Bloc personal,

dilluns, 5 d’octubre del 2020

The Witches (1990)

[933]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Nicolas Roeg
Guió: Roald Dahl (novel·la), Allan Scott
Actors: Anjelica Huston, Mai Zetterling, Jasen Fisher

[ Aventura, comèdia, familiar ] 1h 31min

Sinopsi

IMDb (6,8):
“Un noi jove s’ensopega amb una convenció de bruixes i els ha d’aturar, fins i tot després de convertir-lo en ratolí.”

Crítica

Encara aguanta…

Entenent que és per nens i, donant per fet que ja l’havia vista, però no en tinc records nítids, està força bé.

Resum (amb espòilers)

Durant unes vacances amb la seva àvia Helga a Noruega, el noi americà de vuit anys, Luke Eveshim, és advertit de les bruixes, dimonis femenines amb un odi il·limitat cap als nens i que utilitzen diversos mètodes per destruir-les o transformar-les. Helga li explica a Luke com explicar-li a una bruixa d'una dona normal: les bruixes reals tenen urpes en comptes d'ungles que amaguen amb guants, són calves que amaguen amb perruques que els donen erupcions, tenen els peus quadrats sense dits dels peus que amaguen porten sabates simples, tenen un escop blau que utilitzen per a la tinta, tenen un to violeta a les pupil·les i tenen grans fosses nasals que fan servir per ensumar els nens; a una bruixa, els nens fan pudor a les deposicions del gos. Helga diu que la seva amiga de la infància, Erica, va ser víctima d'una bruixa i que va ser maleïda per passar la resta de la seva vida atrapada dins d'un quadre, envellint gradualment fins a desaparèixer finalment uns anys abans.

Després de la mort dels pares de Luke en un accident de trànsit, Helga es converteix en el tutor legal de Luke i es traslladen a Anglaterra. Mentre està a fora, una dona se li acosta a Luke, que ràpidament s’adona que és una bruixa i s’escapa. El novè aniversari de Luke, Helga cau malalt de diabetis. El seu metge els aconsella que passin l’estiu al costat del mar.

Al seu hotel de la platja, Luke coneix i es fa amic d’un noi glotó però simpàtic, Bruno Jenkins. Luke es posa en el costat dolent del gerent de l’hotel, el senyor Stringer, després que els seus ratolins mascotes espantin una criada. A l’hotel també hi ha una convenció de bruixes, que es fa passar per la Royal Society for the Prevention of Cruelty to Children. La Gran Bruixa Alta, que és el totpoderós líder de les bruixes del món, assisteix amb el nom d’Eva Ernst.

Luke s'amaga dins del saló de ball i espia la reunió de les bruixes. Eva presenta la seva última creació: una poció màgica per convertir els nens en ratolins. S’utilitzaran en productes de confiteria de botigues de dolços i llaminadures que s’obriran amb els diners proporcionats per Eva. A Bruno, a qui se li va donar la poció abans, és portat a l'habitació, es converteix en un ratolí i fuig.

Luke és descobert i corre cap a Helga a la seva habitació, però la troba descansant després de tenir un encanteri vertiginós. Eva agafa Luke i el torna a la sala de ball, on es veu obligat a beure la poció i convertit en ratolí abans d'escapar. Troba a Bruno i es retroba amb Helga, que des de llavors s’ha recuperat.

Luke dissenya un pla per derrotar a les bruixes colant-se a l'habitació d'Eva per robar una ampolla de la poció, després colant-se a la cuina i posant-la a la sopa per a la festa especial de RSPCC. Luke i Helga intenten fer arribar Bruno als seus pares, però no creuen la seva història i els espanta el ratolí.

El senyor Jenkins encarrega la sopa, tot i que Helga l’impedeix consumir-la. Els Jenkins s’adonen finalment que Bruno és un ratolí quan parla. Quan les bruixes entren al menjador, la senyoreta Irvine, l’assistent maltractada d’Eva, deixa la prohibició de la celebració.
La fórmula converteix a totes les bruixes en ratolins i el personal i els hostes de l’hotel s’uneixen a la matança, eliminant sense saber-ho Anglaterra de les seves bruixes. Allà, Eva mata a mans del senyor Stringer i Helga torna Bruno als seus desconcertats pares. Luke i Helga tornen a casa on es lliura el bagul d'Eva ple de diners i una llibreta d'adreces de totes les bruixes als Estats Units.

Aquella nit, apareix la senyoreta Irvine, ara una bona bruixa, que transforma Luke de nou en forma humana i li torna els ratolins i les ulleres. Se’n va a fer una visita a Bruno mentre Helga i Luke s’acomiaden.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada