Bloc personal,

dijous, 29 d’octubre del 2020

Oblivion (2013)

[938]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Joseph Kosinski
Guió: Karl Gajdusek, Michael Arndt
Actors: Tom Cruise, Morgan Freeman, Andrea Riseborough

[ Acció, aventura, ciència ficció ] 2h 4min

Sinopsi

IMDb (7,0):
“Un veterà assignat a extreure els recursos restants de la Terra comença a qüestionar-se què sap sobre la seva missió i sobre ell mateix.”

Crítica

Ara la veig amb certa distància, però em sembla genial…

Una altra d’aquestes que no tenia anotada i se’m feia estrany. És d’aquestes pel·lícules que és difícil fer-ne un segon visionat: ja saps de què va i com acaba la cosa; no hi ha misteri.

Aquest cop l’he vist amb molta distància i, sense voler, l’he anat analitzant en el sentit de primer, exposició del context, després, presentació de personatges, més tard, desenvolupament de la trama, i així successivament. Amb tots els ets i els uts, a mi encara m‘ha aguanta.

Ara, això sí, els llocs encara reconeixibles, és massa evident el voler forçar aquest reconeixement perquè la història tingui una mica de sentit.

Resum (amb espòilers)

El 14 de març de 2077, Jack Harper i Victoria "Vika" Olsen es troben entre els pocs humans que queden a la Terra. Seixanta anys abans, una raça de carronyers alienígenes va destruir la Lluna i va envair la Terra; la humanitat va guanyar la guerra, però les armes nuclears i la pèrdua de la Lluna van deixar la major part del planeta inhabitable. Amb Vika com a oficial de comunicacions, Jack serveix com a "Tech 49", reparant els drons de combat que cacen els carronyers restants i protegeixen els generadors "hydrorig" que converteixen l'aigua de mar en energia de fusió. Dirigits per la directora de la missió Sally, a bord de l’estació espacial “Tet” que orbita la Terra, aviat marxaran cap a la nova llar de la humanitat a Tità. Tot i que els seus records s’han esborrat, Jack té somnis recurrents d’una vida abans de la guerra amb una dona desconeguda.

Explorant les ruïnes de la Biblioteca Pública de Nova York, Jack s’escapa d’una emboscada de carronyaires. Després de destruir un hidrògen, descobreix que els carronyers utilitzen l'antena de l'Empire State Building per transmetre coordenades a l'espai exterior. Després de desactivar l’emissor, visita la seva cabina secreta plena de records del passat de la Terra. Un objecte desconegut aterra a les coordenades transmeses; a les restes, Jack troba cinc humans a les cambres d’estasi, inclosa la dona dels seus somnis. Els drons maten els humans en hibernació, però Jack protegeix la dona i la porta a la seva base. Ell i Vika ressusciten la dona i saben que es diu Julia, adonant-se que estava abans de la guerra a bord del seu vaixell Odissea.

Jack i Julia tornen al lloc de l’accident i recuperen la gravadora de vol d’Odyssey, però són capturats pels carronyers i portats al Raven Rock Mountain Complex. El seu líder, Malcolm Beech, revela que els carronyers són humans, disfressats per mantenir-se amagats dels drons. Un altre dron ataca, i Beech allibera Jack i Julia per descobrir la veritat a la "zona de radiació". Julia revela que és l'esposa de Jack, desencadenant els seus records de proposar-li a l'Empire State Building.

Vika envia una nau per recuperar Jack i Julia, però té el cor trencat al veure-les reunides. Alerta a Sally, que activa un dron que mata a Vika abans que Julia el destrueixi. Jack i Julia escapen en el seu ofici i destrueixen els drons que els persegueixen, però es veuen obligats a expulsar sobre la zona de radiació. Un altre tècnic, "Tech 52", revelat com un clon de Jack, arriba a reparar els drons. Jack l'inhabilita, però Julia és afusellada, i Jack vola a la base del seu clon per obtenir subministraments mèdics, enganyant a un clon de Vika per creure que és la seva "versió" de Jack. Porta Julia a la seva cabana, on es recupera i tornen a consumar el seu matrimoni.

Tornen a la base dels carronyers i Beech explica que el Tet és una intel·ligència artificial alienígena: decidida a adquirir els recursos de la Terra i acabar amb la humanitat, va destruir la Lluna i va envair la Terra amb un exèrcit de drons i clons de Jack; la victòria de la humanitat i l’escapament a Tità és una ficció de Tet. Jack reprograma un dron capturat per sabotejar el Tet, però més drons ataquen la base, deixant a Beech greument ferit i el dron capturat danyat sense reparació.

Jack es fa voluntari per lliurar Julia al Tet, cosa que li permet infiltrar-se a l'estació espacial i detonar les cèl·lules de combustible nuclear d'Odyssey. En ruta, Jack aprèn la veritat amb el registre de vol d’Odissea: era el comandant d’una missió de la NASA per explorar Titan, amb Vika com a copilot, Julia com a membre de la tripulació i Sally com a directora de la seva missió a la Terra. Després que el seu vaixell Odyssey fos desviat per investigar el Tet, Jack va abandonar el mòdul de son, permetent a Julia i la tripulació hibernadora tornar eventualment a la Terra, mentre ell i Vika van ser capturats i clonats.

En l'actualitat, Jack entra al Tet, trobant milers de clons d'ell mateix i de Vika en estasi. Davant la projecció de Tet de "Sally", Jack obre la cambra d'estasi per revelar Beech; Julia va ser enviada amb seguretat a la cabina. Jack i Beech detonen la seva bomba, sacrificant-se per destruir el Tet. Tres anys després, Julia ha donat a llum a ella i a la filla petita de Jack. Es troben amb els membres de la resistència supervivents, acompanyats de Tech 52, que ha recuperat els veritables records de Jack.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada