, però a mi no m’entra…

Realment està molt ben feta i, a sobre, la feina actoral de Will Smith és impecable. Però la història en sí, la manera de plantejar-la, m’avorreix moltíssim. Ja sabem des de bon començament de què va, de lluitar contra els totpoderosos, com quan es lluitava contra les tabacaleres i tot el joc brut que van arribar a fer per tal se sortir-se amb la seva. I això és el mateix, però amb l’afegit que l’embolcall visual parteix d’un nivell socioeconòmic que, a hores d’ara, a mi personalment em produeix repulsió. Suma-li el context d’americanisme i el patriotisme del futbol… a mi se’m fa bola!

La història real, la tenia escoltada… però hagués dit que és de feia molts més anys i, pel que sembla, és de fa quatre dies com aquell qui diu.

Resum (amb espòilers)

El centre Steelers, Mike Webster, es troba mort al camió de recollida després d'anys d'automutilació i sense llar. Abans de morir, Justin Strzelczyk, un exjugador de futbol, ​​confia a Webster que comença a perdre la memòria, que diu coses estranyes als seus fills i gairebé va llançar la seva dona contra el mur. Un desorientat Webster esborra les preocupacions de Strzelczyk i li diu amb entusiasme que el més important "és acabar el joc", recitant el que va dir durant el discurs de la Sala de la Fama.

El doctor Bennet Omalu (Will Smith), un patòleg forense de l’oficina d’advocacia del Comtat d’Allegheny, Pensilvania, gestiona l’autòpsia de Webster. Es pregunta com un home d’una altra manera saludable podria haver degenerat tan ràpidament i fa que sigui un punt esbrinar per què va morir d’un atac de cor amb només cinquanta anys d’edat. El doctor Omalu examina de prop les diapositives de microscopi del cervell de Webster i veu evidències de neurotrauma greu, arribant a la conclusió que Webster va morir a causa dels efectes a llarg termini dels cops repetits al cap, un trastorn al qual es diu encefalopatia traumàtica crònica (CTE). Amb l’ajuda de l’antic metge de l’equip de Steelers Julian Bailes, el company neuròleg Steven DeKosky i el doctor coroner del comtat Cyril Wecht, el doctor Omalu publica les seves troballes en Neurocirurgia, que són destituïdes per la NFL.

Al llarg de diversos anys, el doctor Omalu descobreix que tres jugadors addicionals morts de la NFL, Justin Strzelczyk (2004), Terry Long (2005) i Andre Waters (2006), presentaven símptomes molt similars als de Webster. Va convèncer Roger Goodell, comissari recentment nomenat de la NFL, perquè li permeti presentar les seves conclusions davant un comitè de seguretat dels jugadors. Tanmateix, la NFL no el pren seriosament i se li impedeix la reunió del comitè, obligant Bailes a l'antic empleat de la NFL a fer la presentació en lloc del doctor Omalu. Tanmateix, la reunió és una creació, on la NFL afirma que el trauma al cap dels jugadors no té relació amb el futbol, ​​sinó més aviat a causa de lesions passades. Quan abandona la reunió, l'executiu de l'Associació de Jugadors de la NFL, Dave Duerson, s'enfronta enfadat al doctor Omalu i li diu que "torni a Àfrica".

El doctor Omalu està sotmès a una considerable pressió per retrocedir els seus esforços, ja que el futbol és un esport molt estimat a Pittsburgh, ja que ha proporcionat feina i ha permès als homes anar a la universitat. Wecht és sotmès a un processament motivat políticament per càrrecs de corrupció i el doctor Omalu es veu obligat a abandonar Pittsburgh poc després, per no ser deportat o enviat a la presó per acusacions petites com a càstig per emportar la imatge de la NFL. Abans de marxar, demana a la NFL que digui la veritat. La dona del doctor Omalu, Prema, pateix un avortament indegut després de ser seguida al seu cotxe. Els almales es veuen obligats a abandonar la seva casa de somnis fora de Pittsburgh, traslladant-se a Lodi, Califòrnia, on treballa a la oficina de coroner del Comtat de San Joaquin.

Tres anys després, el doctor Omalu és reivindicat quan Duerson es suïcida a causa d'una incapacitat creixent per afrontar el deteriorament de la funció cognitiva. En la seva nota de suïcidi, Duerson reconeix que el doctor Omalu tenia raó i ofereix el seu cervell per a futures investigacions. El doctor Omalu està convidat a assistir a una conferència de NFLPA sobre les afeccions i el CTE. Els informa que alguna vegada va desitjar que no hagués conegut mai Mike Webster, però, al conèixer-lo, té la responsabilitat d’informar als jugadors de la NFL dels veritables riscos que juguen. Diu que no té cap ressentiment per la NFL i els diu que es perdonin i que estiguin en pau. Enmig del creixent escrutini del Congrés, la NFL es veu obligada a prendre més seriosament el tema de la conciliació i, el 2011, els jugadors de la NFL demanden la lliga per no informar-los adequadament del risc de CTE. Al doctor Omalu se li ofereix la feina d’examinador mèdic cap del districte de Columbia, però els crèdits de tancament mostren que Omalu va acabar l’oferta per quedar-se amb la seva família a Lodi, es va naturalitzar com a ciutadà nord-americà el febrer de 2015. Un muntatge final inclou informes. del suïcidi de Junior Seau el 2012 i plets posteriors interposats contra la NFL per milers d’antics jugadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada