Bloc personal,

diumenge, 2 de setembre del 2018

Morgan (2016)

[639]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Luke Scott
Guió: Seth W. Owen
Actors: Kate Mara, Anya Taylor-Joy, Rose Leslie

[ Acció, terror, ciència ficció ] 1h 32min

Sinopsi

IMDb (5,8):
“La consultora d’una gestora de riscos corporatius ha de decidir si cal renunciar o no a un ésser humanoide creat artificialment.”

Crítica

Llàstima del “final inesperat”… previsible!

Una pel·lícula clarament infravalorada que, tot i tenir un final “que se’l veia venir” està bastant millor que el que diu la puntuació a IMDb. El que no comparteixo pas és la classificació de “terror”… ciència ficció òbviament i, en un moment donat, una mica d’acció, però tampoc cap cosa de l’altre món. En cap cas terror! Ara que hi penso, potser és una mica massa simple, massa senzilla. Hagués pogut estar una bon thriller de ciència ficció, però al ser tant lineal, perd la gràcia.

Els crítics qüestionen la seva similitud amb Ex Machina (2015) per guió i per dates d’estrena. Que tampoc és que en tingui el record d’una “gran pel·lícula”, tot i que, sembla, s’està mitificant.

Resum (amb espòilers)

Lee Weathers és una “especialista en gestió de riscos” per a l’empresa d’enginyers genètics SynSect. Arriba a un lloc rural que acull el projecte L-9, un ésser artificial amb l’ADN sintètic incorporat amb nanotecnologia anomenat Morgan. L’“organisme biològic híbrid amb capacitat per a la presa de decisions autònomes i respostes emocionals sofisticades” és més intel·ligent que l’ésser humà i madura ràpidament, caminant i parlant en un mes, amb un físicament d’adolescent, tot i tenir només cinc anys.

La freda i precísa Weathers, que insisteix a anomenar a Morgan una “cosa” i no un “ella”, està en el lloc per avaluar el projecte després que un psicòleg valori Morgan, doncs Morgan va utilitzar un llapis per apunyalar a la doctora Kathy Grieff a l’ull. Durant el sopar amb l’equip de vuit científics, Weathers (que parla xinès) i els líders del projecte, la Dra. Lui Cheng i el Dr. Simon Ziegler debaten un incident a Hèlsinki que involucra a Cheng en el qual 21 investigadors de SynSect van morir en una hora per “prototips cruels”.

Lee aprèn que Morgan va atacar a Grieff quan li van prohibir deixar la seva habitació, una cel·la de vidre, després de matar un cérvol empalat en un arbre caigut mentre era fora. Els científics han vist crèixer Morgan des del naixement després de dos intents fallits i la majoria la consideren la seva filla; Grieff defensa a Morgan a Weathers malgrat la seva lesió i la Dra. Amy Menser vol reprendre les sortides a l’exterior. Aquesta últim li promet a Morgan que la portarà a un llac proper que descriu com meravellós; el terapeuta conductista entén que Morgan és, malgrat el seu intel·lecte, aparença física i habilitats, emocionalment infantil. Tot i que Morgan considera que Cheng és la seva “mare”, la científica és pessimista sobre el projecte; ella va decidir acabar amb les sortides perquè és cruel exposar a Morgan a un món que no es pot permetre entrar.

Quan arriba el psicòleg Dr. Alan Shapiro, l’expert en intel·ligència artificial provoca emocionalment a Morgan com a part de la seva avaluació i ella el mata. Weathers tranquil·litza a Morgan després d’un breu escapada, decideix que és massa impredictible i ha de ser eliminada. Els científics es neguen a matar a Morgan; abans que Weathers pugui fer-ho, la injecten amb sedants i la tanquen a la cel·la on Morgan ha estat detinguda. Els científics planegen escapar amb Morgan, però després de despertar, mata a la majoria d’ells, mentre que Ziegler se suïcida.

A la casa dels científics, Cheng grava en vídeo una disculpa pel fracàs del projecte. Els científics van intentar que Morgan “fos més humana” que els intents anteriors perquè pogués superar el seu disseny com a arma de combat, però es van trobar que el resultat era més difícil de controlar. Morgan arriba i, després de conversar amb la seva “mare” en xinès, l’ofega. Weathers escapa de la cel·la i lluita breument a Morgan, capaç d’igualar-la. Morgan fuig amb l’aterroritzada Menser, l’única científica que ha estat un veritable amiga amb ella.

Wheathers i el nutricionista Skip Vronsky segueixen la parella. Aquest últim dedueix que Morgan ha obligat a Menser a portar-la al llac. Ella i Weathers lluiten de nou, aparentment igualades en força i velocitat. Morgan colpeja a Weathers, que està empalada a la branca d’un arbre caigut. Morgan fuig una altra vegada, però Weathers finalment l’agafa i la mata. Dispara a Menser i Vronsky per eliminar els testimonis.

El superior de Weathers a SynSect i un altre executiu discuteixen l’incident. Ells decideixen que ha quedat demostrat que el projecte L-4 de Lee-Weathers, primer de la companyia, és superior com a arma híbrida humana “perfecta” i menys emotiva. En un altre lloc, Weathers fa el mateix gest amb les seves mans com Morgan quan deia que se sentia viva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada