Bloc personal,

dissabte, 17 d’octubre del 2020

The Wolf of Wall Street (2013)

[935]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Martin Scorsese
Guió: Terence Winter, Jordan Belfort (novel·la i personatge real)
Actors: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie

[ Biografia, crim, drama ] 3h

Sinopsi

IMDb (8,2):
“Basat en la història real de Jordan Belfort, des del seu ascens a broker vivint al límit en excessos fins a la seva caiguda relacionada amb el crim, la corrupció i el govern federal.”

Crítica

Excessiva en tot…

Estrany que no la tingués valorada, però també estrany que només l’hagués vista una vegada. Em va semblar genial, però també excessiva i no venia de gust fer-ne una segona visualització.

El que més sorprén és que, obviant la glamourisat i l’estereotipament del que suposa la filmació d’una pel·lícula, estigui basada en fets reals. És excessiva en tot. Però està molt ben feta. Ara, potser, sabent com han estat filmades les escenes principals, se li veuen les costures, però continua estant genial. Personalment em sobra l’excés de maquillatge.

Resum (amb espòilers)

El 1987, Jordan Belfort aconsegueix una feina com a corredor de valors de Wall Street per a LF Rothschild, que treballa amb Mark Hanna, que ràpidament l’atrau amb la cultura del corredor de valors alimentada per sexe i drogues i transmet la seva idea que l’únic objectiu d’un intermediari és guanyar diners. per a ell mateix. Jordan perd la seva feina després del Black Monday, la caiguda de la borsa més gran d’un dia de la història, i fa feina a una empresa de corretatge de calderes a Long Island especialitzada en accions de cèntims. Gràcies al seu estil de llançament agressiu i les altes comissions, Jordan guanya una petita fortuna.

Jordan fa amistat amb la seva veïna Donnie Azoff, i els dos van fundar la seva pròpia companyia. Recluten diversos amics de Jordan, als quals Jordan entrena en l'art de la "venda dura". La tàctica i la capacitat de vendes de Jordan contribueixen en gran mesura a l’èxit del seu esquema de bombes i descàrregues, que consisteix a inflar el preu de les accions mitjançant l’emissió d’enuncis positius i enganyosos per vendre’ls a un preu augmentat artificialment. Quan els autors de l’esquema venen els seus títols sobrevalorats, el preu baixa enormement i els que estaven connectats a comprar al preu inflat es queden amb accions que de sobte valen molt menys del que van pagar. Per dissimular-ho, Jordan va donar a l’empresa el nom amb un so respectable Stratton Oakmont el 1989.

Després d’una exposició a Forbes, centenars de joves financers ambiciosos acudeixen a la seva empresa. Jordan té un èxit immens i es llisca cap a un estil de vida decadent de prostitutes i drogues. Té una aventura amb una dona que es diu Naomi Lapaglia; quan la seva dona s'assabenta, Jordan es divorcia d'ella i es casa amb Naomi el 1991. Mentrestant, la SEC i l'FBI comencen a investigar Stratton Oakmont.

El 1993, Jordan va guanyar il·legalment 22 milions de dòlars en tres hores en aconseguir la sortida a borsa de Steve Madden. Això porta a ell i a la seva empresa a l'atenció de l'FBI. Per amagar els seus diners, Jordan obre un compte bancari suís amb el banquer corrupte Jean-Jacques Saurel en nom de la tia Emma de Naomi, que és nacional britànica i, per tant, fora de l'abast de les autoritats nord-americanes. Utilitza la dona i els sogres del seu amic Brad Bodnick, que tenen passaports europeus, per introduir diners en efectiu a Suïssa.

Donnie i Brad entren en una baralla pública; Donnie s’escapa, però Brad és arrestat. Brad no diu cap paraula sobre Donnie ni Jordan a la policia. Jordan s'assabenta del seu investigador privat que l'FBI està escoltant els seus telèfons. Tenint por del seu fill, el pare de Jordan li aconsella que deixi Stratton Oakmont i es quedi baix mentre l'advocat de Jordan negocia un acord per mantenir-lo fora de la presó. Jordan, però, no pot suportar deixar de fumar i convida a mantenir-se enmig del seu discurs de comiat. El 1996, Jordan, Donnie i les seves dones viatgen a Itàlia quan es van assabentar que la tia Emma ha mort d'un atac de cor. Jordan decideix viatjar a Suïssa immediatament per liquidar el compte bancari. Per evitar els controls fronterers, ordena al seu capità de iot que navegui cap a Mònaco, però el vaixell es bolca en una tempesta. Després del seu rescat, l'avió enviat per portar-los a Ginebra és destruït quan una gavina vola al motor; Jordan pren això com un senyal de Déu i decideix sobri.

Dos anys després, l’FBI deté Jordània perquè Saurel, arrestat a Florida per un càrrec no relacionat, ha informat l’FBI sobre Jordània. Com que les proves contra ell són aclaparadores, Jordan accepta reunir proves sobre els seus col·legues a canvi de la clemència. A casa, Naomi li diu a Jordan que es divorcia d’ell i vol la custòdia total de la seva filla; en una ràbia impulsiva, alimentada per la cocaïna, Jordan intenta fugir amb la seva filla i estavella el seu cotxe a la calçada. Més tard, Jordan porta un filferro per treballar però li envia una nota a Donnie, advertint-lo. L'FBI ho descobreix, deté Jordan i fa incursions i tanca Stratton Oakmont. Tot i incomplir el seu acord, Jordan rep una pena reduïda de 36 mesos en una presó de seguretat mínima pel seu testimoni i queda en llibertat després de complir 22 mesos. Després del seu alliberament, Jordan es guanya la vida organitzant seminaris sobre tècniques de venda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada