Bloc personal,

divendres, 1 de maig del 2020

The Lighthouse (2019)

[843]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Robert Eggers
Guió: Robert Eggers, Max Eggers
Actors: Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman

[ Drama, fantasia, terror ] 1h 49min

Sinopsi

IMDb (7,6):
“Dos vigilants de far intenten mantenir la seva salut mental mentre viuen en una remota i misteriosa illa de Nova Anglaterra a la dècada de 1890.”

Crítica

Mira… “no tengo el coño pa’ ruidos” ara mateix…

Em sembla una pel·lícula boníssima –segurament es podria considerar una obra mestra–, però ara mateix tenia altres coses al cap que no podia concentrar-me en veure-la en condicions. L’haig de tornar a veure més endavant amb calma i tranquil·litat.

Resum (amb espòilers)

A la darreria del segle XIX, Ephraim Winslow (Robert Pattinson) fa quatre setmanes a la feina de contracte com una metxa en una illa aïllada de la costa de Nova Anglaterra, sota la supervisió d'un irritable home gran anomenat Thomas Wake (Willem Dafoe). El primer dia, Winslow va notar un forat a la seva bressol i va trobar un petit cargol d'una sirena dins de la mateixa i embolicant-lo a la jaqueta. Winslow observa que Wake pujava a la sala de fanal del far de nit i es despullava. Winslow comença a experimentar visions i somnis de tentacles gegants al far, troncs surant a l’aigua i imatges llunyanes d’una sirena.

Al llarg de la seva estada, Wake exigeix ​​a Winslow que ocupi els treballs més tributaris: proveint la llum, transportant pesats contenidors de querosè i eliminant els pots de cambra dels dos homes, tot i que es negava a deixar-lo entrar a la sala de la llanterna. A mesura que avancen les setmanes, Winslow es troba repetidament amb una gavina agressiva d’un ull. Wake adverteix a Winslow que és mala sort matar una gavina, ja que és supersticiós que siguin marins reencarnats. Les setmanes continuen i Winslow es masturba fins a la gota de ras i continua veient a Wake nu. Una nit al sopar, els dos es coneixen i discuteixen l'anterior merda de Wake, que Wake diu que va morir poc després de perdre el seny. Winslow revela que abans treballava al Canadà com a fuster, però va decidir canviar de professió.

El dia abans que Winslow tingués previst sortir, s'adona que la bomba d'aigua allibera aigua sagnant i investiga. Va comprovar la cisterna per veure que una gavina moribunda sura al seu interior. La gavina d’un sol ull vola cap avall i ataca a Winslow, que l’agafa i la mata. Poc després, els vents canvien de direcció i una tempesta va colpejar l’illa aquella nit. L’endemà al matí, el ferri de socors no arriba i Winslow veu un cos rentat a la costa. S’acosta i s’adona que es tracta d’una sirena, que li desperta i li plora. Es dirigeix ​​de nou a la cabana, on Wake li informa que les seves racions eren espatllades per la tempesta. Winslow pregunta sobre el ferri, però Wake insisteix que les setmanes, de fet, han passat des que havia d’arribar. Excaven una caixa que se suposa que conté racions addicionals, però només troben alcohol.

Passen més dies, la tempesta continua i els dos homes s’apropen mentre es mantenen adversaris. Winslow té visions d'una trampa de llagosta que conté el cap trencat i mig cegat de la metxa anterior de Wake. Una nit, Winslow li diu a Wake que el seu nom real és Thomas Howard i que va assumir la identitat d'Ephraim Winslow, el seu capatàs que va morir en un accident Howard va deixar de detenir-se. Wake acusa a Howard de "vessar els seus fesols" i Howard intenta marxar en un dory, però Wake ho destrueix amb una destral. Wake persegueix Howard cap a la cabana, però a dins, Wake afirma que va ser Howard qui el va atacar. Sense deixar alcohol, els dos comencen a barrejar esperits amb trementina i mel, i la tempesta es torna tan poderosa que les onades s'estavellen per les finestres de la casa.

L'endemà al matí, Howard troba el llibre de registre de Wake, en què Wake ha escrit un informe crític sobre el rendiment de Howard i li recomanava ser saquejat sense pagar. Howard s'enfronta a Wake, i Wake crida a Howard un mentider. Howard demana que se li mostri la llum a la sala de la llanterna. Howard i Howard l'ataquen a ell. En Howard veu visions de la sirena, Wake com un monstre marí, i el veritable Winslow, Howard es va imposar a Wake. Howard es llança a Wake i l'enterra viu mentre maleeix Howard a un "destí Prometeu". Howard agafa les claus i es prepara per pujar a la sala de la llanterna, però en Wake apareix i el colpeja amb la destral. Howard desarma a Wake i el mata abans de pujar al far. S’acosta a la lent de Fresnel i s’atura i s’obre a ell. Howard mira cap a l’interior mirallat en èxtasi i s’entra, deixant crits distorsionats mentre la llum s’encén abans de relliscar, trencar-se la cama i caure pels esglaons. Un Howard encara viu és vist estirat nu a les roques i li falta un ull mentre diverses gavines picotegen a les seves entranyes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada