Bloc personal,

dissabte, 4 d’agost del 2018

Jason and the Argonauts (1963)

[628]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Don Chaffey
Guió: Jan Read, Beverley Cross
Actors: Todd Armstrong, Nancy Kovack, Gary Raymond

[ Aventura, familiar, fantasia ] 1h 44min

Sinopsi

IMDb (7,4):
“El llegendari heroi grec lidera un equip d’intrèpids aventurers en una perillosa lluita pel llegendari velló d’or.”

Crítica

De sempre ha despertat la meva imaginació…

La veritat és que la pel·lícula no val tant la pena, però per més vegades que l’he vista, sempre ha despertat la meva imaginació independentment de l’edat que he tingut en el moment de veure-la. Certament els efectes especials són, fins a cert punt, “de risa”, però mira… a mi m’agraden.

Resum (amb espòilers)

Pelias, mal interpretant la profecia que li va ser lliurada pel déu Zeus, usurpa el tron ​​de Tesalia, matant al rei Aristó i la major part de la seva família. El déu Hermes, disfressat com a adepte de Pelias, retira el seu exèrcit el temps suficient perquè el nounat Jàson s’allunyi d’un dels soldats d’Aristo. Pelies mata a una de les filles del rei, Briseis, quan busca el santuari al temple de la deessa Hera. Per haver profanat el seu temple amb un assassinat, Hera, enutjada, es converteix en la protectora de Jàson. Ella adverteix a Pelia de tenir cura “d’un home que porta una sandàlia”.

Vint anys més tard, Jàson salva a Pelias d’ofegar-se (orquestrat per Hera), però perd la seva sandàlia al riu; Pelies el reconeix de la profecia. Aprenent que Jàson té la intenció de trobar el llegendari velló d’or, l’encoratja, esperant que Jàson sigui assassinat en l’intent.

Jàson és portat a l’Olimp per parlar amb Zeus i Hera. Hera li diu que Zeus ha decretat que només li pot demanar ajuda cinc vegades. Ella la dirigeix ​​a buscar el velló a la terra de Colchis. Zeus ofereix la seva ajuda directa, però Jàson declara que pot organitzar el viatge, construir un vaixell i recollir una tripulació dels homes més valents de tota Grècia.

Homes d’arreu de Grècia competeixen per l’honor. Com que el seu vaixell és anomenat Argo en honor del seu constructor, Argus, la tripulació es anomenada els argonautes. Entre ells es troben Hèrcules, Hylas i Acastus, fill de Pelias, enviats pel seu pare per sabotejar el viatge.

Hera guia a Jàson a l’illa de bronze, però l’avisa que no podrà agafar res més que provisions. No obstant això, Hèrcules roba un agulla d’or de la mida d’una javelina d’un edifici on hi ha un tresor, decorat per una gegantina estàtua de Talos, que cobra vida i ataca els argonautes. Jàson torna a dirigir-se a Hera, que li diu que obri un gran tap al taló de Talos, per alliberar el líquid de bronze del gegant. Talos cau al terra, aixafant a Hylas, amagant el seu cos. Hèrcules es nega a marxar fins que s’assabenta de la destinació del seu amic. Els altres argonautes es neguen a abandonar Hèrcules, així que Jàson crida a Hera de nou. Ella els informa que Hylas està mort i que Hèrcules no continuarà amb ells.

Els argonautes arriben a l’abast del rei Phineus, que ha estat encegat i és atormentat per dues hrpies per les seves transgressions contra els déus. A canvi del seu consell sobre com arribar a Colchis, els argonautes fan que les harpies siguin inofensives atrapant-les, de manera que Phineus els diu que naveguin entre les roques Clashing, que destrueixen qualsevol vaixell al canal estret i li dona a Jàson un amulet. Arribant a les roques Clashing, els argonautes són testimonis d’un altre vaixell que pateix aquest destí. Quan l’Argo intenta seguir, el vaixell apareix condemnat. Jàson llança l’amulet de Phineus a l’aigua i el déu del mar Tritó s’aixeca i sosté les roques de manera que l’Argo pugui passar. Els argonautes rescaten a un supervivent de l’altre vaixell, Medea, gran sacerdotessa de Colchis.

Desafiant l’autoritat de Jàson, Acastus es bat en un duel. Desarmat, l’Acastus salta cap al mar i desapareix. Jàson i els seus homes aterren a Colchis i accepten una invitació del rei Aeëtes a una festa. Sense saber-ne res més, Acastus ha sobreviscut i ha advertit a Aeëtes de la recerca de Jàson pel seu preuat velló d’or. Aeëtes té als incaus Argonautes empresonats, però Medea, enamorant-se de Jàson, l’ajuda a ell i als seus homes a escapar-se.

Mentrestant, Acastus intenta robar el velló, però és assassinat pel seu guardià, l’Hydra. Jàson pot matar a la bèstia i recuperar el do dels déus. Aeëtes, en la persecució, sembra les dents d’Hydra mentre pregava a la deessa Hécate, produint una banda de guerrers esquelètics. Jàson, juntament amb Phalerus i Castor, mantenen els esquelets mentre Medea i Argus escapen cap a l’Argo amb el vellocí. Després d’una batalla perllongada en la qual els seus companys són assassinats, Jàson s’escapa saltant al mar i ell, Medea i els argonautes supervivents comencen el viatge a casa de Thessaly. A Olympus, Zeus li diu a Hera que tornarà a cridar a Jàson.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada