Bloc personal,

dilluns, 6 d’agost del 2018

The General (1926)

[629]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Clyde Bruckman, Buster Keaton
Guió: Buster Keaton, Clyde Bruckman
Actors: Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender

[ Acció, aventura, comèdia ] 1h 7min

Sinopsi

IMDb (8,2):
“Quan els espies de la Unió roben l’estimada locomotora d’un maquinista de tren, els persegueix completament sol a través de les línies enemigues.”

Crítica

Una obra mestra de la coordinació.

Amb això de les pel·lícules antigues hi ha una gran disparitat de versions pel tema dels restaurats. Aquesta mateixa està “anunciada” una durada d’una hora i set minuts, però la versió que jo he vist durava gairebé una hora i vint minuts, i sé que hi ha una versió de gairebé dures hores. En qualsevol cas, la versió que he vist era de gran qualitat, amb música sincronitzada i viratge a colors sèpies o blaus del blanc i negre depenent de l’escena.

Intento imaginar-me el rodatge d’aquesta pel·lícula i m’explota el cap. Trens a vapor en moviment en dues vies simultàniament (una pel subjecte de l’escena i una altra per la càmera), tirar trens per ponts sense maquetes ni miniatures, milers d’extres perfectament coordinats en escenes que duren segons de no res, assajos mil i un de malabarismes fins trobar la presa bona. És difícil veure avui en dia una pel·lícula d’aquest tipus, perquè, fins i tot les de gran producció, ja es plantejen de manera diferent.

També m’ha sobtat que els bons de la pel·lícula són els perdedors d’una guerra, com ho són, en aquest cas, l’exèrcit del sud en la guerra civil nord-americana i els “dolents” els guanyadors, els del nord. En tot cas no és gens habitual.

Resum (amb espòilers)

El maquinista del tren de ferrocarril de la costa atlàntica occidental Johnnie Gray es troba a Marietta, Geòrgia, per veure un dels dos amors de la seva vida, la seva promesa Annabelle Lee, l’altra la seva locomotora, The General, quan la guerra civil nord-americana esclata. Es presenta per estar en primera fila per ingressar a l’exèrcit confederat, però és rebutjat perquè és massa valuós en el seu treball actual; per desgràcia, a Johnnie no se li explica aquest motiu i és expulsat per la força. En sortir, es troba amb el pare i el germà d’Annabelle, que li demanen que s’uneixin a ells, però, lamentablement, se’n va, donant-los la impressió que no vol reclutar-se. Annabelle informa fredament a Johnnie que no li tornarà a parlar fins que vesteixi d’uniforme.

Passa un any i Annabelle rep notícies que el seu pare ha estat ferit. Viatja cap al nord amb la companyia de ferrocarril amb The General tirant el tren per veure’l, però encara no vol res a veure amb Johnnie. Quan el tren fa una parada, els passatgers s’aturen per menjar ràpidament. Tal com estava previst, els espies de la Unió, liderats pel Capità Anderson, aprofiten l’oportunitat per robar el tren. L’objectiu d’Anderson és cremar tots els ponts ferroviaris que passa, evitant així el reforçament i el subministrament de l’exèrcit confederat a l’exèrcit de la Unió General Parker. Annabelle es converteix en una presonera involuntària dels assaltants.

Johnnie comença la persecució, primer a peu, després en bicicleta i finalment en carretó sobre vies, abans d’arribar a una estació de Chattanooga. Alerta allà el destacament de l’exèrcit, que dirigeix ​​un altre tren per perseguir-ho, amb Johnnie conduint la locomotora Texas. No obstant això, els vagons no estan enganxat a la locomotora i les tropes queden enrere. Quan Johnnie s’adona que està sol és massa tard per tornar.

Els agents de la Unió intenten una varietat de mètodes per sacsejar al perseguidor perseguit (convençut que està acompanyat per soldats confederats), incloent el desenganxament del seu cotxe final i deixar anar vigues de fusta del ferrocarril a les vies. A mesura que el duel insòlit continua cap al nord, l’exèrcit confederat de Tennessee ha de retirar-se i l’exèrcit nord avança. Johnnie finalment nota que està envoltat de soldats de la Unió i els segrestadors veuen que Johnnie està sol. Johnnie deté la Texas i corre al bosc per amagar-se.

A la nit, Johnnie s’enfonsa sobre el campament nord. Amb fam, puja per una finestra per robar menjar, però s’amaga sota la taula quan entren a alguns oficials. Ell escolta el seu pla per un atac sorpresa i que el pont del riu Rock és essencial per als seus trens de subministrament per donar suport a l’atac. Aleshores veu a Annabelle segrestada; és portada a una habitació sota custòdia mentre decideixen què fer amb ella. Johnnie aconsegueix eliminar als dos guàrdies i deixa Annabelle lliure. Escapen al bosc sota una abundant pluja en plena tempesta de llamps i trons.

L’endemà, Johnnie i Annabelle es troben a prop d’una estació de ferrocarril, on s’organitzen soldats i equips de la Unió per a l’atac. En veure The General, Johnnie planteja un pla per advertir al sud. Després d’amagar Annabelle en un sac dintre de The General, Johnnie torna a la locomotora. Dos trens de la Unió, inclòs el Texas, persegueixen la parella, mentre que l’atac de la Unió és immediatament llançat. En una reversió de la primera persecució, Johnnie ara ha de defensar-se dels seus perseguidors. Finalment, comencen a cremar el pont del riu per tallar els seus perseguidors i la important línia de subministrament de la Unió.

Arribant a les línies confederades, Johnnie adverteix al comandant local de l’atac imminent. Les forces confederades es precipiten per defensar el pont. Mentrestant, Annabelle es reuneix amb el seu pare convalescente. El Texas intenta passar el pont en flames, però col·lapse (en el que més tard seria reconegut com el truc més car de l’era del cinema mud). Els soldats de la Unió intenten creuar el riu, però el foc confederat els torna enrere.

Després, Johnnie torna a la seva locomotora per trobar-se amb l’oficial de la Unió que havia abandonat abans per escapar en el moment que recupera la consciència. Pren el presoner oficial i el porta al general deixant la locomotora amb ell. Com a recompensa per la seva valentia, se l’allista com a tinent i li dona l’espasa de l’oficial capturat.

Tornant a The General amb Annabelle, tracta de besar la seva noia però ha de tornar les salutacions de les tropes passejant. Johnnie finalment usa la seva mà esquerra per abraçar a Annabelle mentre utilitza la dreta per saludar cegament als soldats que passen mentre la besa quan finalment la pantalla es fon a negre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada