Bloc personal,

dimarts, 20 d’octubre del 2020

The Da Vinci Code (2006)

[936]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Ron Howard
Guió: Akiva Goldsman, Dan Brown (novel·la)
Actors: Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno

[ Misteri, thriller ] 2h 29min

Sinopsi

IMDb (6,6):
“Un assassinat a l'interior del Louvre i pistes de les pintures de Da Vinci condueixen al descobriment d'un misteri religiós protegit per una societat secreta durant dos mil anys, que podria sacsejar les bases del cristianisme.”

Crítica

Aquesta encara aguanta una mica…

La veritat és que, després de llegir en el seu moment la novel·la, al veure-la en el cinema, em va semblar molt millor del que m’ha semblat que ara. O sigui, bastant mediocre, però amb un mínim d’interés.

Resum (amb espòilers)

Jacques Saunière, comissari del Louvre, és perseguit a través de la Gran Galeria per un monjo catòlic albí anomenat Silas, que exigeix ​​la ubicació de la "clau de volta" del Priorat per trobar i destruir el Sant Grial. Saunière li dóna un fals avantatge i és assassinat. La policia troba el seu cos posat com l'home vitruvià de Da Vinci. El capità de la policia, Bezu Fache, fa que el seu lloctinent, Jérôme Collet, convoqui el simbolista nord-americà Robert Langdon, que es troba a París per fer una conferència sobre la interpretació dels símbols, per examinar el cos de Saunière.

A Langdon se li mostra el cos i un missatge secret, només llegible per blacklight. Conté una seqüència de Fibonacci fora d’ordre. Sophie Neveu, un criptògraf policial i néta de Saunière, explica a Langdon que Fache li va plantar un rastrejador després de trobar les paraules "P.S. Find Robert Langdon" al final del missatge secret de Saunière. Fache creu que Langdon va assassinar Saunière. Sophie llença el rastrejador, distret a la policia mentre es colen pel Louvre, trobant més pistes a les obres de Leonardo da Vinci. Langdon dedueix que Saunière era el gran mestre del Priorat de Sion.

Silas treballa per a una persona anònima anomenada "el Mestre", juntament amb membres de l'Opus Dei, dirigits pel bisbe Aringarosa. Langdon i Sophie viatgen al Banc Dipòsit de Zuric i accedeixen a la caixa forta de Saunière mitjançant la seqüència de Fibonacci. A l’interior hi ha un cryptex, un recipient cilíndric que conté un missatge sobre papir. Només es pot obrir sense destruir el contingut girant els dials per lletrejar una paraula de codi. Quan arriba la policia, el gerent del banc, Andre Vernet, ajuda Langdon i Sophie a fugir, i després intenta robar el cryptex i assassinar-los. Langdon i Sophie escapen amb el cryptex.

Visiten l’amic de Langdon, Sir Leigh Teabing, expert en el Sant Grial. Teabing afirma que el Grial no és una tassa, sinó Maria Magdalena. Diu que no era una prostituta, sinó l’esposa de Jesucrist. Teabing argumenta que Maria estava embarassada durant la seva crucifixió, i que el Priorat es va formar per protegir els seus descendents. L’Opus Dei ha intentat destruir el Grial per preservar la credibilitat del Vaticà. Més tard, Silas irromp a la casa de Teabing, però Teabing, que utilitza crosses, en fa servir una per desactivar-lo. El grup escapa a Londres mitjançant l'avió privat de Teabing, juntament amb el seu majordom, Remy Jean. La seva mala interpretació de la pista que va caure del cryptex els condueix a l’església del Temple, on no troben res. Remy, que diu ser el mestre, allibera Silas. Remy pren a Teabing com a ostatge, abocant-lo al maleter del cotxe i portant a Silas a amagar-se a una caixa forta de l'Opus Dei. Teabing, que es revela com el mestre, més endavant enverina Remy i envia la policia després de Silas. La policia dispara a Silas després de ferir accidentalment Aringarosa, que és detingut ràpidament per Fache, que es molesta de ser utilitzat per caçar Langdon.

Teabing, que vol enderrocar l’Església per segles de persecució i engany, s’enfronta a Langdon i Sophie. Ara, entenent el veritable significat que hi ha darrere de la pista per desbloquejar el cryptex, el trio va a l'abadia de Westminster a la tomba d'Isaac Newton, un antic gran mestre del Priorat. Teabing exigeix ​​que la parella obri el cryptex. Langdon ho intenta i sembla que falla abans de llançar sobtadament el cryptex a l'aire. El cafè s’hi submergeix, l’atrapa, però el flascó es trenca i es creu que el papir està destruït. La policia arriba per detenir Teabing, que s'adona que Langdon deu haver resolt el codi del cryptex i retirat el papir abans de llançar-lo. Es revela que el codi és "APPLE", després del mite apòcrif de la poma que va portar Newton a descobrir la seva llei de la gravitació universal. La pista dins del cryptex, que explica que el Grial s'amaga "sota la rosa", condueix Langdon i Sophie a la capella Rosslyn a Escòcia.

A l’interior de la capella, descobreixen una habitació secreta on s’ha retirat la tomba de Magdalena. Langdon, després d’escorcollar documents, s’adona que la família de Sophie va morir en un accident de cotxe, que Saunière no era el seu avi, sinó el seu protector, i que és l’última descendent de Jesucrist. Els dos són rebuts per diversos membres del Priorat, inclosa l'àvia de Sophie, que promet protegir-la. Langdon i Sophie es separen, la primera tornant a París. Mentre s’afaita, es talla a si mateix i té una epifania quan la sang es corba per l’aigüera, recordant-li la Rose Line. En adonar-se del veritable significat de la pista del cryptex, segueix la línia fins al Louvre, concloent que el Sant Grial està amagat sota la Pyramide Inversée. Langdon s’agenolla a sobre i es veu el sarcòfag de Maria Magdalena en una cambra secreta subterrània.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada