Bloc personal,

dimecres, 27 de maig del 2020

Short Cuts (1993)

[861]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Robert Altman
Guió: Raymond Carver, Robert Altman
Actors: Andie MacDowell, Julianne Moore, Tim Robbins

[ Comèdia, drama ] 3h 8min

Sinopsi

IMDb (7,7):
“La vida quotidiana de diversos residents dels barris de Los Angeles.”

Crítica

Curiosa… i molt llarga!

No recordo haver-la vista. Potser sí, però no en tinc record. Em sembla interessantíssima, sobretot amb l’obertura de ment que es tenia durant la dècada de 1990 i que sembla que ara hem anat tant enrera… L’escena en que la parella discuteix amb la figa a l’aire m’ha semblat sublim.

Resum (amb espòilers)

Una flota d’helicòpters ruixats per fer volades i revela a tots els personatges al llarg del trajecte del vol. El doctor Ralph Wyman (Matthew Modine) i la seva dona, Marian (Julianne Moore), es troben amb una altra parella, Stuart (Fred Ward) i Claire Kane (Anne Archer) - una venedora fora de feina i un pallasso de festa respectivament - a Zoe. Concert de violoncel (Lori Singer) de violoncel i fer una cita espontània per al sopar de diumenge.

La germana de Marian, Sherri (Madeleine Stowe), està casada amb el policia genial (Tim Robbins), que inventa històries inversemblants per ocultar la seva aventura amb Betty Weathers (Frances McDormand). Betty està en procés de divorciar-se d’un dels pilots de l’helicòpter, Stormy (Peter Gallagher). La cambrera Doreen Piggot (Lily Tomlin) està casada amb un conductor alcohòlic de limusines, Earl (Tom Waits).

El comentarista de televisió Howard Finnigan (Bruce Davison) viu amb la seva dona, Anne (Andie MacDowell), i el seu fill petit, Casey (Zane Cassidy), al costat de Zoe i la seva mare, la cantant de cabaret Tess (Annie Ross). El seu netejador de piscines és Jerry Kaiser (Chris Penn), la dona de la qual, Lois (Jennifer Jason Leigh), treballa des de casa com a operadora de sexe telefònic, tendint als nens mentre parla d’homes estranys. Jerry i Lois són amics de la filla de Doreen, Honey (Lili Taylor), i del seu marit, Bill (Robert Downey Jr.), que treballa com a maquillista.

El dia abans del vuitè aniversari de Casey, Doreen el colpeja amb el seu cotxe mentre corre a l'escola. Casey apareix bé i rebutja l'oferta de Doreen d'un viatge a casa, ja que és una desconeguda. La seva mare Anne torna a casa d'ordenar el seu pastís d'aniversari per trobar-lo caigut letàrgicament al sofà. El seu pare Howard la convenç perquè l’emporti Casey a l’hospital, on roman inconscient. El forner, Andy Bitkower (Lyle Lovett), truca l'endemà per informar-li que Ann està preparada, però Howard, volent mantenir la línia lliure, acaba ràpidament la conversa. El forner torna a trucar de forma immediata i està disposat a deixar-se penjat. Mentre els finlandesos mantenen la seva vigilància, Bitkower continua cridant i assetjant la parella. L’estranyat pare de Howard, Paul (Jack Lemmon), es presenta a l’hospital i recorda que l’hospitalització de Casey li recorda el dia que Howard va estar en un accident de cotxe de nen. Quan la mare de Howard va anar a casa de la seva germana, la va trobar despullada en presència del seu marit, al qual intentava seduir. Això va comportar l’allunyament entre pare i fill.

Stuart i els seus dos amics, Gordon (Buck Henry) i Vern (Huey Lewis), assetgen a Doreen al comensal abans de sortir al viatge de tres dies. El primer dia, troben el cos d’una jove, submergida a prop d’unes roques. Després d'alguns debats, decideixen lligar-la a les roques, continuar pescant i denunciar el cos quan s'acabin. Quan arriba a casa, Stuart finalment admet a Claire el que havien fet, i li disgusta que poguessin pescar durant dies amb el cos de la dona a prop. El cos és identificat com una dona de 23 anys que va ser violada i assassinada i Claire visita la funerària per culpa.

Stormy visita la casa de Betty mentre ella es troba amb el seu fill Chad (Jarrett Lennon), aparentment per recollir el rellotge de la seva mare, però passa el dia destruint les seves pertinences. Bill i Honey s’entretenen a l’apartament que veuen mentre els seus propietaris estan de vacances fent algunes fotos de Honey en què Bill l’ha maquillada per semblar una brutal pallissa. Gene abandona el gos familiar en un carrer estrany perquè no pot suportar el seu lladruc, però després de diversos dies de les inquiets inquiets dels seus nens, torna al barri i recupera el gos, que va ser recollit per la família de Vern. Els Wymans s’endinsen en un gran argument just abans de la festa del sopar amb els Kanes. Marian admet una aventura. Les dues parelles alleugen l’estrès bevent molt i la festa dura tota la nit.

Un dia, els ulls de Casey comencen a bolcar. L’excitació d’Ann creix, però de la mateixa manera que sembla que es desperta, mor de sobte. Veient-ho i sent atabalat, el pare de Howard, Paul, surt de l'hospital mentre la parella distraient torna a casa i informa a Zoe de la mort de Casey. L’endemà, van a la fleca per avergonyir a Bitkower pel seu abús d’ells. Quan s’assabenta per què mai van agafar el pastís, els demana que es quedin i els doni productes al forn. Zoe, desgastada per l'alcoholisme de la seva mare i el seu aïllament, es suïcida en posar en marxa un motor de cotxe dins del seu garatge; toca el violoncel mentre s’asfixia. Més tard aquell dia, la seva mare descobreix la mort de Zoe i està desconcertada.

Quan Honey recull les imatges del desenvolupador, es barregen amb les de Gordon. Es mostra horroritzat en veure les imatges de Honey, que aparentment és colpejada tan malament, i es mostra horroritzada per les imatges que Gordon va fer del cos submergit durant el seu viatge de pesca. Es van allunyant els uns dels altres, memoritzant els fulls d’autor. Honey i Bill van camí d'un pícnic amb Jerry i Lois. Al parc, Jerry i Bill coneixen dues dones joves que van trobar abans, i Bill ràpidament fa una excusa per separar-se de parella. Quan ell i una de les noies s’allunyen d’en Jerry i l’altra noia, la senten cridar. Es donen la volta per veure a Jerry colpejant-la al cap repetidament amb la seva llauna de cervesa, matant-la, just abans que es produís un gran terratrèmol. Després, l’assassinat de la noia de Jerry es podria atribuir a una roca que cau durant el terratrèmol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada