Bloc personal,

divendres, 5 de juliol del 2019

The Golem (2018)

[733]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Doron Paz, Yoav Paz
Guió: Ariel Cohens
Actors: Hani Furstenberg, Ishai Golan, Brynie Furstenberg

[ Terror ] 1h 35min

Sinopsi

IMDb (5,9):
“Durant una epidèmia de peste negra, una dona crient ha de salvar la seva comunitat jueva d’invasors estrangers, però l’entitat que evoca per protegir-los és un mal molt més gran.”

Crítica

Sense ser cap cosa de l’altre món, a mi m’ha agradat força…

La trobo ben feta i interessant. Tot i que, no ens enganyem, és justeta, en cap moment es pot dir que t’avorreixis. Està ben explicada, ben construïda i ben desenvolupada. Potser li falta un clímax més alt.

El pòster, en canvi, mostra una èpica que en la pel·lícula no arriba a passar, almenys amb aquesta intensitat. Si esperes que passi això, te’n portaràs una gran decepció.

Resum (amb espòilers)

Una comunitat jueva aïllada prepara el casament d’una noia que està secretament prenyada. Aquest aïllament l’ha salvat d’una epidèmia de pesta negra que està arrasant els poblats de la vora. Un home poderós i supersticiós els dona la culpa de la pesta en veure la seva filla moribunda. Es presenta al casament i d’un cop de puny a la panxa de la noia que s’acaba de casar, la fa avortar. De pas, mata d’un tret al cap un dels joves del poblat. Per no seguir matant, demana que facin un conjur. El rabí els diu que no hi ha conjur que valgui, ells només resen a Déu. Una remeiera s’ofereix a curar-la. Mentrestant tenen el poble segrestat.

El fill del rabí està casat amb una dona amb la que han perdut el seu fill de 10 anys i demana al rabí que, davant l’opressió dels invasors, invoquin el Golem per salvar-los. Ningú li fa cas, però ella entra al temple, roba les sagrades escriptures i invoca el Golem construint-lo a partir de fang i posant-li un paper a la boca amb el conjur.

El Golem que apareix ho fa en forma de nen de 10 anys tal i com ella imagina seria el seu fill. Mica en mica va descobrint el seu poder i, en un moment de tensió que la gent del poblat prova de revoltar-se contra els assetjadors, exposa realment el poder de matar-los a tots. En un últim moment, però, l’atura.

Mentrestant el fill del rabí, veient la maldat del Golem, vol destruir-lo i invoca al rabí i tots els homes sants per tornar-lo a la Terra abans que faci més mal. Justament en el moment que l’home que els havia assetjat ha perdut la seva filla i, tal i com va prometre, es dedica a cremar el poblat. El Golem acosegueix fugir del rabí i comença a matar a tort i dret, els d’un cantó i els de l’altra. Quan ja tot és foc i destrucció, la dona, veient que el Golem no és la solució, l’abraça i, fent-li un petó a la boca, aprofita per treure-li el conjur que hi té amagat i es desfà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada