Bloc personal,

dissabte, 15 d’agost del 2015

Donnie Darko (2001)

[260]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Richard Kelly
Guió: Richard Kelly
Música: Michael Andrews
Productora: Flower Films
Actors: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Maggie Gyllenhaal
Estrena: 19/01/01
Títol original: Donnie Darko

[ Drama, misteri, ciència ficció ] 1 h. 53 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (8,0) (835K):
“Un adolescent amb problemes psiquiàtrics té moltes visions d’un gran conill que el manipula per cometre una sèrie de delictes, tot just d’haver-se escapat per poc d’un estrany accident.”

Crítica

Una obra mestra!

Aquest pel·lícula ja l’havia vista. De fet, només amb el principi, el noi estirat a la carretera amb la bicicleta al costat, ja tenia clar que l’havia vista. Però no tenia cap record conscient, ni positiu ni negatiu, del què anava la pel·lícula… només tenia flashos… Potser veure la pel·lícula amb innombrables talls per la publicitat feien impossible seguir-la correctament.

I ara tinc el dubte de si aquesta versió del director és tan profundament diferenta de la versió original de la pel·lícula o què. Perquè quan la vaig veure per primer cop (o segon…) no vaig tenir la sensació com ara… devia pensar “està bé” o “una més…”

Ara el que tinc clar és que, o bé és el muntatge del director o potser la pel·lícula en sí, en qualsevol cas és una obra mestra!. Potser no és més que un bucle i estic vivint un salt en el temps… ;-)

Resum (amb espòilers)

El 2 d'octubre de 1988, l'adolescent problemàtic Donald "Donnie" Darko surt sonàmbul a l'exterior, dirigit per una veu misteriosa. Un cop fora, coneix una figura amb un vestit de conill monstruós anomenada Frank que li diu al Donnie que el món s'acabarà precisament en 28 dies, 6 hores, 42 minuts i 12 segons. El Donnie es desperta l'endemà al matí al green d'un camp de golf local i torna a casa per descobrir que un motor a reacció ha estavellat al seu dormitori. La seva germana gran Elizabeth li diu que els investigadors de la FAA desconeixen el seu origen.

Durant els propers dies, el Donnie continua tenint visions del Frank, i els seus pares Eddie i Rose l'envien al psicoterapeuta Dr. Thurman. El Thurman creu que el Donnie està allunyat de la realitat i que les seves visions del Frank són "al·lucinacions de la llum del dia", simptomàtica de l'esquizofrènia paranoide. Frank li pregunta a Donnie si creu en els viatges en el temps, que, al seu torn, li pregunta al seu professor de ciències, el doctor Kenneth Monnitoff. Monnitoff li regala a Donnie The Philosophy of Time Travel, un llibre escrit per Roberta Sparrow, una antiga professora de ciències de l'escola que ara és una dona aparentment senil que viu fora de la ciutat, coneguda pels adolescents locals com l'àvia Mort. El Donnie també comença a veure la Gretchen Ross, que recentment s'ha mudat a la ciutat amb la seva mare sota una nova identitat per escapar del seu violent padrastre.

El Frank comença a influir en les accions del Donnie a través dels seus episodis de sonambulisme, inclòs el fet que inundi la seva escola secundària trencant una canonada d'aigua. La professora de gimnàstica Kitty Farmer atribueix l'acte de vandalisme a la influència del conte The Destructors, assignat per la dedicada professora d'anglès Karen Pomeroy. La Kitty comença a ensenyar "lliçons d'actitud" preses del ponent motivacional local Jim Cunningham, però el Donnie es rebel·la contra aquestes, provocant friccions entre la Kitty i la Rose. La Kitty organitza que el el Cunningham parli en una assemblea de l'escola, on Donnie l'insulta. Més tard troba la cartera i l'adreça del Cunningham, i el Frank suggereix incendiar la seva casa. Els bombers hi descobreixen un cúmul de pornografia infantil. El Cunningham és arrestat i la Kitty, que vol declarar en la seva defensa, li demana a la Rose que acompanya el grup de ball de les seves filles en el seu viatge a Los Angeles.

Amb la Rose a Los Angeles i l’Eddie fora per negocis, el Donnie i la Elizabeth celebren una festa de disfresses de Halloween per celebrar l'acceptació de l'Elizabeth a Harvard. A la festa, la Gretchen arriba desconcertada perquè la seva mare ha desaparegut, i ella i el Donnie fan l'amor per primera vegada. Quan el Donnie s'adona que la fi del món profetitzada del Frank és a només unes hores de distància, porta a la Gretchen i dos amics més a veure l’Sparrow (àvia Mort). En lloc de l’Sparrow, troben dos assetjadors de secundària, el Seth i el Ricky, que estan intentant robar la casa de l’Sparrow. El Donnie, el Seth i el Ricky es barallen a la carretera davant de casa seva, just quan l’Sparrow torna a casa. Un cotxe que s'acosta es desvia per evitar l’Sparrow i atropella la Gretchen, matant-la. El conductor resulta ser el xicot de l'Elizabeth, Frank Anderson, amb el mateix vestit de conill de les visions del Donnie. El Donnie dispara al Frank a l'ull amb l'arma del seu pare i marxa a casa portant el cos de la Gretchen.

El Donnie torna a casa quan es forma un vòrtex sobre la seva casa. Pren en préstec un dels cotxes dels seus pares, hi carrega el cos de la Gretchen i condueix cap a una carena propera que domina la ciutat. Allà, observa com l'avió que porta a la Rose i el grup de ball a casa des de Los Angeles queda atrapat a l'estela del vòrtex, que trenca violentament un dels seus motors i l'envia en el temps. Els esdeveniments dels 28 dies anteriors es desenvolupen. El Donnie es desperta al seu dormitori, reconeix que la data és el 2 d'octubre i riu mentre el motor a reacció cau al seu dormitori, aixafant-lo. Al voltant de la ciutat, aquells a les quals el Donnie hauria tret la vida es desperten d'uns somnis problemàtics. L'endemà al matí, la Gretchen passa per la casa dels Darko i s'assabenta de la mort del Donnie. La Gretchen i la Rose intercanvien mirades i saluden com si es coneguessin, però no recorden d'on.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada