Bloc personal,

diumenge, 13 de desembre del 2020

Tenet (2020)

[962]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Christopher Nolan
Guió: Christopher Nolan
Actors: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki

[ Acció, ciència ficció ] 2h 30min

Sinopsi

IMDb (7,6):
“Armat amb una sola paraula, Tenet, i lluitant per la supervivència del món sencer, un protagonista viatja a través d’un món crepuscular d’espionatge internacional en una missió que es desenvoluparà en alguna cosa més enllà del temps real.”

Crítica

Quan sigui gran, l’entendré…

El mateix em va passar amb Blade Runner (1982) i Matrix (1999) el primer cop que les vaig veure (i alguns successius posteriors, també). És una pel·lícula de la que aniré comprenent els molts detalls que segur m’he perdut, a mida que passi el temps.

Per altra banda, feia temps que no veia una pel·lícula doblada… M’he malacostumat a veure-les en versió original i cada cop que la veig doblada em fan mal les orelles. Realment tant ha baixat la qualitat dels doblatges o és una cosa meva d’acostumar-se a una cosa o l’altra?

Resum (amb espòilers)

Un agent de la CIA, el "Protagonista", participa en una operació encoberta a una òpera de Kíev. La seva vida la salva un soldat emmascarat amb una barqueta vermella, que "dispara" una bala a través d'un pistoler hostil. Després d’apoderar-se d’un artefacte, el protagonista és capturat per mercenaris. Soporta la tortura abans de consumir cianur. Es desperta per saber que el cianur era una prova de la seva lleialtat; el seu equip ha estat assassinat i l'artefacte perdut.

El protagonista s’uneix a una organització secreta anomenada Tenet. Un científic li mostra bales amb entropia "invertida" que els permet moure's cap enrere a través del temps. Ella creu que es fabriquen en el futur i existeix una arma que pot acabar amb el passat. Ajudat per un contacte local, Neil, el protagonista traça les bales al traficant d’armes Priya Singh. Descobreix que és membre de Tenet; els seus cartutxos van ser adquirits i invertits per l'oligarca rus Andrei Sator.

El protagonista s’apropa a Kat, una esposa allunyada de Sator, una taxadora d’art que, sense saber-ho, va vendre a Sator un dibuix fals de Goya. Sator utilitza el dibuix per fer-li xantatge i mantenir-la sota el seu control. El protagonista intenta robar el dibuix amb Neil d’una instal·lació portuària lliure a l’aeroport d’Oslo. Allà troben una màquina, un "torniquet", i defensen dos homes emmascarats. Priya explica que el torniquet pot invertir l'entropia d'objectes i persones, i els homes emmascarats eren la mateixa persona.

A la costa d’Amalfi, Kat presenta el protagonista a Sator, però aprèn que el dibuix està intacte. Els tres fan barca i Kat intenta ofegar a Sator, però el protagonista el salva. El protagonista ofereix a Sator recuperar un cas que, segons ell, conté Plutonium-241. A Tallinn, el protagonista i Neil emboscen un comboi blindat i roben el cas, que conté l’artefacte perdut a Kyiv. Els ataquen un Sator invertit, que manté a Kat com a ostatge. El protagonista dóna a Sator un cas buit i es retira. El protagonista salva Kat, però és capturat i portat al magatzem de Sator.

El Sator invertit dispara a Kat amb una ronda invertida, mentre que el Sator normal exigeix ​​la ubicació de l’artefacte; el protagonista li dóna informació falsa. Els agents del principi liderats per Ives rescaten el protagonista mentre Sator s’escapa. El grup porta Kat a través del torniquet de Sator per invertir-la, invertint l'efecte de la ronda. El protagonista torna al lloc de l’emboscada i persegueix Sator. El seu vehicle està bolcat i Sator l’encén; l'equip de Ives torna a salvar el protagonista. Neil revela que és membre de Tenet.

El protagonista i Neil viatgen en el temps fins al port franc d’Oslo. Allà, el protagonista lluita contra el seu jo passat i entra al torniquet per tornar-se a si mateix, seguit de Neil i Kat. Priya explica que els artefactes són parts d'un "algorisme" que Sator està reunint, capaç d'invertir catastròficament l'entropia.

Plaça Sator, que proporciona el títol de la pel·lícula, la ubicació de la seqüència inicial (ivpera de Kíev) i els noms de personatges o firmes (A. Sator; Arepo el falsificador de Goya; i Rotas Security a Oslo Freeport) Kat revela que Sator està morint de càncer de pàncrees. Desencadenarà l'algoritme amb un interruptor d'un home mort, creient que el món hauria de morir amb ell. Kat creu que Sator es suïcidarà durant les seves vacances quan estiguessin feliços junts. El Protagonista, Neil, Kat i les forces del Tenet inverteixen cap a aquell dia de manera que Kat pot retardar la mort de Sator mentre Tenet assegura l'algorisme.

Tenet fa un seguiment de l'algorisme fins a la ciutat natal de Sator, Stalsk-12, al nord de Sibèria. En un "moviment de pinça temporal", les tropes de l'equip vermell avancen en el temps, mentre que les tropes de l'equip blau retrocedeixen. El protagonista i Ives són ajudats per un cadàver emmascarat d’un soldat de l’equip blau amb una barqueta vermella a la motxilla després de veure’l morir al revés. Al Vietnam, Kat s'enfila al iot de Sator i el mata com a protagonista i Ives assegura l'algorisme.

El protagonista, Neil i Ives descomponen l'algoritme i es divideixen en maneres diferents. El protagonista nota la quincalla de la motxilla de Neil. Neil revela que el protagonista el va reclutar anys abans, i aquesta missió és el final d'una llarga amistat. Priya intenta que Kat sigui assassinat, però és assassinat pel protagonista, que s'ha adonat que és el futur cervell darrere de Tenet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada