Bloc personal,

dimecres, 28 d’agost del 2024

Romancing the Stone (1984)
(Tras el corazón verde)

[1253]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Robert Zemeckis
Guió: Diane Thomas
Música: Alan Silvestri
Producció: El Corazon Producciones S.A. (Michael Douglas)
Distribució: 20th Century Fox
Actors: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito
Estrena: 30/03/84
Títol original: Romancing the Stone

[ Acció, aventura, comèdia, romanç ] 1 h. 45 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (6,9) (105K):
“Una novel·lista romàntica asocial marxa cap a Colòmbia per rescatar la seva germana segrestada i aviat es troba enmig d'una perillosa aventura a la recerca d'un tresor amb un mercenari canalla.”

Crítica

La còpia barata d’Indiana Jones la recordava molt més divertida i m’ha decebut bastant…

En espanyol es pot trobar amb bastants títols diferents: Tras el corazón verde (Espanya), Tras la esmeralda perdida (Argentina), Dos bribones tras la esmeralda perdida (Llatinoamèrica)… En el cartell en espanyol, per alguna raó desconeguda, necessitaven fer spoiler des de bon començament en el títol i la imatge, doncs justament amareix l’esmeralda verda que és el que estan buscant –stone / pedra– del títol en anglès.

Penso que, en els blockbusters, és important tenir clar el cost de la pel·lícula i la recaptació per contextualitzar l’impacte social de la pel·lícula, així com el record que cadascú en té, especialment en aquestes en les que han passat tants anys i amb el pas del temps no envelleixen de la mateixa manera unes que altres:
(Per contextualitzar encara més per dates: Raiders of the Lost Ark (1981) (En busca del arca perdida) cost 20M $ / recaptació 389,9M $)




Resum (amb espòilers)

La Joan Wilder és una novel·lista romàntica d'èxit, però solitària, a la ciutat de Nova York. Després d'acabar la seva darrera novel·la, la Joan surt del seu apartament per conèixer la seva editora, la Gloria. De camí, la senyora Irwin, la seva veïna, li lliura una carta que conté un mapa, enviat pel seu cunyat, l’Eduardo, recentment assassinat. Mentre ella no hi és, un home intenta entrar al seu apartament i és descobert pel conserge del seu edifici d'apartaments, a qui mata. Tornant al seu pis, la Joan el troba saquejat. Aleshores rep una trucada frenètica de la seva germana Elaine, la vídua de l'Eduardo. L'Elaine ha estat segrestada pels contrabandistes d'antiguitats, els cosins Ira i Ralph, i li ordena a la Joan que vagi a la ciutat costanera colombiana de Cartagena amb el mapa que va rebre; és el rescat de l'Elaine.

Volant a Colòmbia, la Joan és desviada del punt de trobada pel coronel Zolo, el mateix home que va saquejar el seu apartament buscant el mapa, enganyant-la perquè pujés a l'autobús equivocat. En comptes d'anar cap a Cartagena, aquest autobús s'endinsa a l'interior del país. El Ralph se n'adona i comença a seguir la Joan. Després que la Joan distreu accidentalment el conductor de l'autobús preguntant-li on van, l'autobús xoca contra un Land Rover, destrossant els dos vehicles. Mentre la resta dels passatgers marxa, la Joan és amenaçada pel Zolo, però és salvada pel propietari del Land Rover, un contrabandista d'ocells exòtics nord-americà anomenat Jack T. Colton. Per treure-la de la jungla i anar a un telèfon, la Joan promet pagar-li al Jack 375 dòlars en xecs de viatge.

El Jack i la Joan viatgen per la jungla mentre eludeixen el Zolo i la seva policia militar. En arribar a un petit poble, es troben amb un cap de la droga anomenat Juan, que és un gran fan de les novel·les de la Joan i feliçment els ajuda a escapar del Zolo.

Després d'una nit de ball i passió en un poble proper, el Jack suggereix a la Joan que trobin ells mateixos el tresor abans de lliurar el mapa. Els homes del Zolo entren a la ciutat, així que el Jack i la Joan roben un cotxe per escapar, però és el cotxe del Ralph i ell dorm al darrere. Segueixen les pistes i recuperen el tresor, una maragda enorme anomenada El Corazón. El Ralph els pren la maragda a punta de pistola, però apareixen les forces d'en Zolo, que distreuen a Ralph el temps suficient perquè Jack li torni a robar la joia. Després de ser perseguits cap a un riu i per sobre d'una cascada, Jack i Joan es separen a costats oposats del riu embravegut; Joan té el mapa, però Jack té la maragda. Jack dirigeix a Joan a Cartagena, prometent-li que la trobarà allà.

A Cartagena, en Joan es troba amb Ira, que agafa el mapa i deixa anar l'Elaine. Però arriben en Zolo i els seus homes, amb un Jack capturat i un Ralph severament colpejat. Mentre Zolo tortura a Joan, Jack intenta llançar la maragda a una piscina de cocodrils darrere de Zolo. Zolo és capaç d'agafar la maragda, però aleshores un cocodril salta i li mossega la mà, empassant-se l'esmeralda amb ella. Es produeix un tiroteig entre els soldats de Zolo i la banda d'Ira. La Joan i l'Elaine corren per la seguretat, perseguits pel zolo mutilat, mentre Jack intenta evitar que el cocodril s'escapi. Ell l'allibera a contracor, per intentar salvar en Joan.

Un Zolo boig carrega contra Joan; ella esquiva els seus ganivets salvatges i ell cau a un pou de cocodrils. Quan les autoritats arriben, Ira i els seus homes escapen, però Ralph es queda enrere. Després d'un petó, Jack es submergeix a l'aigua després del cocodril amb la maragda, deixant enrere Joan amb la seva germana.

Més tard, Joan torna a la ciutat de Nova York i ha escrit una nova novel·la basada en la seva aventura. La Glòria, l'editora d'en Joan, s'emociona fins a les llàgrimes per la història i li diu a Joan que té un altre best-seller entre les seves mans. Tornant a casa, es troba en Jack esperant-la en un veler anomenat Angelina, en honor a l'heroïna de les novel·les de Joan, i amb botes fetes amb la pell del cocodril. Broma dient que el cocodril va tenir "un cas fatal d'indigestió" de la maragda, que va vendre, utilitzant els diners per comprar el vaixell dels seus somnis. Van junts, planejant fer la volta al món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada