Bloc personal,

divendres, 22 de maig del 2020

Mercury Rising (1998)

[859]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Harold Becker
Guió: Ryne Douglas Pearson (novel·la), Lawrence Konner
Actors: Bruce Willis, Miko Hughes, Alec Baldwin

[ Acció, crim, drama ] 1h 51min

Sinopsi

IMDb (6,1):
“Els elements ombrívols del NSA apunten a un autista autèntic de nou anys per mort quan és capaç de desxifrar un codi secret més alt.”

Crítica

S’ha devaluat amb el pas dels anys…

Se m’ha fet llarga sobretot al final, en el desenllaç. En el desenvolupament de la història, tot i saber-ne el final i la trama, l’he trobat encara interessant, però al final, m’ha costat empassar-me-la.

Resum (amb espòilers)

Durant la situació d’ostatges d’un robatori bancari, un agent de l’FBI encobert, Art Jeffries (Bruce Willis), intenta negociar sense èxit durant més temps per defugir la situació. El FBI assalta el banc matant als atracadors, però la coberta de Jeffries està bufada, per la qual cosa se li dóna un avorrit treball.

A un nen autista de nou anys autista, Simon Lynch (Miko Hughes), se li dóna un llibre de trencaclosques per a adults pel seu professor i desxifra un número de telèfon en un trencaclosques numèric. Va ser publicat a la revista per dos creadors de codis de l'Agència de Seguretat Nacional, Dean Crandell i Leo Pedranski, per veure si algú el podia desxifrar. El codi, anomenat "Mercuri", és suposadament tan complex que els seus creadors creien que cap ordinador de la Terra no el podia desxifrar. Simon truca el número, i Pedranski i Crandell denuncien la situació al seu cap, tinent de divisió, el tinent coronel Nicholas Kudrow (Alec Baldwin). Es retreu severament a la parella per les seves accions no autoritzades i descriu Simon i les seves habilitats com una amenaça per a la seguretat nacional. Dos assassins, Peter Burrell i Shayes, són desplegats per Kudrow per acabar amb el noi i els seus pares, Martin i Jenny Lynch.

Posant-se com a detectiu de la policia, Burrell entra a la llar de Lynch i disparen sense parar a la mare i al pare de Simon amb una pistola silenciada. No és capaç de trobar el mateix Simon, però, quan investiga a la casa. Al sentir-se acostar-se a les sirenes (Martin va poder trucar al 911 abans de morir), Burrell fa un suïcidi assassinat i és expulsat de la casa per Shayes.

Jeffries és enviat a investigar i troba a Simon en un espai d’arrossegament ocult a l’armari del seu dormitori. Simon és portat a una sala de protecció de l’hospital, on Burrell es planteja com a metge i fa un altre intent sobre la vida de Simon. Simon es salva per l'arribada oportuna de Jeffries, que, en trobar-se amb Burrell i deduir-ne la veritable naturalesa, fuig dels locals amb el noi. Més tard, mentre es troba en un tren, Shayes ataca la parella i és assassinat per Jeffries en autodefensa.

L’NSA, sota la direcció de Kudrow, s’emmarca a Jeffries com a segrestador de Simon. Tot i això, el seu agent Tommy Jordan sap que no ho és. Jeffries presta el cotxe de Jordan i el porta a Simon de tornada a casa seva. Simon torna a trucar al número de telèfon escrit al codi i Jeffries pot parlar amb Crandell i Pedranski. Crandell organitza una reunió mitjançant correu electrònic codificat al edifici de Wrigley. L’endemà al matí, Jeffries va a la reunió, deixant a Simon a cura d’una dona en una cafeteria, Stacey Siebring. Jeffries es troba amb Crandell que li parla sobre "Mercury" i Kudrow, però Crandell és assassinat a trets per Burrell abans que pugui revelar-ho tot.

Jeffries torna a la cafeteria i Stacey diu que ella i Simon s’han fet amics i Simon està d’acord. Jeffries i Simon després marxen, però més tard a mitja nit, Jeffries i Simon van a casa de Stacey, demanant un lloc on allotjar-se. Stacey de mala gana està d’acord però li diu a Jeffries que anava a un viatge de negocis a Des Moines l’endemà al matí.

Mentrestant, Pedranski, després d'haver après el destí de Crandell, també intenta revelar les accions il·legítimes de Kudrow escrivint cartes sobre una màquina d'escriure: una a Jeffries i una còpia de carboni al Comitè de Supervisió del Senat. Però Burrell rastreja Pedranski i també l'assassina i confisca les cartes. Tot i això, l'assassí passa per alt les còpies de carboni, que la seva xicota, analista de la NSA, Emily, porta a l'FBI. Jordan s’ordena discretament perquè ella es reuneixi amb Jeffries per mostrar-los tant el paper de carboni de la carta, que, estant cobert a les empremtes de Pedranski, és una evidència crucial. Després de la reunió, Jeffries li dóna el número de Stacey Jordan en cas d’emergència. Jeffries se’n va a casa de Kudrow durant la seva festa d’aniversari i exigeix ​​que Kudrow anuncie a la TV nacional que el projecte de xifrat de Mercury és un fracàs.

Jordània, sota el suggeriment de Jeffries, ordena que Simon entri al Programa de protecció dels testimonis. Després de la reunió, Jeffries truca a Jordan, que explica que la reunió de Protecció dels Testimonis passarà, tot i que desconeixen que la seva conversa està sent controlada per Kudrow. Quan Jeffries torna i troba Stacey i Simon desapareguts, aprèn de Jordània que no corren cap perill i els trobarà en un punt de recollida, de la mateixa manera que Jordània té l'ordre de dirigir-se al despatx del director de l'FBI. Allà Kudrow intenta que Foma SAC (agent especial a càrrec) Lomax ajudi a encendre les taules a Jeffries mitjançant la seva autoritat i el fet que Jordan va organitzar la protecció dels testimonis amb falses pretensions. Els diu que l’ANS s’està fent càrrec del programa de protecció.

Després de la sortida de Kudrow, Jordan mostra les proves de paper de carboni a Lomax i confirma que les marques d'empremta digital eren de Pedranski, que ara valida plenament les proves contra Kudrow. Jeffries, amb l'ajuda de Jordan i un grup de treballs de l'FBI, posa un parany al punt de trobada. Armat amb una metralladora, Burrell dispara contra la plantilla de l'FBI amb el resultat d'un tiroteig, mentre que Kudrow intenta escapar amb Simon en un helicòpter pre-disposat. Jordan protegeix Stacey de l'incendi de l'assassí. Jeffries salta de la picadora, fent cops a Kudrow, i desarmant-lo quan intenta disparar al noi. Lluiten al terrat, però Simon camina fins a la vora del terrat i aconsegueix la pistola de Kudrow, donant-la a Jeffries que força el cap de la NSA corrompuda. Burrell és empassat i mort per part de fragments de vidre quan les hélices de l’helicòpter es trenquen les finestres del davant. En un esforç per a la darrera rasa, Kudrow va agafar a Simon per llançar-lo fora de l'edifici, però Jeffries va ser disparat a diverses ocasions a la gamma sense punts. Cau a la seva mort, però no abans d’estavellar-se per un sostre de vidre. Jeffries després visita a Simon (ara viu amb pares d'acollida) a la seva escola. Abraça l’agent FBI com a amic de benvinguda, finalment l’ha acceptat com a persona en la qual confia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada