Bloc personal,

dissabte, 9 de maig del 2020

Us (2019)

[847]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Jordan Peele
Guió: Jordan Peele
Actors: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss

[ Terror, misteri, thriller ] 1h 56min

Sinopsi

IMDb (6,9):
“Les vacances serenes de la família a la platja es converteixen en el caos quan apareixen els seus doppelgängers i comencen a terroritzar-los.”

Crítica

M’ha agradat moltíssim…

Podria semblar la típica pel·lícula de terror, però a mi em sembla que va més enllà i de típica, res de res. M’estranya la “mala” valoració a IMDb…

Resum (amb espòilers)

L’any 1986, una jove anomenada Adelaida se’n va de vacances amb els seus pares a Santa Cruz. A la platja, es desvia i entra a una sala de funcions, on es troba amb un doppelgänger de si mateixa a la sala dels miralls.

En l'actualitat, l'Adelaida, ara adult, està embruixat pels records de la trobada. Va de vacances amb el seu marit, Gabe Wilson, i els seus fills, Zora i Jason. Es mostra apassionada del viatge, però Gabe, desitjosa d’impressionar als seus rics amics Josh i Kitty Tyler, esborra els seus mals. A la platja, Jason veu a un home dempeus amb els braços estrets, la sang que li brollava d’una mà.

Aquella nit, una família de quatre vestits de vermell apareix a la calçada de Wilsons. Van entrar a la casa i els ataquen. Els intrusos resulten ser els doppelgängers dels Wilsons. Inclouen a Plutó (el doble de Jason que es comporta semblant a un gos salvatge, grinyolant a tots els quatre patins), Umbrae (el doble de Zora, que té constantment un somriure sàdic), Abraham (el doble de Gabe que només pot gemegar sense sentit), i són dirigits per Red (Adelaide el doble que parla d’una manera desenfadada i atrotinada). L’únic que pot parlar, Red explica que els doppelgängers s’anomenen Tethered, que comparteixen ànima amb els seus homòlegs i que han arribat a “desenterrar-se”. Els explica la història d'una noia estimada i feliç mentre la seva "ombra" roman en la foscor, patint.

La família està separada pels seus doppelgängers: Red fa que Adelaide es emmanilli a taula; Zora és perseguida per la seva doble, Umbrae; Abraham persegueix a Gabe; Jason és enviat a "jugar" amb Plutó. Zora s'evadeix d'Umbrae i Gabe mata a Abraham, mentre que Jason descobreix que Plutó emmiralla les seves accions i el tanca a l'armari. Els crits de Plutó atrauen el vermell i permeten que Adelaida es deslliuixi. La família es reagrupa i s’escapa al seu vaixell.

Mentrestant, la família Tyler és assassinada pels seus Tethered. Els Wilsons arriben i es veuen obligats a matar els dobles dels Tylers. Engeguen la notícia per veure que els Tethers han estat assassinant els seus homòlegs a tot el país. Quan Zora allunya la família al cotxe dels Tylers, Umbrae ataca, però és llançat del cotxe i assassinat.

Al passeig marítim de la Santa Creu, els Wilsons troben la carretera bloquejada pel seu propi cotxe, que ha estat incendiat. Plutó va establir una trampa per als Wilsons, que es va col·locar sobre una pista de gasolina amb un partit. Jason, recordant que Plutó el imita, fa que Plutó entri al foc. El vermell segresta Jason. Mentre Gabe es recupera de les seves ferides amb Zora, Adelaida torna a la sala de funcions i troba un túnel secret a la sala dels miralls. Es dirigeix ​​a una instal·lació subterrània atropellada pels conills, on es troba amb la Roja.

Red explica que els Tethered són clons, creats pel govern per controlar els seus homòlegs a la superfície. Quan l'experiment fracassà, els Tethers van ser abandonats sota terra durant generacions, copiant sense consciència les accions dels seus homòlegs fins que Red els organitzés per escapar i venjar-se. Red i Adelaide lluiten, amb Red contrarestant tots els atacs d'Adelaida. A mesura que Red es dirigeix ​​cap a una punyalada final, Adelaide empenta Red amb un pòquer de la llar de foc i l'estranya a la mort, abans de rescatar a Jason d'un armari.

Adelaida condueix la família a l’ambulància i recorda la nit que va conèixer a Roja a la sala dels miralls. El doppelgänger va sufocar a Adelaida inconscient, la va encadenar al metro i va prendre secretament el lloc d'Adelaida al món de dalt. Adelaida comparteix una mirada amb Jason que sembla conèixer el seu secret fosc. A través dels turons, els doppelgangers s’uneixen a les mans per formar una cadena humana massiva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada