Bloc personal,

dimecres, 28 d’agost del 2024

The Jewel of the Nile (1985)
(La joya del Nilo)

[1254]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Lewis Teague
Guió: Lawrence Konner, Mark Rosenthal (personatges: Diane Thomas)
Música: Jack Nitzsche
Producció: The Stone Group, Ltd. (Michael Douglas)
Distribució: 20th Century Fox
Actors: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito
Estrena: 11/12/85
Títol original: The Jewel of the Nile

[ Acció, aventura, comèdia, romanç ] 1 h. 46 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (6,1) (63K):
“Quan la Joan Wilder és segrestada durant un viatge pel Nil, el seu xicot, el Jack Colton, i el seu amic Ralph s'afanyen a rescatar-la i recuperar una joia llegendària.”

Crítica

Possiblement aquesta l’he vista més vegades…

Canvi d’equip guió/direcció. La recordava bastant bé fins l’escena de l’avió, però l’últim quart de pel·lícula m’ha semblat ben estrany i desdibuixat.

Pel que he llegit, quan van signar per fer la primera pel·lícula, en el contracte anava inclòs fer-ne dos, però la Kathleen Turner no volia fer aquesta segona part. Van haver de fer-li xantatge amb una demanda perquè acceptés.

Pensava que seria molt més dolenta que la primera, però encara aguanta prou bé, suposo que perquè aquí els dos personatges estan perfectament definits amb la imatge més estereotipada que podem tenir d’ells dos com estrelles de cinema.

Penso que, en els blockbusters, és important tenir clar el cost de la pel·lícula i la recaptació per contextualitzar l’impacte social de la pel·lícula, així com el record que cadascú en té, especialment en aquestes en les que han passat tants anys i amb el pas del temps no envelleixen de la mateixa manera unes que altres:
(Per contextualitzar encara més per dates: Raiders of the Lost Ark (1981) (En busca del arca perdida) cost 20M $ / recaptació 389,9M $).

Curiositat del dia: a la pel·lícula la Joan Wilder té una càmera de fotos de la que constantment li velen les fotos perquè no en faci, doncs mostra secrets d’estat i militars; és la Minolta X-700. Jo tenia –i encara tinc– la Minolta X-300 (amb motor, flash de torxa i multitud d’objectius) i la vaig comprar, si fa no fa, quan es va estrenar la pel·lícula. Tot i que està ben guardada al seu maletí, fa anys que no l’he obert, però encara en recordo l’olor.




Resum (amb espòilers)

Sis mesos després dels esdeveniments de Romancing the Stone (Tras el corazón verde), el romanç de la Joan Wilder i el Jack Colton ha quedat enrera. Mentre està amarrada en un port del sud de França, la Joan, que pateix un bloqueig d'escriptor, vol tornar a Nova York, mentre que el Jack prefereix navegar pel món amb el seu vaixell. En un compromís de signatura de llibres, la Joan coneix l’Omar Khalifa, un encantador governant àrab que vol que Joan escrigui la seva biografia.

La Joan accepta i se'n va amb l'Omar per les protestes de Jack. Jack es troba més tard amb Ralph, l'estafador de l'anterior aventura de Jack i Joan a Colòmbia, que li demana que li torni la pedra que Jack i Joan van trobar. Poc després, un àrab, Tarak, informa a Jack sobre les veritables intencions d'Omar i afirma que Omar té la "Joia del Nil"; just quan Tarak acaba les seves explicacions, el vaixell explota per una bomba llançada per un dels homes d'Omar. Ralph i Jack s'uneixen per trobar en Joan i la joia legendaria.

En Joan descobreix aviat que l'Omar és un dictador brutal més que el governant il·lustrat que, segons ell, unirà el món àrab. A la presó del palau, Joan es troba amb Al-Julhara, un home sant que és, de fet, la "Joia del Nil".Al-Julhara li diu a Joan que Omar té previst declarar-se governant de tot el món àrab. en una cerimònia a la ciutat de Kadir. En adonar-se que Al-Julhara és l'únic que pot aturar l'Omar, Joan decideix acompanyar-lo fins a la mateixa Kadir. La parella s'escapa i troben en Jack, i fugen al desert amb el caça F-16 segrestat d'Omar. Ralph és capturat per la tribu sufí rebel de Tarak que ha jurat protegir la joia.

A Kadir, l'Omar té la intenció d'utilitzar un efecte especial de fum i mirall per convèncer els espectadors que ell és el profeta que unirà el món àrab. Jack, Joan i Al-Julhara arriben per exposar l'Omar, però són capturats. L'Omar posa Jack i Joan en una trampa mortal mentre que Al-Julhara està en una empalizada. Ralph, juntament amb la tribu sufí, arriba a temps per rescatar els tres presoners.

Mentre l'Omar pren el protagonisme per dirigir-se al poble àrab, Jack i Joan interrompen la cerimònia mentre els sufís lluiten contra les guàrdies d'Omar. Quan esclata un incendi, en Jack i en Joan es separen, i l'Omar arracona en Joan dalt de la bastida en flames. Ralph, utilitzant una grua gegant, ajuda a Jack a arribar a Joan, llança una puntada de peu a l'Omar a les flames, matant-lo. Al-Julhara s'aixeca i camina amb seguretat pel foc, complint la profecia que ell és el veritable líder espiritual.

L'endemà, el Jack i la Joan es casen amb Al-Julhara. Tot i que el Ralph està genuïnament feliç pel Jack i la Joan, es lamenta una vegada més de no haver guanyat res pels seus esforços, però el Tarak reconeix que és un veritable amic sufí i li obsequia amb una daga amb joies mentre el Jack i la Joan naveguen feliços pel Nil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada